Reseptejä kuuden kuukauden ikäisille vauvoille
 

Reseptejä kuuden kuukauden ikäisille vauvoille

Yksi terveellisen ruokavalion peruspilareista on monipuolisuus. Siksi esittelemme muutamia helppoja reseptejä kuuden kuukauden ikäisille vauvoille.
Reseptejä kuuden kuukauden ikäisille vauvoille

Viimeisin päivitys: 14 tammikuuta, 2022

Kuuden kuukauden iästä lähtien vauvan ruokavaliota voidaan alkaa laajentaa. Tämä on tärkeä hetki lapsen elämässä, sillä se on iso askel eteenpäin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rintamaidon antaminen pitäisi lopettaa, sillä äidinmaito on parasta ravintoa vauvoille ensimmäiseen ikävuoteen asti. Alla esittelemme muutamia erinomaisia reseptejä kuuden kuukauden ikäisille vauvoille.

Reseptejä kuuden kuukauden ikäisille vauvoille

Kaikkiin näihin resepteihin tulee pääosin tuoreita raaka-aineita, ja niillä on suuri ravintotiheys.

On vielä hyvä selventää, että ennen ensimmäistä syntymäpäivää on vältettävä useita ruokia, jotta vauvan terveys ei vaarannu.

1. Kaura-omenaletut

Kaura sopii lasten ruokavalioon.

Kaura on yksi parhaimmista viljoista lasten ruokavalioon, sillä siinä on runsaasti liukoista kuitua. Tällaista kuitua tarvitaan suoliston mikrobiotan ravitsemiseen, kuten osoittaa The Journal of Nutritional Biochemistry -lehdessä julkaistu tutkimus.

Kaura-omenalettujen valmistamiseen tarvitset seuraavat ainekset:

  • 100 ml kasvijuomaa
  • 50 grammaa kaurajauhoa
  • 1 kananmuna
  • puolikas omena
  • ripaus kanelia

Kaura-omenaletut on erittäin helppo valmistaa: jauha vain kaikkia aineksia tehosekoittimessa, kunnes saat aikaan paksun seoksen.

Laita sitten osa seoksesta oliiviöljyllä voidellulle kuumalle pannulle ja paista hyvin molemmilta puolilta.

2. Peruna-porkkanasose

On tärkeää varmistaa, että puolivuotias vauva saa ruokavaliostaan laadukkaita hiilihydraatteja ja välttämättömiä mikroravintoaineita. Tästä syystä kasvissoseiden valmistaminen on erittäin tärkeää. Soseet maittavat yleensä erinomaisesti perheen pienimmille, eivätkä he juuri torju niitä.

Soseen valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa. Kuori vain kaksi perunaa ja yksi porkkana, ja pilko ne pieniksi palasiksi. Keitä niitä vedessä kattilassa 3 minuuttia ja muussaa sitten sauvasekoittimella. Lisää lämmintä vettä, kunnes saat halutunlaisen koostumuksen.

3. Sose kanasta, herneistä ja vihreistä pavuista

Elämän alkuvaiheessa proteiinin tarve lisääntyy, sillä lapsi kasvaa suurin harppauksin. Tämä tarve on tärkeää täyttää  korkean biologisen arvon ravintoaineilla, kuten niillä, joita saadaan eläinperäisistä ruoka-aineista.

Proteiinipitoisen soseen valmistamiseksi pilko ja ruskista kana. Huuhtele sillä välin 100 grammaa herneitä ja muutama vihreä papu. Laita vihannekset lihan kanssa samaan kattilaan, peitä ainekset vedellä ja keitä 30 minuuttia. Muussaa sitten kaikki sauvasekoittimella, ja valmista tuli!

4. Mansikkasmoothie

Mansikkasmoothie maistuu perheen pienimmillekin.

Kuuden kuukauden ikäisen vauvan ruokavalioon on erittäin tärkeää sisällyttää hedelmiä, jotta varmistetaan jatkuva antioksidanttiyhdisteiden saanti. Antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja ja ehkäisevät kroonisten ja monitekijäisten sairauksien puhkeamista.

Varmista erinomainen mansikkasmoothie laittamalla 10 mansikkaa ja 100 ml kasvijuomaa tai äidinmaidonkorviketta tehosekoittimeen. Sekoita koostumukseltaan ohueksi ja tarjoa vauvalle.

Kokeile näitä herkullisia reseptejä

Kuten näet, kuuden kuukauden ikäisille vauvoille sopivat reseptit ovat todella helppoja. On tärkeää tarjota lapsille erilaisia ruokia, jotta he tottuvat syömään monipuolisesti. Näin he eivät torju ruokia niin herkästi myöhemmässä elämänvaiheessa.

Älä kuitenkaan unohda, että rintamaito on tärkeintä ravintoa vauvan ensimmäisenä elinvuotena. Sen ansiosta voidaan ehkäistä allergioita ja myös pienentää kroonisten ja monitekijäisten sairauksien riskiä keskipitkällä aikavälillä.

Jos et ole varma, mitä ruokia vauvasi voi tai ei voi syödä, ota yhteyttä lastenlääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. Disponnible en: https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000499374

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.