Eniten allergisoivat ruoka-aineet lapsilla
 

Eniten allergisoivat ruoka-aineet lapsilla

Eniten allergisoivat ruoka-aineet voivat aiheuttaa lapsilla vakaviakin reaktioita. Kerromme, mitä ne ovat ja mitä oireita ne aiheuttavat.
Eniten allergisoivat ruoka-aineet lapsilla

Viimeisin päivitys: 22 kesäkuuta, 2023

Ruoka-aineallergioista on tullut todellinen kansanterveydellinen ongelma. Ei vain siksi, että ne vaikuttavat lapsen terveyteen, vaan myös siksi, että ne heikentävät lapsen ja koko perheen elämänlaatua. Niiden esiintyvyys on 4–8 %, ja ne ovat lisääntymään päin. Tässä artikkelissa esittelemme eniten allergisoivat ruoka-aineet lapsilla, jotta osaat varoa niitä.

Paha allergia voi laukaista anafylaktisen reaktion ja vaarantaa lapsen hengen. Paras toimenpide on siis ennaltaehkäisy. Siksi vanhempien on hyvä tuntea eniten allergisoivat ruoka-aineet lapsilla.

Mikä on ruoka-aineallergia?

Ruoka-aineallergia määritellään elimistön puolustusreaktioksi sellaisia aineita kohtaan, joita vasta-aineemme pitävät tunkeutujina. Näitä aineita löytyy ruoasta. Reaktio voi ilmaantua 30-60 minuutin kuluessa ruoan nauttimisesta, ja lieviä oireita ovat mm. kutina, nokkosihottuma eri puolilla vartaloa ja huulilla, silmien turvotus ja yskä. Jotkut allergiat aiheuttavat lisäksi oksentelua tai ripulia pienemmillä lapsilla.

Vakavampia oireita ovat matala verenpaine, pyörtyminen ja hengenahdistus. Anafylaksia on kaikkein äärimmäisin ja pelätyin reaktio, koska se asettaa lapsen hengenvaaraan. Siksi mukana tulee aina pitää lastenlääkärin tai allergologin määräämää adrenaliiniruisketta.

Eniten allergisoivat ruoka-aineet lapsilla

Jotkut harmittomilta vaikuttavat ruoka-aineet voivat olla vaaraksi terveydelle. Alla on mainittu eniten allergisoivat ruoka-aineet lapsilla. Pidä ne mielessäsi, kun tarjoat niitä lapsellesi ensimmäistä kertaa.

1. Lehmänmaito

Yleisin ruoka-aineallergia ensimmäisen elinvuoden aikana on lehmänmaitoallergia . Se johtuu siitä, että vauvan vasta-aineet, joita kutsutaan immunoglobuliini E:ksi (IgE), reagoivat vahingossa lehmänmaidon sisältämiin proteiineihin. Se voi johtua myös muista immuunijärjestelmän mekanismeista.

Allergia aiheuttaa ihon punoitusta, ja se voi levitä kaikkialle kehoon ja aiheuttaa huulten, silmäluomien ja korvien turvotusta. Joissakin tapauksissa se ilmenee oksenteluna ja ripulina, mutta anafylaktinen sokki, joka aiheuttaa vakavia hengitysvaikeuksia ja muita oireita, on vaarallisin reaktio.

Nuori tyttö juo lasillisen maitoa.
Lehmänmaidosta johtuva allerginen reaktio ilmenee yleensä tunnin kuluttua sen nauttimisesta ja näkyy ihon punoituksena sekä nokkosihottumana suun ympärillä.

2. Kananmuna

Kananmuna sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, minkä vuoksi se on luokiteltu ravitsemukselliseksi viitestandardiksi. Joillekin lapsille se ei kuitenkaan välttämättä ole hyväksi, sillä sitä pidetään yleisimpänä ruoka-aineallergian aiheuttajana. Kananmunan valkuainen on allergisoivampi kuin keltuainen, ja sen merkittävimmät reaktioita aiheuttavat proteiinit ovat ovomukoidi ja ovalbumiini.

Oireet ilmaantuvat välittömästi tai tunnin kuluessa kananmunan nauttimisesta. Niitä voivat olla kutina suussa tai kurkussa ja punaiset läiskät iholla. Oksentelu, ripuli ja hengenahdistus ovat vakavimpia oireita.

3. Kala

Kala on kolmanneksi allergisoivin ruoka-aine maidon ja kananmunan jälkeen. Kala-allergia on yleinen ensimmäisen tai toisen elinvuoden aikana ja se voi kestää läpi elämän, toisin kuin edellä mainittujen ruokien aiheuttamat allergiat. Reaktion voi laukaista kalan syöminen, koskettaminen tai jopa sen höyryjen hengittäminen. Allergiaan liittyvä proteiini, parvalbumiini, on hyvin lämpöstabiili, joten se ei häviä kypsennettäessä.

