Kauneudenhoitotuotteet raskauden aikana
 

Kauneudenhoitotuotteet raskauden aikana

Tämän päivän artikkelissa jaamme kauneudenhoitotuotteiden käyttöoppaan raskausajalle, jotta tiedät, mitä voit käyttää ja mitä tulee välttää.
Kauneudenhoitotuotteet raskauden aikana
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 27 joulukuuta, 2022

Suurimmalla osalla naisista on useita kauneudenhoitotuotteita, joita he haluaisivat käyttää myös raskaana ollessaan. Vaikka joitakin niistä pidetään turvallisina tässä elämänvaiheessa, toisia tulisi välttää kokonaan. Tässä artikkelissa kerromme turvallisimmista kauneudenhoitotuotteista, joita voit sisällyttää raskausajan kauneudenhoitorutiineihisi. Opi pitämään huolta itsestäsi ja vauvasi terveydestä!

Kauneudenhoitotuotteet raskauden aikana

American College of Obstetricians and Gynecologists -yhdistyksen julkaisun mukaan ihossa tapahtuu raskausaikana merkittäviä muutoksia, jotka tekevät siitä tavanomaista herkemmän. Siksi joitakin kauneudenhoitotuotteita tai vaikuttavia aineita ei suositella tässä vaiheessa. Alla on lueteltu joitakin turvallisimmista tuotteista.

Ravitsevat naamiot

Markkinoilla on laaja valikoima kosteuttavia ja ravitsevia kasvonaamioita, joissa käytetään elastiinia, kollageenia ja hyaluronihappoa kosteuttamaan ja puhdistamaan ihon pintaa. Ihannetapauksessa kasvonaamiot tulisi levittää päivittäisen kasvojen puhdistuksen jälkeen viimeisenä vaiheena ihon kunnollisen kosteustasapainon varmistamiseksi.

Kasvojen puhdistusaineet

Kasvot voi puhdistaa huoletta, kunhan se tehdään turvallisilla tuotteilla ja oikeilla menetelmillä. Ihon pinta on erittäin herkkä raskauskuukausien aikana, joten invasiivisempiä tai intensiivisempiä hoitoja on parasta käyttää vasta synnytyksen jälkeen.

Raskaana oleva nainen levittää kasvonaamaria iholleen.
Kasvohoidot, joihin sisältyy syväpuhdistus, ovat turvallisia raskaudenaikaisia toimenpiteitä ja auttavat merkittävästi vähentämään ihon talin määrää.

Paikalliset antioksidantit

The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology –lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan antioksidanttien käyttö päivittäisessä ihonhoitorutiinissa on välttämätöntä immuunijärjestelmän vahvistamiseksi ja vapaiden radikaalien muodostumisen ehkäisemiseksi elimistössä. Yleisimmin käytetetään C-vitamiinia, joka lisää ihon hehkua ja elinvoimaa, stimuloi kollageenin muodostumista ja suojaa ihoa vaurioilta. Muita turvallisia antioksidantteja lisättäväksi raskausajan kauneudenhoitotuotteisiin ovat seuraavat:

 • B3-vitamiini
 • K-vitamiini
 • Vihreä tee
 • E-vitamiini

Hiustuotteet

On varsin yleistä, että raskauden aikana hiusten runsaus ja paksuus lisääntyvät merkittävästi, kun taas synnytyksen jälkeen saatetaan huomata hiustenlähtöä. Tästä syystä voit lisätä kauneudenhoitorutiiniisi tuotteita, jotka vahvistavat hiuksiasi ja ravitsevat niitä riittävästi. Pyri sen sijaan välttämään ftalaatteja sisältäviä kemikaalituotteita, kuten joitakin hiuslakkoja. Vaikka vahvoja todisteita ei ole, ne voivat vaikuttaa sikiön kehitykseen.

Aurinkorasva, yksi turvallisimmista kauneudenhoitotuotteista raskauden aikana

Aurinkorasvan käyttö on yhtä välttämätöntä raskauden aikana kuin muissakin elämänvaiheissa. Aurinkosuojatuotteita onkin käytetty paljon raskauden aikana ilman todisteita siitä, että ne olisivat haitaksi vauvalle.

Aurinkosuojatuotteiden päivittäisen käytön hyödyistä ihosyövän ehkäisyssä on selviä todisteita. Lisäksi nämä tuotteet auttavat ehkäisemään auringosta johtuvia ihon kauneusvirheitä ja raskausajan pigmenttiläiskiä, kuten melasmaa. Kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana on myös tärkeää käyttää leveälieristä hattua ja levittää aurinkovoidetta, jonka SPF on 50, kahden tunnin välein.

Raskaana oleva nainen laittoi aurinkovoidetta vatsalleen.
Aurinkorasvan käyttö auttaa muun muassa ehkäisemään ihosyöpää. Se on tärkeä tuote niin raskauden aikana kuin kaikissa muissakin elämänvaiheessa.

Hellävarainen happokuorinta

Monet kauneudenhoitotuotteet sisältävät paljon happoja, joita ei pitäisi käyttää raskauden aikana. Sallittuja happoja ovat seuraavat:

 • Atselaiinihappo : Tämä sopii käytettäväksi imetyksen ja raskauden aikana.
 • Glykolihappo: Kotitalouksien vähäiset pitoisuudet eivät aiheuta riskiä raskauden aikana.
 • Hyaluronihappotuotteet: Tätä ei pidetä kuorivana happona. Sen käyttöä itse asiassa suositellaan, sillä se parantaa ihon kosteustasapainoa sitomalla vettä ja tehostamalla kosteuttavien tuotteiden vaikutusta.
 • Lipoiinihappo: Tämä happo sopii käytettäväksi raskauden aikana.

Kosteusvoiteet

Iho tulisi pitää riittävän kimmoisana ja kosteutettuna ikävien raskausarpien välttämiseksi. Vaikka raskausarpiin on omat erityiset voiteensa, voit valita minkä tahansa rasvaisen ja erittäin kosteuttavan tuotteen. Manteli- tai kookosöljy voivat myös olla erittäin hyödyllisiä.

Riittävän päivittäisen vedenjuonnin lisäksi A-vitamiinia, hyaluronihappoa, allantoiinia ja E-vitamiinia sisältävät kosteuttavat tuotteet voivat edistää ihon kosteutusta ja nestetasapainoa.

Turvalliset kauneudenhoitotuotteet raskauden aikana ja lääkärin konsultaatio

Vaikka näitä tuotteita voi turvallisesti sisällyttää raskausajan kauneudenhoitorutiineihin, on aina suositeltavaa kääntyä mieltä askarruttavissa asioissa erikoislääkärin puoleen. Koulutettu ihotautilääkäri arvioi erityistarpeesi ja on oikea henkilö ohjeistamaan kauneudenhoitotuotteiden oikeanlaisessa käytössä raskauden aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Skin Conditions During Pregnancy. [Internet] Disponible en: https://www.acog.org/womens-health/faqs/skin-conditions-during-pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=int#pregnancy
 • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.
 • Putra IB, Jusuf NK, Dewi NK. Skin Changes and Safety Profile of Topical Products During Pregnancy. J Clin Aesthet Dermatol. 2022 Feb;15(2):49-57. PMID: 35309882; PMCID: PMC8884185.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.