Voiko majoneesia syödä raskauden aikana?
 

Voiko majoneesia syödä raskauden aikana?

Kotitekoisen majoneesin syöntiä on parasta välttää raskauden aikana, sillä se on mikrobiologisesti ajatellen yksi riskialtteimmista elintarvikkeista. Lue lisää täältä.
Voiko majoneesia syödä raskauden aikana?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 29 marraskuuta, 2022

Majoneesi on yksi maailman käytetyimmistä kastikkeista. Sen pääraaka-aine on kananmuna, minkä vuoksi joissakin yhteyksissä sen syöntiin voi liittyä mikrobiologinen riski. Tässä artikkelissa kerrommekin, voiko majoneesia syödä raskauden aikana vai tulisiko sitä välttää.

On syytä huomioida, että raskauden aikana tiettyjä elintarvikkeita tulee välttää ruokavaliossa kokonaan. Ruokamyrkytys voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia sikiölle ja kasvattaa jopa keskenmenon riskiä.

Majoneesin mikrobiologinen riski

Monissa raaoissa eläinperäisissä elintarvikkeissa on bakteereja, jotka voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Tästä syystä maitotuotteet aina pastöroidaan. Kananmunissa valtaosa patogeeneista on kuoressa, mutta kontaminaatiota voi tapahtua myös itse elintarvikkeen sisällä.

Riskiä voi kasvattaa tuotteiden huono säilytys. Esimerkiksi jos kastiketta ei laiteta jääkaappiin, vaan se jätetään huoneenlämpöön, syntyy bakteereille optimaalinen kasvualusta, erityisesti lämpimällä säällä.

Majoneesi on yksi suosituimmista kastikkeista.
Majoneesia ei tulisi syödä raskauden aikana, sillä se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Vain pastöroitua valmismajoneesia saa syödä, joskaan se ei ole ravitsemuksellisesti mikään laadukas elintarvike.

Merkittävimmät bakteerit majoneesissa

Majoneesin yleisimmät bakteerit ovat Salmonella-suvun bakteereita. Niiden nieleminen voi aiheuttaa ripulia, ilmavaivoja, vatsakipua, turvotusta, oksentelua ja kuumetta. Ne eivät vaikuta haitallisesti ainoastaan odottavan äidin terveyteen, vaan vaarantavat myös hänen sisällään kehittyvän sikiön elämän, kuten osoitetaan Case Reports in Obstetrics and Gynecology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Kun oireet ovat vaikeita, kasvaa kuivumisen riski, millä on myös hälyttävä vaikutus vauvaan. Näissä tapauksissa verenvirtaus heikkenee, mikä haittaa sikiön kudosten hapensaantia.

Tästä syystä on tärkeää välttää majoneesia, erityisesti kotitekoista sellaista, raskauden aikana. Tästä kastikkeesta on kuitenkin olemassa versio, jota voidaan käyttää raskauden aikana ilman riskejä.

Raskaana oleville sopiva majoneesi

Elintarviketeollisuus tarjoaa pastöroitua majoneesia. Se on tarkemmin ottaen valmistettu kananmunista, joille on tehty tämä lämpökäsittely mikrobiologisen riskin eliminoimiseksi. Lämpö vähentää bakteeripopulaatioita, mikä tekee elintarvikkeesta täysin turvallisen myös raskaana oleville naisille. Laadun tae on joka tapauksessa tärkeää tarkistaa pakkausmerkinnöistä.

Majoneesin syöntiä raskauden aikana tulisi rajoittaa myös siksi, että se on energiatiheä tuote. Vaikka rasvan saantia ei pidetä haitallisena, sen liiallinen syönti voi johtaa ylipainoon. Tällöin kasvaa raskausdiabeteksen riski, kuten kerrotaan International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Kotitekoista majoneesia tulee välttää raskausaikana raa'an kananmunan vuoksi.
Keitettyjä kananmunia voi syödä raskausaikana, sillä ne sisältävät laadukkaita ravintoaineita, kuten D-vitamiinia.

Kananmunan syönnin hyödyt

Vaikka raakaa kananmunaa sisältävää majoneesia tulisi välttää, keitetyt kananmunat ovat raskaana oleville naisille hyväksi. Ne sisältävät rutkasti laadukkaita ravintoaineita, jotka auttavat turvaamaan sikiön kunnollisen kehityksen.

Ne ovat myös yksi harvoja elintarvikkeita, joista saa D-vitamiinia. Tämä ravintoaine vaikuttaa terveydentilaan ja sen puutos on yleinen väestössä. Riittävän D-vitamiinitason ylläpitäminen ehkäisee erilaisia ongelmia, kuten autoimmuunisairauksia ja muita kroonisia sairauksia.

Ole varovainen majoneesin kanssa raskauden aikana

On tärkeää olla varovainen majoneesin kanssa raskauden aikana. Kotitekoinen majoneesi on ehdottoman kiellettyä sen mikrobiologisen riskin vuoksi. Sen sijaan pastöroiduista kananmunista valmistettua teollista majoneesia voidaan käyttää, vaikka se ei aina olekaan ravitsemuksellisesti laadukas tuote.

Muista, että riittävä ravintoaineiden saanti raskauden aikana on erittäin tärkeää vauvan terveyden kannalta myöhemmin. Siksi on hyvä pyrkiä välttämään puutostiloja, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti sikiön kehitykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guirguis, G. F., Patel, K., Gittens-Williams, L., Apuzzio, J. J., Martimucci, K., & Williams, S. F. (2017). Salmonella enterica Serotype Typhi Bacteremia Complicating Pregnancy in the Third Trimester. Case reports in obstetrics and gynecology2017, 4018096. https://doi.org/10.1155/2017/4018096
  • Plows, J. F., Stanley, J. L., Baker, P. N., Reynolds, C. M., & Vickers, M. H. (2018). The Pathophysiology of Gestational Diabetes Mellitus. International journal of molecular sciences19(11), 3342. https://doi.org/10.3390/ijms19113342

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.