2 reseptiä 2–5 vuoden ikäisille lapsille, joille ruoka ei maistu
 

2 reseptiä 2–5 vuoden ikäisille lapsille, joille ruoka ei maistu

Ruokahaluttomille lapsille voi valmistaa monenlaisia aterioita, jotka kelpaavat heille hyvin ja joista he saavat runsaasti ravintoaineita.
2 reseptiä 2–5 vuoden ikäisille lapsille, joille ruoka ei maistu

Viimeisin päivitys: 29 maaliskuuta, 2022

Joillakin lapsilla ruokahalu voi vähentyä 2–5 vuoden iässä, ja tällöin heidän ravitsemukseensa on kiinnitettävä erityistä huomiota päivittäisten tarpeiden täyttämiseksi ja puutosten välttämiseksi. Tässä hankalassa tehtävässä auttaaksemme tarjoamme alla muutaman helpon reseptin. Nämä ruokalajit kelpaavat yllättävän hyvin myös niille lapsille, joille ruoka ei maistu.

Ensin on kuitenkin korostettava, miten tärkeää on noudattaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota jo varhaisesta iästä lähtien. Tällä tavoin turvataan lasten optimaalinen kasvu, ehkäistään monitekijäisiä sairauksia ja edistetään aivojen asianmukaista kehitystä.

Ota resepti ylös, ja sitten vain kokkaamaan!

1. Kananmunat tomaattikastikkeessa

Kananmunat tomaattikastikeessa maistuvat kaikille.
Kananmunat ovat ravitsemuksellisesti erittäin täysipainoista ravintoa, ja ne maistuvat yleensä hyvin myös lapsille.

Kananmunista pitävät yleensä kaikki lapset, myös ne yli 2-vuotiaat, joille ruoka ei kunnolla maistu. Lisäksi kananmunat ovat hyvin ravitsevia: ne sisältävät merkittävän määrän korkean biologisen arvon proteiineja, jotka ovat kehityksen kannalta välttämättömiä.

Ensimmäisten elinvuosien aikana on erittäin tärkeää varmistaa, että proteiinia saadaan noin gramma painokiloa kohden päivässä, kuten Annals of Nutrition & Metabolism –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa suositellaan.

Tähän reseptiin tarvitaan seuraavat ainekset:

 • 4 kananmunaa
 • 150 g paistettua tomaattia
 • 100 g pakasteherneitä
 • 100 g serranokinkkua
 • 4 viipaletta ruoanlaittoon sopivaa chorizoa
 • 1 tölkki parsankärkiä

Esilämmitä uuni ensin 180 celsiusasteeseen. Voitele sitten saviset pikkuvuoat muutamalla tipalla ekstra-neitsytoliiviöljyä. Ruoka valmistetaan näihin astioihin.

Riko jokaiseen yksi kananmuna ja laita päälle hieman paistettua tomaattia.

Laita jokaiseen astiaan sitten reilu viipale kinkkua, viipale chorizoa, ruokalusikallinen herneitä ja parsankärki. Kaikki ainekset asetellaan raa’an kananmunan viereen. Lisää vielä hieman suolaa oman maun mukaan ja paista uunissa 5 minuuttia.

Kananmunan tulee olla hyvin kypsynyt ennen kuin vuoat otetaan pois uunista. Voit tarvittaessa pidentää paistoaikaa.

Lisukkeeksi voit valmistaa vielä valkoista riisiä lapsen maun mukaan.

2. Perunasalaatilla täytetyt kinkkurullat

Kasvikset ovat tärkeä osa ravitsevaa ruokavaliota. Niitä tulisi syödä päivittäin, sillä niistä saa runsaasti fytokemikaaleja. Fytokemikaalien on osoitettu neutraloivan vapaiden radikaalien muodostumista, mikä vähentää useiden monitekijäisten sairauksien riskiä keskipitkällä aikavälillä.

Tässä perunasalaatissa on useita erilaisia vihanneksia, joista saa paljon muutakin kuin fytokemikaaleja.

Tätä reseptiä varten tarvitaan seuraavat ainekset:

 • 4 viipaletta keittokinkkua
 • 2 keskikokoista keitettyä perunaa
 • 4 rkl pakasteherneitä
 • 2 keitettyä porkkanaa
 • 1 punainen paprika
 • 230 g majoneesia
 • suolaa
 • pilkottuja salaatinlehtiä
 • kirsikkatomaatteja

Keitä ensin herneitä vedessä muutama minuutti. Pilko sillä välin porkkanat, paprika ja keitetyt perunat. Laita nämä ainekset kulhoon ja kaada majoneesi päälle. Sekoita kaikki hyvin yhteen. Lisää lopuksi hieman suolaa.

Seuraavaksi kinkkuviipaleet tulee leikata leveyssuunnassa kahtia. Laita sitten lusikallinen perunasalaattia kunkin osion päälle ja kääri rullaksi lautaselle.

Suosittelemme tarjoilemaan perunasalaatilla täytetyt kinkkurullat halkaistujen kirsikkatomaattien ja hyvin pestyjen salaatinlehtien kanssa, jotta esillepano olisi näyttävämpi.

Täytetyt kinkkurullat maistuvat ruokahaluttomillekin lapsille.
Kinkusta saa runsaasti korkean biologisen arvon proteiineja, joita lapset tarvitsevat kasvaakseen.

Valmista helppoja ruokalajeja lapsille, joille ruoka ei maistu

Ruokahaluttomille lapsille voi valmistaa hyvin helppoja ruokalajeja heidän ravitsemustarpeidensa täyttämiseksi. Hyvä ravitsemus on ratkaisevan tärkeä tekijä kroonisten sairauksien ehkäisemiseksi vuosien saatossa ja kehon asianmukaisen toiminnan turvaamiseksi.

Kun tavoitteena on terveyden parantaminen, pelkkä ruokavalio ei kuitenkaan riitä. Varhaisessa elämänvaiheessa on tärkeää edistää muitakin terveellisiä tottumuksia, kuten liikuntaa ja kunnon yöunia. Lasten on totuttava nukkumaan vähintään 8 tunnin laadukaat yöunet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism, 74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.