Kuinka ehkäistä ja hoitaa maksaläiskiä raskauden aikana
 

Kuinka ehkäistä ja hoitaa maksaläiskiä raskauden aikana

Maksaläiskät ovat yleisiä odottavilla äideillä. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten maksaläiskiä voi ehkäistä ja hoitaa raskauden aikana.
Kuinka ehkäistä ja hoitaa maksaläiskiä raskauden aikana
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 10 joulukuuta, 2022

Maksaläiskät ovat hyvin yleisiä raskaana olevilla naisilla. Niistä kärsivät yleensä 20-vuotiaat ja sitä vanhemmat naiset, ja ne näkyvät tyypillisesti pigmenttiläiskinä paljailla iholueilla, kuten kasvoilla. Maksaläiskät johtuvat useista tekijöistä, jotka ovat vältettävissä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka ehkäistä ja hoitaa maksaläiskiä raskauden aikana.

Maksaläiskät raskauden aikana

Maksaläiskät ovat hankittu vaiva, joka kehittyy raskauden aikana. Vaivalle on ominaista symmetristen läiskien ilmaantuminen kasvoille. Useimmilla naisilla niitä kehittyy seuraaville alueille:

 • Leukaan
 • Poskiin
 • Otsaan
 • Nenäsiltaan
 • Ylähuulen yläpuolelle

Maksaläiskät ovat yleisempiä tummissa fototyypeissä kuin vaaleissa fototyypeissä. Lisäksi ne ovat harvinaisia ennen murrosikää ja yleisempiä hedelmällisessä iässä.

Raskaana olevilla naisilla on kohonneet progesteroni- ja estrogeenihormoniarvot, joiden uskotaan myötävaikuttavan pigmenttiläiskien syntyyn.

Naisella on maksaläiskiä kasvoillaan.

Erilaiset maksaläiskät

On olemassa kolmenlaisia maksaläiskiä, jotka luokitellaan pigmentin syvyyden mukaan. Niiden erottamisessa käytetään mustavalolamppua, jonka avulla voidaan selvittää, miten syvällä pigmentti sijaitsee.

 1. Epidermaalinen: Tummempi läiskä, jossa on tarkkarajainen reuna. Tällainen maksaläiskä reagoi melko hyvin hoitoon.
 2. Dermaalinen: Pigmenttiläiskät ovat vaaleanruskeita tai sinertäviä ja epätarkkarajaisia. Ne eivät reagoi hyvin annettuihin hoitoihin.
 3. Sekalainen muoto: Tämä on yleisin muoto, jossa nähdään ruskeita ja sinisiä läiskiä. Pigmenttiä poistavien hoitojen vaste on suhteellinen.

Missä vaiheessa raskautta maksaläiskiä ilmaantuu ja kuinka kauan ne kestävät?

Syitä maksaläiskiin on useita, mukaan lukien hormonien vaikutus, auringonotto ja sukuhistoria. Indian Journal of Dermatology -lehden tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että ultraviolettivalo saa vaivan puhkeamaan ja pahentaa sitä.

Toisesta raskauskolmanneksesta lähtien, kun hormonaaliset muutokset käyvät ilmeisemmiksi, kasvoille ilmestyy pigmenttiläiskiä.

Joillakin naisilla maksaläiskät häviävät itsestään synnytyksen tai imetyksen jälkeen. Näin tapahtuu yleensä silloin, kun maksaläiskät johtuvat raskaudesta tai ehkäisypillereistä.

Toisaalta maksaläiskien poistoon tarkoitetut menetelmät eivät takaa, että ne eivät uusiudu. Joissakin tapauksissa niitä ei voida edes täysin häivyttää.

Voidaanko raskausajan maksaläiskiä ehkäistä tai hoitaa?

Amerikan ihotautiyhdistyksen mukaan 90% maksaläiskistä kärsivistä ihmisistä on naisia. Vaikka sukuhistoriaan tai hormonaalisiin muutoksiin ei voi itse vaikuttaa, eräät toimenpiteet ovat hyödyllisiä maksaläiskien ehkäisyssä.

