Milloin lapset voivat syödä äyriäisiä?
 

Milloin lapset voivat syödä äyriäisiä?

Lapset voivat syödä äyriäisiä aikaisintaan kaksivuotiaina. Tätä ennen niitä tulee välttää allergiariskin vuoksi.
Milloin lapset voivat syödä äyriäisiä?

Viimeisin päivitys: 27 marraskuuta, 2022

Äyriäisillä on korkea ravintoainetiheys, minkä vuoksi tämä ruokaryhmä on mainio lisä monenlaisiin ruokavalioihin. Niiden nauttimiseen liittyy kuitenkin useita rajoituksia. Esimerkiksi vauvat eivät saa syödä äyriäisiä. Tässä artikkelissa kerromme, milloin lapset voivat syödä äyriäisiä turvallisesti ja miksi on tärkeää odottaa oikeaan ikään.

Ensinnäkin on syytä huomata, että tiettyjen elintarvikkeiden sisällyttäminen ruokavalioon liian varhaisessa vaiheessa voi lisätä allergioiden tai muiden autoimmuuniongelmien riskiä. Tästä syystä on aina tärkeää noudattaa lastenlääkärin antamia aikatauluja ja ohjeita.

Äyriäisten sisällyttäminen lasten ruokavalioon

Kiinteiden ruokien antaminen aloitetaan kuuden kuukauden iässä. Tässä vaiheessa joitakin mereneläviä, kuten tiettyjä kaloja, voidaan sisällyttää lapsen ruokavalioon. Äyriäisiä ei kuitenkaan tulisi tarjota lapsille ennen kahden vuoden ikää, sillä muutoin heille voi puhjeta allergioita, jotka rajoittavat ruokavaliota loppuiäksi.

On myös syytä muistaa, että kaikki äyriäiset eivät välttämättä sovi lapsille. On aina parempi aloittaa keitetyillä tai grillatuilla katkaravuilla, sillä niiden maku kelpaa lapsille yleensä hyvin, eikä niissä ole liikaa kuoria, jotka voisivat aiheuttaa tukehtumisen. Ajan myötä ruokavalioon voidaan sisällyttää muunkin tyyppisiä rapuja tai simpukoita, joskin nämä ruoat edellyttävät tiettyjä taitoja, jotta ne voidaan syödä ilman riskejä.

Lapset voivat syödä mereneläviä aikaisintaan kaksivuotiaina.
Lapselle ei kannata tarjota äyriäisiä ennen kahden vuoden ikää. Näin vältytään allergioiden puhkeamiselta ja mahdolliselta tukehtumiselta.

Äyriäisten hyödyt

Nyt kun olemme kertoneet, milloin lapset voivat syödä äyriäisiä, haluamme kertoa vielä niiden kulutuksen hyödyistä. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että ne otetaan osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Jos välttämättömistä ravintoaineista on puutetta, voi kehittyä kroonisia sairauksia.

Ne parantavat lihasten toimintaa

Äyriäiset ovat vähäkalorisia, mutta niistä saa korkean biologisen arvon proteiineja. Nämä sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan. Lisäksi niillä on hyvä sulavuus, jolloin ne saadaan hyödynnettyä optimaalisesti.

Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan on tärkeää varmistaa, että proteiinia saadaan optimaalinen määrä jo varhaisessa elämänvaiheessa. Sen tarve on tällöin suuri kehon kasvun ja kehityksen vuoksi. Kudosten rakentumisen kannalta näitä ravintoaineita onkin oltava ruokavaliossa riittävästi.

Lapset voivat syödä äyriäisiä aikaisintaan kaksivuotiaina.
Äyriäisistä saa runsaasti korkean biologisen arvon proteiineja, joilla on hyvä sulavuus.

Äyriäiset ehkäisevät kilpirauhasongelmia

Kilpirauhasen moitteettoman toiminnan vuoksi on tärkeää varmistaa, että ruokavaliosta saadaan riittävästi mineraaleja. Sekä rauta että jodi osallistuvat kilpirauhasen suorittamiin fysiologisiin prosesseihin ja moduloivat kilpirauhashormonien synteesiä. Tämän osoittaa Biological Trace Element Research -lehdessä julkaistu tutkimus.

Jodi on itse asiassa välttämätön ravintoaine kilpirauhasen vajaatoiminnan ehkäisemiseksi keskipitkällä aikavälillä. Onneksi tätä hivenainetta saa äyriäisistä ja monista muista merenelävistä. Jos kilpirauhasen vajaatoiminta on jo kehittynyt, tämän ravintoaineen saantia on valvottava.

Lapset voivat syödä äyriäisiä aikaisintaan kaksivuotiaina

Äyriäiset ovat elintarvikeryhmä, josta saa tiettyjä terveyshyötyjä. Niitä ei kuitenkaan tule sisällyttää alle kaksivuotiaiden lasten ruokavalioon. On erittäin tärkeää odottaa tähän ikään asti, sillä muutoin lapselle voi puhjeta allergioita, jotka rajoittavat hänen ruokavaliotaan lopun ikää.

Aluksi lapselle kannattaa tarjota helposti sulavia ruokia, jotka aiheuttavat autoimmuuniongelmia pienellä todennäköisyydellä, kuten vähärasvainen liha ja kala. Lapsen kasvaessa ruokavalikoimaa voidaan laajentaa ja näin monipuolistaa.

Äyriäisistä kannattaa tarjota helpommin syötäviä paloja, jotta lapsi tottuu niihin. Rapujen päistä tai kuorista taas voi valmistaa keiton. Näin saadaan voimakkaan makuinen liemi, jossa on runsaasti ravintoaineita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.