Seitsemäs raskausviikko äidin ja alkion näkökulmasta - Äitiyden ihme
 

Seitsemäs raskausviikko äidin ja alkion näkökulmasta

Tänään käsittelemme sitä, mitä tapahtuu äidille ja kohdussa kasvavalle alkiolle 7. raskausviikolla.
Seitsemäs raskausviikko äidin ja alkion näkökulmasta

Viimeisin päivitys: 23 kesäkuuta, 2021

Seitsemännen raskausviikon hetkellä raskaus on kestänyt 6 viikosta ja 0 päivästä 6 viikkoon ja 6 päivään. Tänään kerromme, miten seitsemäs raskausviikko vaikuttaa alkioon ja äitiin.

Seitsemäs raskausviikko äidin näkökulmasta

Moni nainen saa tietää raskaudesta juuri seitsemännen raskausviikon tienoilla. Uutinen herättää vastaanottajassa erilaisia reaktioita, riippuen esimerkiksi siitä, oliko raskaus odotettu ja toivottu vai täydellinen yllätys.

Seitsemäs raskausviikko

Jokainen nainen kokee raskauden omalla tavallaan, mutta on olemassa yleisiä piirteitä, jotka ovat yhteisiä isolle osalle odottavista äideistä. Seitsemäs raskausviikko on usein suurten tunteiden ja mielialan vaihteluiden täyttämää aikaa. Suurimmalla osalla raskaana olevista naisista tunteet voimistuvat alkuraskauden aikana. Usein koko ensimmäistä raskauskolmannesta varjostaa huoli keskenmenon mahdollisuudesta. Moni asia voi aiheuttaa varhaisen keskenmenon, eikä odottava äiti voi tehdä juurikaan sitä estääkseen.

Toisen raskauskuukauden aikana alkaa usein myös aamupahoinvointi, joka voi jatkua läpi ensimmäisen raskauskolmanneksen – joillain jopa läpi koko raskauden. Myös raskauden tuomat omituiset mielihalut nostavat päätään, ja tietyt ruoat ja hajut voivat aiheuttaa etovan olon.

Tässä vaiheessa naisen keho ei ole vielä täysin sopeutunut uuteen tilaansa, mutta se alkaa pikkuhiljaa muovautua kohdun sisällä kasvavan alkion – ja myöhemmin sikiön – tarpeisiin. Tavallisesti seitsemännen raskausviikon aikana vatsa ja rinnat alkavat näyttämään suuremmilta, vyörätö levenee ja virtsaamistarve lisääntyy.

Seitsemäs raskausviikko alkion näkökulmasta

Seitsemäs raskausviikko

Seitsemännen raskausviikon alussa alkio on neljän viikon ikäinen ja käy läpi seuraavanlaisia muutoksia:

  • Alkion pituus on 4-8 millimetriä pitkä ja kiinnittynyt tiukasti kohtuun.
  • Silmien aihiot alkavat muodostua.
  • Sisäelinten esiasteet alkavat muodostua.
  • Pää ja selkänikamapylväs eli tuleva selkäranka erottuvat selvästi.
  • Viikon lopulla ilmestyvät käsivarsien ja jalkojen aiheet.
  • Aikaisemmin nestettä pumpannut sydän alkaa pumpata verta. Valtimosuonet kehittyvät ja sydämessä on oikea ja vasen kammio.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Betz, D., & Fane, K. (2020). Human Chorionic Gonadotropin. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • Mateos, Luz María Fernández, and Antonio Sánchez Cabaco. “Embarazo: influencia de factores personales.” Familia: Revista de ciencias y orientación familiar 31 (2005): 51-72.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.