Kuinka hoitaa punaisia raskausarpia?
 

Kuinka hoitaa punaisia raskausarpia?

Punaiset raskausarvet ovat usein häiritseviä, mutta niitä voidaan hoitaa helpommin kuin jo vaalenneita arpia.
Kuinka hoitaa punaisia raskausarpia?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 03 toukokuuta, 2023

Punaiset raskausarvet eli venymäarvet ovat melko yleisiä jälkiä etenkin sellaisella iholla, jota ei ole kunnolla ravittu. Ne ovat venymisarvista tuoreimpia, eli niiden varhainen hoito voi estää niiden kehittymisen lopulliseen muotoonsa: valkoisiksi raskausarviksi. Siksi kerromme tässä artikkelissa, kuinka punaisia raskausarpia voidaan hoitaa.

Mitä ovat punaiset raskausarvet?

Raskausarvet syntyvät ihon nopean venymisen seurauksena. Aluksi ne ovat vaaleanpunaisia eikä niitä juuri huomaa, kunnes väri ajan myötä muuttuu. Kyseessä on lievä tulehdusreaktio, jossa ihokudokset pyrkivät mukautumaan venymisen seurauksiin. Kun raskausarvet muuttuvat punaisemmiksi, ne ovat selvästi nähtävissä, mutta vaaletessaan ne muuttuvat taas vähemmän näkyviksi.

Mistä punaiset raskausarvet johtuvat?

Raskausarvet voivat johtua useista syistä:

 • Nopea painonnousu: Ihon on venyttävä mukautuakseen kehon massan nopeaan lisääntymiseen. Raskausarpia voi olla kaikkialla kehossa.
 • Raskaus: Keho kasvaa raskausaikana nopeasti vatsan, lantion ja reisien seudulla.
 • Nopea lihaskasvu: Painoharjoittelu voi aiheuttaa punaisia raskausarpia massan nopeasta lisääntymisestä johtuen.
 • Kasvupyrähdys: Murrosiässä kehon kiihtynyt kasvu voivat aiheuttaa venymäarpia.
 • Kortikosteroidien käyttö: Kortikosteroidien pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa punaisia raskausarpia.
 • Perussairaudet: Ehlers-Danlosin oireyhtymä ja Cushingin oireyhtymä aiheuttavat tyypillisesti punaisia arpijuovia.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Mitä on raskausajan turvotus?

Nainen puristaa reisiään.

Erilaiset raskausarvet

Raskausarpia on erivärisiä:

 • Punaiset: Kyseessä on raskausarpien muodostumisen akuutti vaihe. Iholla saattaa esiintyä jopa pientä kutinaa. Tässä vaiheessa raskausarvet ovat parhaiten hoidettavissa, sillä ne eivät ole vielä lopullisia, kuten valkoiset venymäarvet.
 • Vaaleat: Raskausarpien muodostumisen krooninen vaihe. Värin muuttuminen punaisesta vaaleaksi on asteittaista ja voi kestää jonkin aikaa. Tässä vaiheessa tarvitaan invasiivisempia hoitoja, ja hyvien tulosten saaminen voi viedä aikaa.

Kuinka punaisia raskausarpia voidaan hoitaa?

Raskausarvet yleensä haalistuvat ajan myötä, mutta kun ne ovat jo fibroottisia ja vaaleita, hoitojen tulisi olla invasiivisempia.

Käytä erityisiä voiteita

Markkinoilla myydään ilman reseptiä saatavia raskausarpivoiteita, jotka voivat sisältää E-vitamiinia, kaakaovoita tai sheavoita. Yhdysvaltojen ihotautilääkäriyhdistyksen mukaan yksi raskausarpiin parhaiten tehoavista tekijöistä on näiden voiteiden oikeaoppinen hieronta iholle.

Käytä ruusunmarjaöljyä

Ruusunmarjaöljy on loistava kosteuttaja, joka auttaa ehkäisemään raskausarpien pahenemista. Siinä on myös runsaasti A-vitamiinia, C-vitamiinia, oleiinihappoa, linolihappoa ja palmitiinihappoa. Lisäksi sillä on C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta erinomaiset antioksidanttiset ominaisuudet, ja se edistää kollageenin muodostumista ja tehostaa haavojen paranemista.

Laserhoito

Laserhoito on fyysinen apukeino raskausarpien häivyttämiseen niiden alkuvaiheessa. Komplikaatioita esiintyy harvoin, kun laitetta käytetään oikein. American Journal of Clinical Dermatology -lehden katsauksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että laserhoito yhdistettynä täsmätuotteisiin tuottaa hyödyllisiä vaikutuksia.

Laserhoito tehoaa raskausarpiin.

Kosteuta kaakaovoilla

Kaakaovoilla voidaan häivyttää ja ehkäistä punaisia raskausarpia, sillä se pitää ihon kimmoisana ja kosteutettuna. Se on myös öljypitoinen aine, joka ravitsee ihoa pitkäkestoisesti ylläpitäen sen toimintoja ja anatomiaa.

Hieronta vartaloöljyillä

Ihon päivittäinen hierominen vartaloöljyllä, kuten manteliöljyllä, voi olla erittäin hyödyllistä. Myös arganöljy sopii hyvin ihonhoitoon, sillä se parantaa ihon kimmoisuutta ja voi ehkäistä ja vähentää punaisia raskausarpia.

Punaiset raskausarvet ovat vaarattomia

Vaikka punaiset raskausarvet ovatkin vaarattomia ja vain kosmeettinen haitta, ne häiritsevät monia. Siksi moni nainen haluaa häivyttää niitä, etenkin käyttäessään paljastavampia vaatteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stretch marks: Why they appear and how to get rid of them. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear
 • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. 2021 Aug 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 28613776.
 • Aldahan AS, Shah VV, Mlacker S, Samarkandy S, Alsaidan M, Nouri K. Laser and Light Treatments for Striae Distensae: A Comprehensive Review of the Literature. Am J Clin Dermatol. 2016 Jun;17(3):239-56. doi: 10.1007/s40257-016-0182-8. PMID: 26923916.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.