6 ruokaa, jotka voivat aiheuttaa lapsen tukehtumisen
Lapsen ruokavaliossa on erittäin tärkeää välttää tiettyjä ruokia, jotka voivat aiheuttaa lapsen tukehtumisen, erityisesti ensimmäisten elinvuosien aikana. Pienen lapsen nielemisjärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt, ja sen tehottomuus voi vaarantaa lapsen terveyden.
Tämä on yksi niistä syistä, miksi lapsia tulisi aina valvoa ruokailun aikana. Näin mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.
Ruoat, jotka voivat aiheuttaa lapsen tukehtumisen
Kerromme seuraavaksi, mitkä ruoat voivat aiheuttaa lapsen tukehtumisen, jotta voit pyrkiä välttämään niitä pienimpien lasten ruokavaliossa.
1. Maapähkinät
Pähkinät ovat hyvin ravintopitoisia. Ne ovat kuitenkin pienen kokonsa ja kovuutensa vuoksi vaarallisia pienimmille lapsille. Riski on suurempi, kun maapähkinöitä syödään kokonaisina ja kuorineen, koska tällöin ne voivat tukkia hengitystiet.
2. Nakit
International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology -lehdessä julkaistu tutkimus mainitsee nakit lapsille vaarallisena elintarvikkeena. Ne lisäävät tukehtumisriskiä, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.
3. Viinirypäleet
BMJ:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan viinirypäleet voivat aiheuttaa lapsen tukehtumisen ja henkitorven tukkeutumisen kokonsa ja pehmeän koostumuksensa vuoksi. Tästä syystä niitä tulisi välttää pienten lasten ruokavaliossa. Lisäksi ongelmaa voivat pahentaa niiden sisällä olevat siemenet.
4. Karkit
Lapset rakastavat karkkia. Karkki aiheuttaa kuitenkin 15 % tukehtumistapauksista Yhdysvalloissa. Riski johtuu niiden pienestä koosta ja kovuudesta, mikä voi johtaa tukehtumiseen, jos ne kulkeutuvat henkitorveen. Lisäksi ne voivat hajota pienemmiksi palasiksi, jotka voivat päätyä hengitysteihin.
5. Liha
Liha aiheuttaa 12 % tukehtumistapauksista Espanjassa. Syynä on se, että joidenkin lasten voi olla vaikea pureskella sitä kunnolla. Riski on suurempi huonosti hajoavan, säikeisen ruoan kohdalla, joka voi aiheuttaa henkitorven tukkeutumisen joutuessaan väärään kurkkuun.
6. Hedelmäkivet ja luut
Kaikki ruoat, joissa on siemenkiviä tai luita, voivat aiheuttaa lapsen tukehtumisen. Tällaisia ovat esimerkiksi kirsikat ja oliivit, mutta aivan erityisesti lihojen luut, jotka voivat aiheuttaa säikähdyksen jos toisenkin pienten lasten kohdalla. Riskien pienentämiseksi nämä ruoat kannattaa tarjota valmiiksi paloiteltuina.
Menetelmät lasten tukehtumisen estämiseksi
Viime vuosina lapsentahtisesta sormiruokailusta on tullut suosittu lasten ruokintamenetelmä. Sen todistetuista hyödyistä huolimatta on tärkeää tehdä tietyt varotoimet tukehtumisen välttämiseksi. Pieniä lapsia tulee esimerkiksi aina valvoa, kun heille annetaan ruokaa käsiteltäväksi ja syötäväksi.
Lisäksi on tärkeää välttää antamasta lapsille kovia ja pieniä ruokia, kuten yllä mainittuja. Luita sisältävät ruoat kannattaa pilkkoa ja luut poistaa. Puuroja tai soseita valmistettaessa kannattaa varmistaa, että koostumus on täysin yhtenäinen.
On erittäin tärkeää varoa tukehtumista pienten lasten kohdalla
Useat ruoat voivat aiheuttaa lapsen tukehtumisen. Vältä niiden sisällyttämistä pienen lapsen ruokavalioon tai tee ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä siinä tapauksessa, että niitä tarjotaan.
Muista, että ruokapalan juuttuminen kurkkuun voi olla kohtalokasta, varsinkin jos kyseessä on jokin pieni ja kova kappale, kuten luu. Jos tällainen tilanne syntyy, on toimittava ripeästi ja mentävä tarvittaessa ensiapuun.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Altkorn, R., Chen, X., Milkovich, S., Stool, D., Rider, G., Bailey, C. M., Haas, A., Riding, K. H., Pransky, S. M., & Reilly, J. S. (2008). Fatal and non-fatal food injuries among children (aged 0-14 years). International journal of pediatric otorhinolaryngology, 72(7), 1041–1046. https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2008.03.010
- Lumsden AJ., Cooper JG., (2017) The choking hazard of grapes: a plea for awareness. Archives of Diasease in Childhood, 102:473-474