Kuinka hoitaa hiuksia raskauden aikana?
 

Kuinka hiuksia tulisi hoitaa raskauden aikana?

On olemassa monia vinkkejä, joiden avulla hiukset saadaan pidettyä terveinä ja kiiltävinä raskauden aikana, sillä kehon hormonaaliset muutokset vaikuttavat hiusten rakenteeseen, määrään ja ulkonäköön.
Kuinka hiuksia tulisi hoitaa raskauden aikana?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 14 lokakuuta, 2022

Hiuksissa tapahtuu raskauden aikana merkittäviä muutoksia hormonien vaikutuksesta. Jotta ne pysyisivät terveinä ja kauniina, suosittelemme tiettyjä hoitotoimenpiteitä. Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka hiuksia tulisi hoitaa raskauden aikana, jotta ne näyttäisivät terveiltä ja kiiltäviltä.

Muutokset hiuksissa raskauden aikana

Raskausajan hormonaaliset muutokset vaikuttavat hiuksiin tehden niistä ohuemmat tai paksummat. Ne muuttavat myös karvatuppien kehityskiertoa.

Noin 15. raskausviikolla hiuksista tulee paksummat, koska ne pysyvät kierron kasvuvaiheessa pidemmän aikaa. Siksi hiustenlähtöä on tavallista vähemmän.

Toinen mahdollinen muutos on hiusten rakennemuutos, joka saa ne reagoimaan eri tavalla erilaisiin hiushoitoihin. Mutta kun estrogeeni palautuu normaalille tasolle raskauden jälkeen, voidaan kokea hiustenlähtöä ja hiusten normaalia kasvua.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana?

Raskaana oleva nainen syö.

Kuinka hiuksia tulisi hoitaa raskauden aikana?

Tärkeintä kiiltävien ja terveiden hiusten saamiseksi on pitää päänahka kosteutettuna ja terveenä, jotta synnytyksen jälkeinen hiustenlähtö lievenee.

Terveellinen ruokavalio

Raskauden aikana kannattaa ylläpitää tasapainoista ruokavaliota, jossa on runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Tämä pitää hiukset vahvoina, stimuloi niiden kasvua ja suojaa karvatuppia. Samalla vitamiinit ja kivennäisaineet, kuten rauta, vahvistavat hiusten kutikulaa eli pintakerrosta ja estävät katkeilua.

Oluthiiva sisältää runsaasti B-vitamiinia, joka auttaa estämään hiustenlähtöä ja vahvistamaan hiuksia. Ravinto vaikuttaakin keskeisellä tavalla ulkonäköön raskauden aikana.

Lisäksi riittävä vedenjuonti ylläpitää ihon ja koko elimistön oikeanlaista kosteustasapainoa.

Ravitsevat naamiot

Hiusten oikeanlainen hoito riippuu siitä, ovatko ne kuivat, rasvaiset vai molempia. Kosteuttavat naamiot tekevät hiuksista kiiltävät ja kosteutetut, ja raskaus on ihanteellinen ajankohta käyttää niitä valmistautuaksesi synnytyksen jälkeiseen kiillon katoamiseen.

Ravitseva naamio voidaan levittää kerran tai kahdesti viikossa. Sen annetaan vaikuttaa kosteissa hiuksissa vähintään 20 minuuttia.

Vältä suoristusrautoja ja hiustenkuivaajia

Märkiä ja hauraita hiuksia kannattaa aina käsitellä hellävaraisesti, koska ne ovat kolme kertaa alttiimpia katkeilulle. Leveäpiikkiset kammat sopivat ihanteellisesti hiusten selvittämiseen.

Suoristusraudan tai hiustenkuivaajan käyttöä ei suositella, tai ainakin sitä tulisi vähentää. Jos kuitenkin joudut käyttämään kuumia muotoilulaitteita kosteuden poistamiseen hiuksista, lämpötila kannattaa säätää matalammaksi.

Yhdysvaltain ihotautilääkäreiden järjestön suositusten mukaan hiusten pitäminen kiinni tai liian tiukat kampaukset voivat vahingoittaa hiuksia. Siksi järjestö suosittelee jättämään hiukset auki tai käyttämään löysempiä kampauksia, jotta hiussäikeet eivät katkeile.

Naisen hiuksia laitetaan.

Vältä värjäystä

Vaikka hiusväreistä ei imeydy hiuksiin kovinkaan paljon haitallisia kemikaaleja, ammoniakkia sisältävien kestovärien käyttöä ei suositella. American Pregnancy Association -järjestön mukaan värjäämistä kannattaa lykätä ensimmäisen raskauskolmanneksen loppuun asti.

On olemassa erilaisia hiusvärejä, joille on ominaista erilaiset tekniikat:

  • Hiusten kestovärjäys: Tätä ei suositella raskauden aikana, sillä kestovärien kemikaalit voivat olla läheisessä kontaktissa päänahkaan.
  • Raidoitus: Tällainen värjäys ei ole yhtä myrkyllistä, sillä värjätyt raidat eivät ole kosketuksissa päänahkaan.
  • Permanentit ja hiusten muotoilu: Näitä toimenpiteitä ei ole suositeltavaa tehdä ennen viimeistä raskauskolmannesta.

Jos olet epävarma, varmista lääkäriltäsi, että haluamasi hiuskäsittely on turvallinen tehdä raskauden aikana.

pH-arvoltaan neutraali shampoo

Hiusten huuhtelussa kannattaa käyttää lämmintä vettä ja samalla hieroa hiuksia pyörivin liikkein sormenpäillä päänahan verenkierron vilkastamiseksi.

Yleensä yksi merkittävimmistä hiuksissa tapahtuvista muutoksista on päänahan talinerityksen lisääntyminen. Rasvaisille hiuksille suositellaan mietoja ja pH-neutraaleja shampoita, kun taas kuiville hiuksille suositellaan ravitsevia shampoita ja naamioita.

Aggressiivisia ainesosia, kuten natriumlauryylisulfaattia tai ammoniumlauryylisulfaattia, sisältäviä shampoita ei kannata käyttää.

Hiukset raskauden aikana ja niiden hoito

Yhteenvetona voidaan todeta, että aina kun on kyse terveydestä, kannattaa neuvoa kysyä terveysalan ammattilaisilta. Ota siis yhteyttä alan asiantuntijaan saadaksesi tietää, mitkä hoidot ovat sallittuja raskauden aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.