Pediatría Integral -lehden mukaan eniten allergiaoireita aiheuttavia kaloja ovat kummeliturska, mustakitaturska, lasikampela ja harvemmin boniitti, makrilli ja tonnikala.

Oireet ovat samanlaisia kuin muiden eläinproteiinien kohdalla: kutina, punoitus suun ympärillä, turvotus silmissä, huulissa ja korvissa, aivastelu, oksentelu, ripuli ja harvemmin hengenahdistus.

4. Äyriäiset ja nilviäiset

Äyriäisallergiaa esiintyy enemmän aikuisilla kuin lapsilla. Se aiheuttaa 4–6,5 % kaikista lasten allergioista. Kala-allergia ei välttämättä tarkoita, että lapsi olisi allerginen myös äyriäisille. Reaktion aiheuttaa tropomyosiini-niminen proteiini, ja useimmiten syynä ovat katkaravut. Proteiinia esiintyy myös muissa äyriäisissä ja nilviäisissä.

Kyseessä on yleensä jatkuva allergia, joka aiheuttaa anafylaksiaa. Oireita voivat olla muun muassa yskä, vatsakipu, ripuli, oksentelu, kutina, nokkosihottuma ja hengenahdistus.

5. Pähkinät

Pähkinöillä on erinomainen ravintoarvo: niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja, kuitua, antioksidantteja ja kivennäisaineita. Yli kolmevuotiaiden lasten kohdalla on kuitenkin syytä olla varovainen, sillä pähkinät voivat aiheuttaa allergioita. Pienemmillä lapsilla reaktio puhkeaa yhdestä ainoasta pähkinästä. Ne ovatkin yksi eniten allergisoivista ruoka-aineista.

Anglosaksisissa maissa eniten allergisia reaktioita aiheuttavat maapähkinät, Euroopassa hasselpähkinät. Niitä voivat aiheuttaa myös saksanpähkinät ja mantelit. Näiden ruoka-aineiden allergiaa aiheuttava potentiaali on suuri, sillä ne kestävät lämpöä ja ruoansulatusprosesseja. Siksi on tärkeää lukea tuotteiden etiketit ennen käyttöä.

Reaktio puhkeaa lähes välittömästi ja on voimakas. Oireita ovat ihon kutina, sidekalvotulehdus, kurkun ja kielen turpoaminen, hengenahdistus ja ruoansulatusongelmat.

Lapsi kieltäytyy pähkinöistä.
Maapähkinät ovat yksi eniten allergisoivista ruoka-aineista, pääasiassa anglosaksisissa maissa. Allergia puhkeaa yleensä lähes välittömästi pähkinöiden syömisen jälkeen.

6. Palkokasvit

Palkokasvit ovat tärkein kasviproteiinin lähde. Anglosaksisissa maissa eniten allergioita aiheuttavat soijapavut ja maapähkinät. Aasian ja Välimeren maissa allergisen reaktion syynä ovat useimmiten linssit, kikherneet ja herneet. Reaktio ilmenee kutinana eri puolilla kehoa, hengitysvaikeuksina, matalana verenpaineena ja oksenteluna.

7. Viljat

Vilja on tärkein energianlähde. Yhdysvalloissa vilja-allergia on yksi yleisimmistä ruoka-aineallergioista. Suomessa vehnä-allergiaa todetaan alle prosentilla vauvoista ja leikki-ikäisistä. Viljaherkkyys yleensä häviää iän myötä.

Vehnä-allergia sekoitetaan joskus keliakiaan. Ne eroavat toisistaan siinä, että allergia on elimistön puolustusreaktio vehnän proteiineihin, kun taas keliakiassa tietty proteiini, gluteeni, aiheuttaa muunlaisia immuunijärjestelmän reaktioita.

On tärkeää lukea tuotteiden pakkausmerkinnät, sillä vehnää voi olla monenlaisissa elintarvikkeissa, kuten jäätelössä, soijakastikkeessa ja makkaroissa. Oireet ovat samanlaisia kuin muissa ruoka-aineallergioissa: kutinaa, oksentelua, ripulia, vatsakipua, hengenahdistusta ja anafylaksiaa.

Vielä muutamia huomioita

Eniten allergisoivien ruoka-aineiden kohdalla on oltava erittäin tarkkana. Kun kiinteiden ruokien antaminen aloitetaan puolivuotiaana, tässä luettelossa mainittuja ruoka-aineita tulee lisätä vähitellen, aina asiantuntijan ohjeita noudattaen. Onneksi kananmuna-, maito-, vehnä- ja soija-allergia katoavat 5-vuotiaana. Sen sijaan maapähkinä-, pähkinä- ja äyriäisallergia pysyvät ajan myötä.

Jos lapsi on poissa kotoa, hoitajia tulee varoittaa mahdollisesta allergiasta ja vältettävistä ruoista. Myös tuoteselosteiden lukeminen on tärkeää. Jos lapsesi kärsii ruoka-aineallergiasta, muista pitää mukana kahta adrenaliiniruisketta ja olla tarkkana tiettyjen elintarvikkeiden suhteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.