Käsien turvotus raskauden aikana: syitä ja vinkkejä
 

Käsien turvotus raskauden aikana: syitä ja vinkkejä

Käsien turvotus raskauden aikana ei ole niitä kaikkein yleisimpiä vaivoja. Kerromme siitä kuitenkin kaiken oleellisen tässä artikkelissa.
Käsien turvotus raskauden aikana: syitä ja vinkkejä

Viimeisin päivitys: 29 elokuuta, 2022

Vaikka jalkojen turvotus on yleisempää, jotkut naiset saattavat huomata raskauden aikana myös käsien turvotusta. Turvotus on itse asiassa yleinen vaiva, joka tulee näkyvämmiksi raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Tässä artikkelissa kerromme kaiken käsien turvotuksesta raskauden aikana.

Muutokset käsissä raskauden aikana

Raskauden aikana kehossa tapahtuu erilaisia verenkiertomuutoksia, eivätkä kädet ole poikkeus. Nesteen kertymisestä johtuvan turvotuksen lisäksi voidaan havaita eräitä muitakin muutoksia:

 • Kutina ja punoitus kämmenissä tai jalkapohjissa johtuvat hormonaalisista häiriöistä. Oireet kuitenkin häviävät itsestään synnytyksen jälkeen. Sillä välin pehmentävät aineet tuovat helpotusta.
 • Parestesiat. Vaikka tämä ei ole aihe huoleen, käsissä voi esiintyä satunnaista pistelyä.
 • Neuralgia. Vuonna 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan rannekanavaoireyhtymä on hyvin yleinen vaiva raskauden aikana johtuen nesteen kertymisestä ja sen aiheuttamasta paineesta ranteen hermojen ympärillä. Raskauden jälkeen oireet kuitenkin yleensä häviävät itsestään.

Syyt käsien turvotukseen raskauden aikana

Raskausajan turvotus on yleinen vaiva naisilla, ja se tulee näkyvämmäksi raskauden edetessä. Varsinkin kesäkuukausina.

Vaikka turvotus on yleisintä alaraajoissa (jalat, nilkat ja jalkaterät), myös käsillä on taipumus turvota jossain vaiheessa raskautta. Revista terapéutican julkaiseman tutkimuksen mukaan lisääntyvä nesteen kokonaismäärä kehossa jakautuu solunulkoiseen tilaan, ja tämä altistaa odottavan äidin turvotukselle.

Veren tilavuus kasvaa 50 % kattaakseen kaikki vauvan tarpeet ja turvatakseen sen optimaalisen kehityksen. Kehossa oleva neste puolestaan auttaa osaltaan sikiön kasvussa ja lonkkanivelten laajentumisessa ennen synnytystä.

Turvotus on yleistä raskauden aikana.
Turvotus on yleisintä alaraajoissa, erityisesti viimeisella raskauskolmanneksella. Se voi kuitenkin näkyä myös käsissä ja kasvoissa.

Pre-eklampsia, vaarallinen tila

Pre-eklampsia on vakava raskauden aikainen komplikaatio, jonka yksi merkittävimmistä oireista on turvotus alla kuvattujen oireiden ohella:

 • Proteiinin esiintyminen virtsassa (proteinuria)
 • Kohonnut verenpaine
 • Äkillinen painonnousu
 • Kasvojen turvotus

Myös muita oireita on kuvattu, kuten huimausta, näön hämärtymistä, vatsakipua ja uneliaisuutta. Jos näitä oireita ilmenee, on tärkeää ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Tämäkin saattaa kiinnostaa sinua: Nilkkojen turvotus raskauden aikana: syyt ja hoito

Vinkkejä käsien turvotuksen ehkäisemiseen raskauden aikana

Nesteturvotus on yleisempää ja voimakkaampaa raskauden kolmannesta kuusta lähtien. Sitä voi ehkäistä eräillä toimenpiteillä, joista kerromme alla.

Oikeanlainen ja riittävä nesteytys

Käsien turvotus raskauden aikana voi olla näkyvämpää kesähelteillä. Kunnollista nestetasapainoa kannattaakin pyrkiä ylläpitämään kaikkina vuodenaikoina.

Vaikka tämä saattaa tuntua ristiriitaiselta, runsaampi nesteenjuonti stimuloi sen poistumista munuaisten kautta ja vähentää sen kertymistä kehoon.

Monipuolinen ja kontrolloitu ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio on tärkeä terveen raskauden kannalta ja vauvan kasvun edellyttämien ravintoaineiden saamiseksi. Siksi kannattaa noudattaa ruokavaliota, jossa on paljon hedelmiä ja vihanneksia, runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä vähänlaisesti ultraprosessoituja elintarvikkeita ja valmisruokia, koska niissä on paljon natriumia.

Toinen syy käsien turvotukseen raskauden aikana voi olla kaliumin puute, joten banaanit ovat erittäin suositeltava vaihtoehto.

Vältä korujen käyttöä käsissä

Jos kätesi turpoavat voimakkaasti, niissä ei kannata pitää sormuksia tai rannekoruja, sillä tämä voi olla erittäin vaarallista. Yleensä sormukset saa laitettua helpommin sormiin aamulla kuin otettua pois illalla.

Käsien turvotuksen välttämiseksi raskauden aikana on suositeltavaa olla pitämättä niitä alaspäin ja liikuttaa sormia verenkierron vilkastamiseksi ja turvotuksen vähentämiseksi.

Raskaana oleva nainen kävelyllä.
Vähintään yksi kävelylenkki päivässä auttaa parantamaan laskimoverenkiertoa ja ehkäisemään turvotusta.

Päivittäinen liikunta

Liikunta, olipa se sitten kävelyä tai uintia, on hyvä tottumus myös raskaana oleville naisille. Kehon pitäminen liikkeessä edistää laskimokiertoa, ja huoneen lämpötilan säätely lievittää verentungosta ja nesteen kertymistä alaraajoihin.

Kaikkia näitä vaivoja voidaan lievittää kylmällä suihkulla päivän päätteeksi turvotuksen vähentämiseksi.

Käsien turvotus raskauden aikana ei ole yleinen vaiva

Vaikka nesteturvotus ei ole vakava vaiva, se voi olla häiritsevää ja epämiellyttävän näköistä. Joskus se on väistämätöntä (koska se on seurausta hormonaalisista muutoksista), mutta toisinaan sitä voidaan hallita muutamalla huolellisella toimenpiteellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mohaupt MG. Odeme in der Schwangerschaft–banal? [Edema in pregnancy–trivial?]. Ther Umsch. 2004 Nov;61(11):687-90. German. doi: 10.1024/0040-5930.61.11.687. PMID: 15605462.
 • Rana S, Lemoine E, Granger JP, Karumanchi SA. Preeclampsia: Pathophysiology, Challenges, and Perspectives. Circ Res. 2019 Mar 29;124(7):1094-1112. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.313276. Erratum in: Circ Res. 2020 Jan 3;126(1):e8. PMID: 30920918.
 • Afshar A, Tabrizi A. Pregnancy-related Hand and Wrist Problems. Arch Bone Jt Surg. 2021 May;9(3):345-349. doi: 10.22038/abjs.2020.50995.2531. PMID: 34239963; PMCID: PMC8221449.
 • Danielewicz H, Myszczyszyn G, Dębińska A, Myszkal A, Boznański A, Hirnle L. Dieta durante el embarazo: más que comida. Eur J Pediatra . 2017;176(12):1573-1579. doi:10.1007/s00431-017-3026-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.