Luonnolliset keinot synnytyksen käynnistämiseen - Äitiyden Ihme
 

Luonnolliset keinot synnytyksen käynnistämiseen

Luonnolliset keinot synnytyksen käynnistämiseen
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Onko laskettu aikasi jo takana, eikä vauvaa vieläkään kuulu? On tavallista, että odottava äiti alkaa tuntea tässä vaiheessa olonsa tukalaksi ja jopa epätoivoiseksi. Tämä saattaa saada hänet etsimään erilaisia keinoja synnytyksen käynnistämiseksi. Tänään esittelemämme luonnolliset keinot synnytyksen käynnistämiseen ovat turvallisia sekä äidille että lapselle, mutta haluamme kuitenkin muistuttaa, että sikiön täytyy saada kehittyä täysiaikaiseksi. Synnytys käynnistyy yleensä luonnollisesti kehon ollessa siihen valmis, ja jos keho ei ole valmis, synnytys ei välttämättä käynnisty millään apukeinolla. Jos raskaus on edennyt niin pitkälle, että edessä on lääkkeellinen synnytyksen käynnistys, voidaan synnytystä kuitenkin yrittää edistää myös luonnollisin keinoin.

Oksitosiini ja synnytys

Oksitosiini on hypotalamuksesta aivolisäkkeen takalohkoon ja siitä vereen erittyvä hormoni, joka stimuloi kohdun lihassolujen ja maitorauhasrakkuloita ympäröivien solujen supistumista. Naisilla oksitosiinin erittyminen lisääntyy paitsi seksuaalisen mielihyvän ja eräiden hellyydenosoitusten, kuten halaamisen ja suutelun, yhteydessä, myös omaa lasta imettäessä ja pidellessä.

Raskaana olevalla naisella oksitosiini saa kohdun lihakset supistelemaan ja sikiön liikkeelle, minkä vuoksi kyseistä hormonia käytetään myös synnytyksen keinotekoisessa käynnistämisessä. Myös synnytyksen käynnistämisessä hyödynnettävät luonnolliset keinot, joista kerromme seuraavaksi, perustuvat oksitosiinin vapautumiseen elimistössä.

Luonnolliset keinot synnytyksen käynnistämiseen

Luonnolliset keinot synnytyksen nopeuttamiseen tai käynnistämiseen
  • Rentoutustekniikat. Liika stressi ja ahdistuneisuus voivat saada kehon tuottamaan adrenaliinia, joka puolestaan estää supistusten alkamiseen vaikuttavan oksitosiini-hormonin erittymisen. Jännitys ja hermostuneisuus voivat aiheuttaa myös lihasten jännittymistä, mikä ei ainakaan helpota synnyttämistä.
  • Liikunnan harrastaminen. Käveleminen on erinomainen liikuntamuoto odottaville äideille, ja raskauden loppuvaiheessa se auttaa lasta liikkumaan kohdunkaulaa kohti. Käveleminen saa myös elimistön erittämään oksitosiinia. Vaikka liikunta ei suoraan vaikuttaisikaan synnytyksen käynnistymiseen, se auttaa kehoa valmistautumaan synnytykseen.
  • Seksin harrastaminen. Minkäänlainen intiimi kanssakäyminen ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä raskauden viime metreillä, mutta on totta, että seksin harrastamisen sanotaan voivan auttaa synnytyksen käynnistämisessä. Miehen sperma sisältää prostaglandiineja, jotka voivat aiheuttaa supistuksia tai supistuksen laukeamista esimerkiksi kohdun lihaksistossa. Lääketieteessä näitä hormoneja käytetään usein synnytyksen käynnistämisessä. Lisäksi orgasmi johtaa oksitosiinin vapautumiseen, mikä voi aiheuttaa supistuksia.
  • Tietyt ruoat. Suklaa ja tietyt muut ruoat voivat stimuloida vauvaa ja saada hänet liikkumaan, mikä voi johtaa nopeampaan synnytykseen. Vadelmanlehtiteen sanotaan tasapainottavan hormoneja, vahvistavan kohdun lihaksia ja tehostavan supistuksia. On olemassa myös muita raaka-aineita, joiden väitetään nopeuttavan synnytyksen alkamista.
  • Akupunktio ja -painanta. Akupunktiota käytetään luonnollisena apuna synnytyksen käynnistämisessä etenkin monissa Aasian maissa, kuten myös akupainantaa, jota voisi kuvata ilman neuloja suoritettavaksi akupunktuuriksi. Siinä akupisteitä hierotaan tai painellaan. Menetelmää käytetään paitsi supistusten vahvistamiseen, myös synnytyskivun lievittämiseen.

Terveelliset elämäntavat raskauden aikana

Yllä esitetyt synnytyksen käynnistämiseen hyödynnettävät menetelmät ovat terveellisiä tapoja, joita voi noudattaa läpi koko raskauden. Esimerkiksi erilaiset rentoutustekniikat ovat odottavalle äidille hyödyllisiä aina raskauden alusta alkaen. Ensimmäinen raskauskolmannes voi olla erittäin stressaavaa aikaa, ja rentoutuminen, rauhoittuminen ja tasapainon hakeminen on tärkeää.

Myös liikunnan harrastamista kannattaa jatkaa raskauden selvittyäkin, kunhan siihen on neuvolan hoitajan tai lääkärin hyväksyntä. Liikunnan määrää ja tehoa joutuu luonnollisesti sovittamaan raskauden edetessä. Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että raskausaikana on erityisen tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota ja kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, mitä syö ja juo.

Monet pariskunnat pelkäävät raskauden aikaisen seksin harrastamisen olevan vahingollista raskaudelle ja kehittyvälle sikiölle, mutta todellisuudessa raskauden aikainen intiimi kanssakäyminen ei vahingoita vauvaa. Itse asiassa seksin harrastamisen hyödyt raskausaikana ovat moninaiset.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.