Tatuoinnin ottaminen raskauden aikana: vastauksia kysymyksiin
 

Tatuoinnin ottaminen raskauden aikana: vastauksia kysymyksiin

Tatuoinnin ottaminen raskauden aikana voi altistaa tarttuville infektioille, kuten hepatiitti B:lle ja HIV:lle, joten on parasta välttää sitä.
Tatuoinnin ottaminen raskauden aikana: vastauksia kysymyksiin
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 03 joulukuuta, 2022

Tatuoinnin ottaminen raskauden aikana on yksi naisia mietityttävistä asioista tässä elämänvaiheessa. Ei vain siksi, että tatuointi voi vääristyä ihon venymisen ja vetäytymisen seurauksena, vaan myös siihen liittyvän infektioriskin vuoksi. Onko tatuoinnin ottaminen siis suositeltavaa raskauden aikana? Tässä artikkelissa vastaamme tähän kysymykseen.

Voiko tatuoinnin ottaminen raskauden aikana tartuttaa infektion?

Tatuointistudioiden hygieniassa on eroja, ja jotkut niistä eivät täytä vähimmäisturvallisuusstandardeja, jotka koskevat neulojen ja muiden välineiden puhtaanapitoa. Itse asiassa huonosti steriloidut neulat voivat tartuttaa infektioita, kuten HIV:n, hepatiitti B:n ja hepatiitti C:n. Näin kertoo American Pregnancy Association.

Kun tatuoinnit on tehty, niitä ei tarvitse desinfioida, vaan pestä saippualla ja vedellä sekä kosteuttaa useita kertoja päivässä kolmen viikon ajan. Raskauden aikana immuunijärjestelmä heikkenee, mikä lisää tatuoinnin tulehtumisriskiä.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Lapsesta kertova tatuointi – 9 ideaa

Nainen ottaa tatuointia käteensä.
Turvallisuus- ja hygieniatoimenpiteet ovat erityisen tärkeitä raskauden aikana. Infektioiden välttämiseksi on tärkeää, että neulat steriloidaan kunnolla ja muutkin välineet ovat puhtaita.

Tatuoinnin tulehtumisesta kertovat merkit

Tautien tarttuminen on erittäin riskialtista raskaana oleville naisille, koska ne voivat tarttua vauvaankin synnytyksen aikana. Infektioiden oireita ovat muun muassa kuume, nivelkipu ja väsymys. Useimmissa tapauksissa ne on helppo hoitaa, mutta on parasta välttää riskiä vaikeammista infektioista, kuten stafylokokin aiheuttamista infektioista. On hyvä ottaa välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon, jos ilmenee seuraavia merkkejä:

 • Vilunväristykset
 • Kuume
 • Tatuoinnin märkiminen
 • Pahanhajuinen vuoto tatuoinnista

Ihomuutokset raskauden aikana

Raskausajan hormonaaliset muutokset aiheuttavat muutoksia ihossa. Ihon venyminen ja raskausarvet voivat vaikuttaa lantiolla ja vatsalla sijaitseviin tatuointeihin. American Family Physician -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan iholla voi esiintyä erilaisia sairauksia, jotka tekevät sen pinnasta herkemmän raskausaikana:

 • Monimuotoinen raskausihottuma (PUPPP): Vaihtelee punoittavasta ihottumasta turvotukseen ja näppyihin, jotka sijaitsevat ylävartalossa, vatsassa, käsivarsissa ja jaloissa.
 • Raskausajan kutina: Tämä on näppylöiden muodostama kutiseva ihottuma, joka voi kestää useita kuukausia synnytyksen jälkeen.
 • Impetigo herpetiformis: Harvinainen tila, joka alkaa raskauden jälkipuoliskolla.

Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa myös pigmenttiläiskiä joillakin kehon alueilla. Tyypillisin on melasma eli “maksaläiskä”. Tatuoinnit voivat lisäksi näyttää erilaisilta synnytyksen jälkeen, koska iho on selvästi venynyt kaikkialla kehossa.

Tatuoinnin ottaminen turvallisesti raskauden aikana

Jos raskaana oleva nainen päättää ottaa tatuoinnin, voidaan tehdä tiettyjä varotoimia, jotta se olisi mahdollisimman turvallista. Etusijalle tulisi asettaa seuraavat hygienia- ja hoitotoimenpiteet:

 • Paikassa on oltava autoklaavi, laite, joka steriloi neulat ja muut välineet.
 • Tilojen on oltava puhtaita ja tatuointi- ja lävistysalueiden erillään toisistaan.
 • Neulojen tulee olla yksittäispakattuja ja ne tulee avata asiakkaan nähden ennen toimenpidettä.
 • Tatuoijan tulee käyttää lateksikäsineitä koko toimenpiteen ajan.
 • Tatuointiin käytettävien musteiden tulee olla steriilissä astiassa.

Vaikka neula uppoaa vain ihon pintakerroksiin, jotkut käytetyt musteet sisältävät raskasmetalleja, kuten lyijyä, elohopeaa ja arseenia.

Tatuoinnin ei pitäisi vaikuttaa epiduraaliin, joskin se voi olla haitaksi, jos se on parantumassa tai tulehtunut. Siksi se kannattaa ottaa vasta synnytyksen jälkeen.

Voinko ottaa epiduraalin, jos minulla on tatuointi kyseisellä alueella?

Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että alaselän tatuointi voisi haitata epiduraalin ottamista. Itse asiassa pistokset menevät kahden millimetrin syvyyteen, kun taas tatuointipigmentti menee syvemmälle.

Jos synnytyssuunnitelmaan kuuluu epiduraali, on parasta ottaa tatuointi vasta synnytyksen jälkeen. Syynä on se, että paranemassa oleva tai tulehtunut tatuointi olisi haitaksi. Tatuointien täydellinen paraneminen vie yleensä noin neljä viikkoa.

Tatuoinnin ottaminen voi odottaa

Jos tatuoinnin ottaminen raskauden aikana tuntuu ajatuksena epämukavalta tai epäilyttävältä, jätä se ottamatta. On loppujen lopuksi parempi pelata varman päälle. Koska tarttuvien tautien, kuten hepatiitti B:n ja HIV:n, mahdollisuus on aina olemassa, on parempi olla ottamatta riskiä. Tatuointiin liittyy siis aina infektion mahdollisuus, ja paras tapa pitää raskaana oleva nainen terveenä on siirtää tatuoinnin ottaminen synnytyksen jälkeiseen aikaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.