10 mielenkiintoista faktaa raskaana olevan naisen ihosta
 

10 mielenkiintoista faktaa raskaana olevan naisen ihosta

On tärkeää kosteuttaa ihoa raskaana ollessa, juoda runsaasti nesteitä ja välttää kuumuutta. Lue lisää tämän päivän artikkelista.
10 mielenkiintoista faktaa raskaana olevan naisen ihosta
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Raskauden aikana ihossa voi esiintyä erilaisia muutoksia tai poikkeavuuksia. Vaikka ne eivät ole vakavia, niistä on hyvä olla tietoinen, jotta osaat hoitaa niitä. Tätä silmällä pitäen haluamme nyt kertoa 10 mielenkiintoista faktaa raskaana olevan naisen ihosta.

10 mielenkiintoista faktaa raskaana olevan naisen ihosta

Iho on kehon suurin elin ja sillä on kyky mukautua erilaisiin tilanteisiin ja ympäristöihin. Ihossa voi ilmetä raskauden aikana erilaisia muutoksia, joista et ehkä ole tietoinen.

1. Tilapäinen pigmenttiviiva vatsassa

Ennen raskautta navasta häpyluuhun kulkeva linea alba on vaalea ja jää yleensä huomaamatta. Raskauden aikana se tummuu ja saa nimekseen linea nigra. Tämä tapahtuu yleensä toisella raskauskolmanneksella hormonaalisten muutosten vuoksi.

2. Ihon hehku lisääntyy

Raskaana olevien naisten iholle on ominaista erityinen hehku. Yhtäältä tämä johtuu hormonaalisista muutoksista, jotka stimuloivat talirauhasten tuotantoa, kuten kerrotaan Indian Journal of Dermatology, Veneorology and Leprology –lehdessä julkaistussa julkaisussa. Toisaalta taas ihon pintakerrosten verenkierto lisääntyy, mikä lisää ihosolujen hapetusta.

3. Lämpöihottumat ovat yleisiä

Ihottumat johtuvat hikoilusta ja kuumuudesta. On myös yleistä, että vatsan alueelle ilmaantuu kutiavia ihottumia, jotka saattavat levitä jalkoihin, pakaroihin ja käsivarsiin. Tällaiset muutokset eivät kuitenkaan ole vakavia.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 10 kotihoitoa raskauden aikaiseen kutinaan

Raskaana oleva nainen raapii vatsaansa.
Ihottumat vatsan alueella ja muissa kehon osissa ovat yleisiä raskauden aikana. Nämä muutokset eivät ole vakavia.

4. Läiskät tai luomet

Myös erityyppiset läiskät ovat yleisiä, etenkin kasvojen alueella. Vaikka ne yleensä häviävät synnytyksen jälkeen, niitä kannattaa pyrkiä ehkäisemään päivittäisellä aurinkovoiteen käytöllä.

Pigmenttiläiskiä esiintyy useimmiten kahden viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Niiden syntyyn voivat vaikuttaa myös geneettiset tekijät.

5. Aknen puhkeaminen on tyypillistä

Vähäinen akne on yleistä raskauden ensimmäisten kuukausien aikana. Sen sijaan naisilla, joilla on ollut akne jo ennen raskautta, tämä ihosairaus voi parantua raskauden myötä.

Todennäköinen syy akneen on talirauhasten tuotannon liiallinen kiihtyminen.

6. Iho kärsii mikrotraumoista

Raskauden aikana eri puolille kehoa ilmaantuu usein raskausarpia. Ne johtuvat kollageeni- ja elastiinisäikeiden repeämisestä ihon äkillisen tai liiallisen venymisen seurauksena.

Todennäköisimmin raskausarpia ilmaantuu rintoihin, vatsaan, reisiin ja pakaroihin. Aluksi ne ovat violetteja ja muuttuvat sitten valkeiksi.

7. Raskausarvissa on eroja sijainnin mukaan

Ihossa tapahtuu erilaisia paranemisprosesseja. Ne käynnistyvät, kun ihoon kohdistuu jokin haitallinen tekijä, mutta niiden nopeus ja voimakkuus vaihtelevat kehon alueesta riippuen. Niska ja rintakehä ovat alueita, joihin todennäköisimmin kehittyy hypertrofisia tai keloidiarpia.

Raskaana oleva nainen laittaa voidetta vatsalleen.
Raskausarpia voi ilmaantua kehon eri osiin ihon venymisen seurauksena. Niistä eniten kärsiviä alueita ovat vatsa, reidet ja pakarat.

8. Iholla on muisti

Iholäiskät johtuvat pigmenttisoluissa eli melanosyyteissä tapahtuvasta muutoksesta. Vaikka läiskät voi saada hoidolla vaalenemaan huomattavasti, tieto niistä pysyy piilevänä ihon muistissa ja ne voivat tummua uudelleen raskauden tai auringonoton seurauksena.

Siksi Yhdysvaltain synnytyslääkärien ja gynekologien yhdistys suosittelee aurinkorasvan jatkuvaa käyttöä ja pitkäaikaisen ultraviolettisäteilyaltistuksen välttämistä.

9. Ihon paksuus vaihtelee eri alueilla

Ihon paksuus vaihtelee kehon eri alueilla. Esimerkiksi vatsan iho on riittävän ohut, jotta vauva pääsee kehittymään kunnolla, kun taas jalkapohjissa iho on paksuinta.

Iho toimii elimistön suojana, minkä vuoksi sen paksuus vaihtelee alueittain. Myös muut ihon ominaisuudet, kuten väri ja rakenne, vaihtelevat ihon koko pituudelta.

10. Aurinkovoide on paras liittolaisesi

Aurinkovoidetta tulisi käyttää jatkuvasti ihon suojaamiseksi ja mahdollisten pigmenttiläiskien ehkäisemiseksi. Suosittelemme laajakirjoisia suodattimia, jotka suojaavat UVA- ja UVB-säteiltä ja joiden aurinkosuojakerroin (SPF) on vähintään 30.

Mineraaliaurinkosuojia suositellaan eniten raskaana oleville tai imettäville naisille. Sitä tulee levittää 15 minuuttia ennen ultraviolettisäteille altistumista ja uudelleen kahden tunnin välein.

Ihon hoitaminen on oleellisen tärkeää

On vaikea tietää ennalta, mitä muutoksia raskaana olevan naisen iholle ilmaantuu, mutta joitakin niistä voidaan helposti ehkäistä.

Ihoa kannattaa kosteuttaa päivittäin voiteilla, erityisesti vatsan seudulla. Lisäksi kannattaa juoda runsaasti nesteitä ja välttää kuumuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.