D-vitamiinin puute ja sen vaikutus naisiin - Äitiyden Ihme - Terveys
 

D-vitamiinin puute ja sen vaikutus naisiin

D-vitamiinilla on olennainen rooli niin aineenvaihdunnan, luuston, ihon kuin vastustuskyvynkin kannalta. Tänään kerromme D-vitamiinin puutteeseen liittyvistä riskeistä.
D-vitamiinin puute ja sen vaikutus naisiin

Viimeisin päivitys: 09 tammikuuta, 2019

D-vitamiini on tärkeä ravintoaine, jolla on merkittävä vaikutus kehon eri toimintoihin. D-vitamiini yhdistetään perinteisesti kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, mutta uusimmat tutkimukset osoittavat sillä olevan tätäkin laajempia vaikutuksia terveyteen. D-vitamiinin puute aiheuttaa muun muassa luun pehmenemistä.

D-vitamiini ei ole varsinaisesti vitamiini, vaan rasvaliukoinen kalsitrioli-hormonin esiaste. Maksa muuntaa syödyn tai ihossa muodostuneen D-vitamiinin kalsidioliksi. Tämän jälkeen munuaiset muuntavat kalsidiolia tarpeen mukaan kalsitrioliksi, joka on D-vitamiinin aktiivinen muoto.

Naisten tulee olla tarkkoja D-vitamiinin saannin suhteen etenkin imetyksen ja  raskauden aikana – varsinkin, jos ruokavalion tukena ei käytetä D-vitamiinilisiä. D-vitamiinin puute on riskitekijä sikiön ja sen vastustuskyvyn ja luuston kehitykselle.

Jos kärsit alle listaamistamme oireista, suosittelemme keskustelemaan lääkärisi kanssa, joka tulee todennäköisesti suosittelemaan veriarvojen mittausta. Verikokeet ovat ainoa tapa selvittää elimistön tarkka D-vitamiinitaso.

D-vitamiinin puute ja sen vaikutus naisiin

Ihmisen elimistö, ja tarkkaan sanottuna iho, tuottaa itse D-vitamiinia altistuessaan riittävälle määrälle ultraviolettisäteilyä. Suomessa iholla syntyvän D-vitamiinin määrä jää etenkin talvella liian alhaiseksi, jolloin D-vitamiinia suositellaan nautittavan ruoan tai vitamiinilisien muodossa. Erityisen hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat rasvainen kala, kalanmaksaöljy ja sienet.

Vaikka aikuisten D-vitamiinin puute on nykyään melko harvinaista, on D-vitamiinin saantiin syytä suhtautua vakavasti, sillä puutosoireet voivat olla vakavia. Tällaisia ovat esimerkiksi luun pehmeneminen, jatkuva krooninen kipu luissa, nivelissä ja lihaksissa sekä masentuneisuus ja uupumus.

D-vitamiinin puutos

1. Korkea verenpaine

Korkea verenpaine on yleinen vaiva ja merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. D-vitamiinilla on naisen terveydessä tärkeä rooli, ja se auttaa vähentämään riskiä sairastua korkeasta verenpaineesta johtuviin sydän- ja verisuonitauteihin.

D-vitamiinin puute voi johtaa verenpaineen nousuun, ja näin D-vitamiinilisän syöminen onkin yksi parhaista tavoista hallita verenpainetta.

2. Masennus

D-vitamiinin puute voi aiheuttaa myös masennusta. Alhaisten D-vitamiinitasojen ja masennusoireiden välillä on huomattava yhteys. D-vitamiinilla on roolinsa myös serotoniinin tuotannon säännöstelyssä.

Serotoniini on ruokahalua ja mielialoja säätelevä aivojen välittäjäaine, joka aktivoituu D-vitamiinin ansiosta. Tämän vuoksi D-vitamiini on mielialojen suhteen ratkaiseva tekijä ja erityisen tärkeä apu masennuspotilaille.

3. Väsymys ja unenpuute

Eräs D-vitamiinin päätehtävistä on auttaa kalsiumia imeytymään elimistöön sen lisäksi, että se taistelee väsymystä vastaan ja stimuloi vastustuskykyä. Väsymys ja uneliaisuus ovat eräitä tunnetuimpia D-vitamiinin puutoksesta kertovista oireista naisilla.

D-vitamiini on tärkeä osa aineenvaihduntaa ja vastustuskykyä. Samalla tavoin sillä on avainrooli myös naisten unenlaadun ylläpidossa.

D-vitamiinin puutos

4. Nivelet ja luut

Nivelkipu on yksi naisten D-vitamiinin puutteen pääoireista. D-vitamiini voi itse asiassa lievittää lihasten ja luiden kipuja. D-vitamiini edistää lihasten asianmukaista toimintaa ja vahvistaa niitä sekä vähentää murtumien riskiä. Lisäksi D-vitamiini ehkäisee luiden heikentymistä ja vähentää riskiä sairastua osteoporoosiin, joka on yleinen vaihdevuosien ylittäneiden naisten sairaus.

D-vitamiini on aineenvaihdunnalle välttämätön orgaaninen yhdiste. Tämän vuoksi tasapainoisen ruokavalion noudattaminen ja päivittäinen annos auringonvaloa on tärkeää.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.