Ennaltaehkäisevät menetelmät

Yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä maksaläiskiä tai estää niiden paheneminen on välttää ultraviolettisäteitä ja näkyvää valoa.

On myös suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 50, aina tunti ennen auringonottoa ja levittää sitä uudelleen kahden tunnin kuluessa. Ihanteelliset suodattimet on valmistettu titaani- tai sinkkimineraaleista, koska ne eivät imeydy ihoon.

On myös erityisen tärkeää valita suojaava vaatetus, jos auringolle altistuminen on pitkäaikaista. Leveälierinen hattu suojaa ja varjostaa hyvin kasvoja.

Toinen tärkeä suositus maksaläiskien ehkäisemiseksi raskauden aikana on välttää auringolle altistumista keskipäivällä, jolloin ultraviolettisäteet ovat haitallisimpia.

Pigmenttiläiskien hoitoon tarkoitetut menetelmät eivät estä maksaläiskiä uusiutumasta.

Hoitovaihtoehdot

Raskausajan maksaläiskiä voidaan hoitaa useilla paikallisilla ja oraalisilla hoidoilla ja toimenpiteillä. Täsmähoitoja ovat hydrokinoni, kortikosteroidit ja tretinoiini. C-vitamiiniseerumin lisääminen ihonhoitorutiiniin puolestaan auttaa torjumaan vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita, kirkastaa ihoa ja parantaa ihon sävyä.

Suun kautta otettavat lääkkeet, kuten traneksaamihappo, ovat varsin lupaavia ihon kauneusvirheiden hoidossa.

Myös tiettyjä kauneushoitoja voidaan hyödyntää, kun ne tehdään pätevien ammattilaisten toimesta: mikroneulaus, kemialliset kuorinnat, laserhoito ja radiotaajuushoito.

Vaikka siis onkin olemassa useita hoitoja, jotka auttavat häivyttämään maksaläiskiä, kyseessä on ihovaiva, joka voi ilmaantua ja hävitä aina välillä.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Voivatko koirat aistia raskauden?

Häviävätkö maksaläiskät synnytyksen jälkeen?

Raskauden aikana maksaläiskiä voi esiintyä myös käsivarsissa ja kaulalla. Vaikka ne eivät aiheuta fyysistä haittaa, ne voivat häiritä esteettisesti.

Joissakin tapauksissa kasvoilla olevat maksaläiskät haalistuvat synnytyksen jälkeen itsestään ilman hoitoa. Muussa tapauksessa voidaan käyttää pigmenttiläiskiä vähentäviä voiteita, kemiallisia kuorintoja tai välineitä.

Maksaläiskät eivät ole pelkkä esteettinen haitta

Raskausaikana kehittyvät maksaläiskät ovat turhauttava vaiva, jolla on merkittäviä psykososiaalisia vaikutuksia.

Niitä ei kuitenkaan ole yhdistetty kuolleisuuteen tai sairauksiin. Lisäksi raskaana olevien naisten maksaläiskät paranevat joissakin tapauksissa itsestään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Achar A, Rathi SK. Melasma: a clinico-epidemiological study of 312 cases. Indian J Dermatol. 2011 Jul;56(4):380-2. doi: 10.4103/0019-5154.84722. PMID: 21965843; PMCID: PMC3178998.
 • Boukari F, Jourdan E, Fontas E, Montaudié H, Castela E, Lacour JP, Passeron T. Prevention of melasma relapses with sunscreen combining protection against UV and short wavelengths of visible light: a prospective randomized comparative trial. J Am Acad Dermatol. 2015 Jan;72(1):189-90.e1. doi: 10.1016/j.jaad.2014.08.023. Epub 2014 Oct 22. PMID: 25443629.
 • Melasma: Diagnosis and Treatment. [Internet ] Disponible en: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/melasma-treatment#causes

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.