Ihotautilääkäreiden eniten suosittelema ihonhoitorutiini
 

Ihotautilääkäreiden eniten suosittelema ihonhoitorutiini

Hyvä ihonhoitorutiini on erittäin tärkeä iholle. Kyse on ihon varjelemisesta ja suojaamisesta ulkoisilta tekijöiltä.
Ihotautilääkäreiden eniten suosittelema ihonhoitorutiini

Viimeisin päivitys: 11 syyskuuta, 2022

Yleensä naiset välittävät miehiä enemmän ihonhoidosta. Nykyään yhä useampi mieskin kuitenkin hoitaa ihoaan. Ihotautilääkärit suosittelevat käyttämään erityisiä ominaisuuksia sisältäviä tuotteita, jotka auttavat yksinkertaistamaan ihonhoidon vaiheita. Lue alta lisää siitä, millainen on ihotautilääkäreiden eniten suosittelema ihonhoitorutiini.

Ulkoiset tekijät, jotka rasittavat ihoa

Ihon pinta altistuu päivittäin useille tekijöille, jotka voivat aiheuttaa siinä erilaista rasitusta. Ajan mittaan ne kaikki vaikuttavat ennenaikaisen ikääntymisen merkkien ilmaantumiseen. Dermato-Endocrinology -julkaisun mukaan näitä tekijöitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Tupakointi
  • Huonot yöunet
  • Äärilämpötilat
  • Elektroniikkalaitteiden sininen valo ja auringonvalo
  • Saasteet
  • Stressi

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: 10 tehokasta ihonhoitovinkkiä teini-ikäiselle

Tutustu ihotautilääkäreiden suosittelemaan ihonhoitorutiiniin

Ihon kosteuttaminen on yksi ihonhoitorutiinin vaiheista.
Ihonhoitorutiinin vaiheiden on hyvä olla yksinkertaisia, jotta ne ovat pidettävissä yllä ajan mittaan.

Kaikissa ihonhoitorutiineissa kannattaa noudattaa lähtökohtaa “vähemmän on enemmän”. Mitä yksinkertaisempia ihonhoitorutiinin vaiheet ovat, sitä helpompi niitä on ylläpitää ajan mittaan ja suorittaa ne sekä aamuin että illoin.

Liian monen vaiheen lisääminen sen sijaan voi kasvattaa ihoallergioiden tai tuotteille herkistymisen riskiä. Riittääkin, että etusijalle asetetaan oikeat tuotteet oman ihon tarpeiden ja ominaisuuksien mukaan sekä luetaan ainesosaluettelo ftalaatteja sisältävien tuotteiden hylkäämiseksi.

Ihonhoitorutiinien tarkoitus on auttaa kaunistamaan ihoa ja samalla vähentää ennenaikaisen ikääntymisen riskiä. Tätä varten ihonhoidossa on noudatettava kolmea perusvaihetta aamuin ja illoin.

1. Päivittäinen puhdistus

Ensimmäinen suositeltava vaihe aamu- ja iltarutiinissa on ihon puhdistaminen. Tässä voi käyttää misellivettä tai erityisesti rasvaiselle tai herkälle iholle tarkoitettua puhdistusvoidetta.

Yleensä geelit sopivat paremmin rasvaiselle iholle, kun taas voiteet tai rasvat sopivat paremmin normaalille tai kuivalle iholle.

Ihon pinta voidaan lisäksi kuoria 21 päivän välein kuolleista ihosoluista, jotka eivät ole irronneet itsestään. Tämän toimenpiteen jälkeen on suositeltavaa käyttää rauhoittavaa tai ravitsevaa naamiota.

2. Ihon kosteuttaminen

Puhdistamisen jälkeen iho on kosteutettava hyvin. Ihon nestetasapaino kannattaa pyrkiä pitämään oikealla tasolla, jotta sen pinta säilyttää kimmoisuutensa ja suojaavan tehtävänsä.

Tämä on yksi niistä vaiheista, joissa kosmetiikkatuotteen on vastattava ihon ravitsemuksellisia tarpeita sen fysiologisten ominaisuuksien lisäksi.

Hyaluronihappoa tai C-vitamiinia sisältävät tuotteet ovat yksi vaihtoehto, kuten käy ilmi The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology -lehden julkaisusta. Tässä ihonhoitorutiinin vaiheessa käytettyjen tuotteiden tehon lisäämiseksi iho tulee puhdistaa ennalta oikeaoppisesti.

Valitun kosmetiikkatuotteen tulee vastata ihon tarpeita.
On tärkeää pitää iho kosteutettuna, jotta se täyttää suojaavan tehtävänsä. Tätä varten suositellaan hyaluronihappoa tai C-vitamiinia sisältäviä tuotteita.

3. Aurinkosuojan käyttö

Aurinkorasvan jatkuva ja päivittäinen käyttö on tärkeää myöhempien ihovaurioiden, pigmenttiläiskien ja ihon ikääntymisen välttämiseksi. Kaikkien ihonhoitorutiinien viimeisenä välttämättömänä vaiheena onkin suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on yli 50.

Ultraviolettisäteille altistuminen on yksi ihoa eniten vaurioittavista tekijöistä. Tästä syystä on tärkeää aloittaa varotoimenpiteet jo varhaisessa iässä. Muita strategisia toimenpiteitä ovat auringonoton välttäminen ja aurinkovoiteen levittäminen uudestaan aina 2 tunnin välein.

Täydentävät toimenpiteet iltarutiinissa

Vaikka aurinkovoidetta ei tarvitse käyttää iltarutiinissa, muutamilla muilla toimenpiteillä voidaan täydentää ihonhoidon vaiheita illalla. Esimerkiksi kaikki päivän meikki- ja likajäämät on poistettava kasvoilta.

Puhdistuksen jälkeen iholle kannattaa levittää kosmetiikkatuotetta, jossa on runsaasti AHA-happoja (alfahydroksihappoja) tai retinolia. Ne aiheuttavat lievää kuoriutumista tai hilseilyä ihon uloimmissa kerroksessa. Lisäksi suositellaan antioksidantteja sisältäviä kosmetiikkatuotteita vapaita radikaaleja vastaan.

Ihonhoitorutiini: vielä muutama huomio

Paras ihonhoitorutiini on sellainen, joka pitää ihon hyvässä kunnossa, suojaa sitä ulkoisilta tekijöiltä ja säilyttää sen luontaisen kosteuden. Tämä puolestaan edistää ihon uusiutumista, kimmoisuutta ja sileyttä.

Ihonhoitorutiinin kaikkien vaiheiden tulisi ihanteellisesti olla sellaisia, joita jaksetaan ylläpitää pitkään ja joiden suorittaminen ei käy rasittavaksi. Muutoin ne todennäköisimmin hylätään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vierkötter A, Krutmann J. Environmental influences on skin aging and ethnic-specific manifestations. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):227-31. doi: 10.4161/derm.19858. PMID: 23467702; PMCID: PMC3583881.
  • Jegasothy SM, Zabolotniaia V, Bielfeldt S. Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans. J Clin Aesthet Dermatol. 2014 Mar;7(3):27-9. PMID: 24688623; PMCID: PMC3970829.
  • Phthalates in Cosmetics. [Internet] Disponible en: https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/phthalates-cosmetics

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.