Avokadon syömisen hyödyt raskauden aikana
 

Avokadon syömisen hyödyt raskauden aikana

Avokadon syöminen raskauden aikana voi hyödyttää enemmän kuin uskotkaan. Tämä hedelmä sisältää runsaasti terveydelle tärkeitä ravintoaineita.
Avokadon syömisen hyödyt raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 07 helmikuuta, 2022

Avokado ei ainoastaan paranna äidin ruokavaliota, vaan se sisältää myös vauvan kasvua edistäviä ravintoaineita. Sen säännöllinen syönti auttaa saamaan optimaalisen ja paljon siedettävämmän raskauden. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat avokadon syömisen hyödyt raskauden aikana.

Tämän eteläamerikkalaisen hedelmän hyödyt ovat todellakin uskomattomat. Muinaiset atsteekit pitivät sitä jopa lemmenlääkkeenä. Sekä äiti että syntymätön vauva saavat avokadosta aimo annoksen vitamiineja, hyviä rasvoja, kalsiumia, magnesiumia ja jopa folaattia.

Avokadon syömisen hyödyt raskauden aikana

Avokado edistää vauvan kehitystä

Vuonna 2017 julkaistiin tutkimus, jonka mukaan avokadojen syöminen raskauden aikana edistää sikiön muodostumista niiden sisältämästä foolihaposta johtuen. Tämä ravintoaine pienentää vauvan autismin riskiä sekä parantaa hermostoputken sulkeutumista.

Lisäksi avokado sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Cochrane Systematic Reviews -tietokannassa julkaistun tutkimuksen mukaan nämä rasvahapot auttavat parantamaan äidin sydämen ja verisuonten terveyttä. Lisäksi ne auttavat vähentämään vauvan neurologisten ongelmien riskiä.

Avokadot sisältävät myös A- ja E-vitamiinia, joita tarvitaan vauvan terveeseen kehitykseen. Ne edistävät kudosten muodostumista ja näköaistin kunnollista kehitystä.

Edellä mainittujen ravintoaineiden lisäksi avokadot sisältävät myös:

 • Kaliumia
 • Magnesiumia
 • Kuparia
 • Seleeniä
 • Natriumia
 • Jodia
 • Sinkkiä

Kaikki nämä kivennäisaineet auttavat kehon fysiologisia prosesseja toimimaan oikein, millä on suora vaikutus terveyteen.

Avokado pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä

Avokadon syömisen hyödyt raskauden aikana ovat monet.

Avokadon syöminen auttaa säätelemään kolesterolitasoa ja verenpainetta, jotka yleensä nousevat raskauden aikana. Tästä syystä raskaana olevien naisten olisi suositeltavaa sisällyttää sitä ruokavalioonsa. Nämä terveyshyödyt olisivat itse asiassa hyvä syy useimmille muillekin ihmisille ottaa avokado osaksi ruokavaliotaan.

Se on kaikesta huolimatta hyvin kaloripitoinen hedelmä, joten sitä ei tulisi syödä liikaa – muutoin energiansaanti ei välttämättä ole tasapainossa, ja ihminen lihoo.

Avokado auttaa helpottamaan raskausoireita

Avokado on erittäin hyödyllinen hedelmä joidenkin raskausoireiden vähentämisessä. Sen avulla voidaan hillitä tiettyjä vaivoja, joita tämän ihanan mutta usein epämukavan ajanjakson aikana podetaan.

 • Pahoinvointi. Jos sinulla on paljon pahoinvointia, tässä tulee hyviä uutisia: avokadon syöminen auttaa vähentämään tätä raskausajan epämiellyttävää ja toistuvaa oiretta.
 • Lihaskrampit. Raskausajan lihaskramppeja voi ehkäistä syömällä avokadoja, jolloin jalat eivät kramppaa niin paljon. Syynä on avokadojen runsas kaliumpitoisuus.

Miten avokadoja kannattaa syödä?

Avokadosta on monia hyötyjä raskaana olevalle naiselle ja sikiölle.

Avokadot voivat olla melko raskaita sulattaa, jos niiden kanssa syödään hiilihydraatteja tai kovin rasvaisia ruokia. Tästä syystä avokadoja kannattaa syödä kevyiden ruokien kanssa:

 • Välipalat tai salaatit. Avokadosta kannattaa valmistaa pikkupurtavia välipalaksi tai mielitekojen tyydyttämiseksi. Toinen vaihtoehto on tehdä salaatteja, joiden pääraaka-aineena on avokado.
 • Smoothiet. Kaikki eivät pidä tämän rasvaisen ja ravitsevan hedelmän mausta. Tällöin avokadoista kannattaa valmistaa smoothieita laittamalla sekaan esimerkiksi sitrushedelmiä tai muita makeita hedelmiä. Kaikki riippuu omista mieltymyksistä.

Ota avokado osaksi säännöllistä ruokavaliotasi

Avokado on hedelmä, josta voi olla paljon hyötyä terveydelle. Ensinnäkin sen omega-3-rasvahapot suojaavat sydän- ja verisuoniterveyttä. Toisaalta se sisältää folaattia, joka edistää sikiön oikeanlaista kehitystä.

Avokadoa suositellaan kaikenlaisiin ruokavalioihin. Raskaana olevien kannattaa kuitenkin syödä sitä säännöllisesti. Sitä voi sisällyttää esimerkiksi salaatteihin ja smoothieihin tai muussata täysjyväpaahtoleivän päälle. Avokadot auttavat itse asiassa myös vähentämään ummetusta runsaan kuitupitoisuutensa vuoksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wang M., Li K., Zhao D., Li L., The association between maternal use of folic acid supplements during pregnancy and risk of autism spectrum disorders in children: a meta analysis. Mol Autism, 2017.
 • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.