Onko kurkumaa turvallista käyttää raskauden aikana?
 

Onko kurkumaa turvallista käyttää raskauden aikana?

Jotkut mausteet ovat kiellettyjä raskauden aikana, koska ne voivat aiheuttaa ongelmia sikiön kehityksessä. Kerromme, koskeeko tämä myös kurkumaa.
Onko kurkumaa turvallista käyttää raskauden aikana?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 16 tammikuuta, 2023

Kurkuma on yksi parhaista mausteista ruoanlaitossa. Se erottuu edukseen tulehduksenvastaisten ja antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää parantamaan terveydentilaa ja ehkäisemään monitekijäisiä sairauksia. Mutta onko kurkumaa turvallista käyttää raskauden aikana? Vastaamme tähän kysymykseen tässä artikkelissa.

Ihan ensiksi on syytä muistaa, että raskauden aikana on erityisen tärkeää pitää huolta ruokavaliosta. Tiettyjä elintarvikkeita, mausteita tai yrttejä täytyy välttää raskaana ollessa, koska ne voivat aiheuttaa haittaa sikiölle. Virheiden välttämiseksi on tärkeää olla niistä tietoinen.

Onko kurkumaa turvallista käyttää raskauden aikana?

Kurkumaa on turvallista käyttää raskauden aikana. Lisäksi tämä mauste hyödyttää odottavia äitejä useilla tavoilla. Hyödyistä voidaan nostaa esiin seuraavat:

  • Helpottaa ruoansulatusta.
  • Lievittää vatsakipua.
  • Synnyttää antioksidanttivaikutuksen, joka suojaa vapaiden radikaalien muodostumiselta.
  • Nopeuttaa ihosolujen uudistumista.
  • Auttaa lievittämään niveltulehduksen tai reuman oireita.

Lisäksi on syytä huomata, että kurkuma sisältää huomattavan määrän C-vitamiinia. Tästä syystä se kykenee vähentämään monien hengityselinsairauksien, erityisesti tartuntatautien, ilmaantuvuutta. Nutrients –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä mikroravintoaine on erittäin tärkeä immuunijärjestelmän hyvälle toiminnalle.

Kurkuma sisältää vastustuskyvylle tärkeää C-vitamiinia.

Kurkuma ehkäisee vatsakipua raskauden aikana

Sikiön kehittyessä vatsakipuja alkaa ilmetä säännöllisemmin. Tämä johtuu siitä, että vauva painaa hieman joitakin elimiä, mikä voi aiheuttaa refluksia tai närästystä. Näitä voidaan torjua ruokavaliolla.

Yksi parhaista ruoansulatusongelmia lievittävistä mausteista on kurkuma. Tämä johtuu sen korkeasta tulehduksenvastaisesta tehosta, joka laskee sisäistä painetta ja vähentää refluksin esiintyvyyttä. Sen sisällyttäminen ruokavalioon voikin tässä mielessä tuoda useita hyötyjä raskaana oleville naisille.

Suurin osa kurkuman myönteisistä vaikutuksista johtuu sen sisältämästä fytoravintoaineesta, kurkumiinista. Tämä osoitetaan Critical Reviews in Food Science and Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Kyseinen ravintoaine on jopa yhdistetty joidenkin syöpien esiintyvyyden laskuun.

Kurkuman vaikutukset sikiön kehitykseen

On huomattava, että jatkuvat tulehdusprosessit äidin elimistössä voivat vaikuttaa haitallisesti sikiön kehitykseen. Vauvalle kehittyy näissä tilanteissa todennäköisemmin autismi, ylivilkkautta tai muita neurologisia häiriöitä.

Kurkuma voikin tästä syystä olla erittäin hyödyllinen mauste myös sikiön terveysongelmien ehkäisyssä. Elimistön tulehdusta tasoittamalla se voi osaltaan auttaa raskauden sujumisessa ja edistää vauvan neurologisia toimintoja syntymän jälkeen.

Kurkuma lievittää tulehdusta.

Kurkuman käytön vasta-aiheet raskauden aikana

Kurkuma on erittäin turvallinen mauste. Sitä tulisi rajoittaa raskauden aikana vain niiden naisten, joilla on aiemmin ollut allergisia reaktioita. Suurin osa reaktioista ilmenee ihottumana tai päänsärkynä mausteen käytön jälkeen.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että kurkuman runsas käyttö voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ärsytyksen vuoksi. Se lisää mahahapon tuotantoa, mikä aiheuttaa haittaa joillekin ihmisille. Myös veren hyytymis- tai maksaongelmista kärsivien raskaana olevien naisten tulisi välttää sen käyttöä.

Kurkuma on hyödyllinen mauste raskauden aikana

Kurkuma on siis mauste, josta sekä odottava äiti että sikiö voivat hyötyä eri tavoin. Useimmiten sitä voidaan sisällyttää ruokavalioon ongelmitta, ja sen säännöllinen käyttö onkin suositeltavaa.

On kuitenkin tärkeää varmistaa, että ruokavalio on kokonaisuudessaan tasapainoinen ja monipuolinen kaikkien näiden hyötyjen saamiseksi. Lisäksi on tarpeen ylläpitää jonkinlaista fyysistä aktiivisuutta, omien mahdollisuuksien mukaan, jotta sikiö kehittyy optimaalisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.