Koska ja miten kiinteiden ruokien antaminen lapselle kannattaa aloittaa?

07 huhtikuu, 2019

Vauvan ruokavalion laajentaminen, eli kiinteiden ruokien antaminen, suositellaan aloitettavan aikaisintaan lapsen ollessa kuuden kuukauden ikäinen. Uudet ruoat takaavat lapselle hänen kasvunsa vaatimien ravinteiden saannin.

Ruokavalion laajentaminen tarkoittaa erilaisten ruokien lisäämistä vauvan ruokavalioon äidinmaidon rinnalle. Nämä uudet ruoat eivät siis ole korvikkeita rintamaidolle, jota vauvan tulee saada syödä ensimmäisten 24 elinkuukautensa ajan. Esiteltävät ruoat eivät myöskään voi olla mitä tahansa ruokia, sillä kaikkia ruoka-aineita ei suositella annettavaksi vauvoille.

Tekniikat kiinteiden ruokien esittelemiseen

Ensimmäisiä soseita maistettaessa vauvan eleet ja ilmeet saattavat kertoa kummastuksesta. Tämä on normaalia, sillä soseen koostumus on täysin erilainen kuin äidinmaidon, johon lapsi on tottunut. Siksi kannattaakin olla kärsivällinen ja jatkaa yrittämistä.

Aseta aikataulu

On tärkeää, että vauva syö ensimmäisiä soseitaan suurin piirtein samaan aikaan joka päivä, jotta hänen kehonsa tottuu tiettyyn aikatauluun. Näin vältetään liiallinen ruokinta – muista, että vauvalle ei tee hyvää syödä jatkuvasti.

vauvanruoka

Tee ympäristöstä rauhallinen

Soseet ovat vauvalle täysin uusi asia, joten syömiselle on hyvä varata mukava ja hiljainen ympäristö. Ihanteellisessa tilanteessa tilassa ei ole häiriötekijöitä ja melu on hyvin vähäistä. Aluksi voi olla vaikea saada vauva istumaan tuolissaan yksin, eikä häntä tule siihen pakottaa. Lapsi voi hyvin syödä myös sylissäsi.

Korvaa yksi pulloruokinta

Kuten jo mainitsimme, kiinteisiin ruokiin totutteleminen ei tarkoita maidon syömisen lopettamista. Aluksi kannattaa korvata yksi päivän maitoaterioista soseilla. Jos lapsi ei syö sosetta tarpeeksi, voidaan hänelle antaa lisäksi maitoa.

Ole sinnikäs, mutta älä pakota

Kiinteän ruoan määrän tulee olla aluksi pieni, ja tässä vanhempien täytyy pysyä kärsivällisinä. Usein vanhemmat uskovat, että kunhan lapsi vain on syönyt koko annoksen, kaikki on hyvin.

Vaikka onkin toivottavaa, että vauva syö ruokansa loppuun, ei häntä tarvitse pakottaa syömään. Tämä ainoastaan tekee syömisen jatkossa haastavammaksi.

Koska kiinteiden ruokien antaminen kannattaa aloittaa?

Asiantuntijat suosittelevat, että vauvan ruokavalion laajentaminen aloitetaan lapsen täytettyä kuusi kuukautta. Lapsen tulee kuitenkin olla tarpeeksi kehittynyt motoristen taitojenaistien ja henkisten kykyjen saralla.

Suosittelemme, että tarkkailet lastasi, kunnes hän alkaa osoittaa omatoimisuuden merkkejä jokapäiväisessä elämässään. Tällöin voit aloittaa ruokavalion laajentamisen.

Se, että vauva torjuu ensimmäiset soseannokset, ei tarkoita, että hän ei pitäisi näistä ruoista lainkaan. Kyseessä on uuden tyyppinen ruoka, joka voi tuntua lapsesta kummalliselta. Avainasia on luoda jatkuva rutiini, jotta vauva tottuu uusiin ruokiin.

Seuraavat vinkit auttavat vanhempia aloittamaan kiinteiden ruokien antamisen menestyksekkäästi:

 • Älä makeuta sosetta, äläkä lisää siihen suolaa.
 • Ruoan tulisi täysin soseutettua, jotta vauva ei ole vaarassa tukehtua.
 • Ruoan tulee olla lämmintä.
 • Soseen koostumuksen ei tule olla liian nestemäinen, mutta ei myöskään liian paksua.
 • Se, että vauva kääntää päätään, kun hänelle tarjotaan lusikkaa, voi olla merkki siitä, että hänen vatsansa on täynnä.
 • Jos lapsi on vielä nälkäinen soseen syönnin jälkeen, täydennä ateriaa maidolla.
 • Lapsi saattaa olla ruokailun jälkeen janoinen, jolloin hänelle kannattaa antaa hieman vettä.
 • Jotkut vauvat aloittavat soseiden syömisen kunnolla vasta kahdeksan kuukauden iän jälkeen.
Ruokavalion laajentaminen

Millä ruoilla ruokavalion laajentaminen kannattaa aloittaa?

Suosittelemme keskustelemaan neuvolan hoitajan kanssa ennen kuin lapsen ruokavaliota lähdetään laajentamaan. Ammattilainen osaa kertoa, koska kiinteiden ruokien syöminen kannattaa aloittaa ja millä ruoka-aineilla.

Ruokavalion laajentaminen suositellaan usein aloittamaan seuraavilla ruoilla:

 • Viljat: Kaura, riisi, maissi, soijapapu ja tapioka
 • Kasvikset: Peruna, porkkana, bataatti, kesäkurpitsa, purjo, salaatinlehti ja kurpitsa
 • Hedelmät: Appelsiini, luumu, persikka, omena, päärynä ja banaani

Hedelmien tulee olla tuoreita tai kypsennettyjä hillokkeissa, jotta niissä säilyvät kaikki vauvan tarvitsemat ravinteet.

Ruoka ja ruokinta on erittäin tärkeä aihe, sillä lapsen kehitys riippuu suurilta osin ruoan elimistölle tarjoamista ravinteista.