Helpot soseet 6-9 kuukauden ikäiselle lapselle - Äitiyden Ihme
 

Helpot soseet 6-9 kuukauden ikäiselle lapselle

Nämä ravinteikkaat soseet on helppo ja nopea valmistaa kotona. Annamme selkeät valmistusohjeet, jotta vanhempien on yksinkertaista tarjota lapselle vaihtelevia ja herkullisia ruokia päivittäin.
Helpot soseet 6-9 kuukauden ikäiselle lapselle

Viimeisin päivitys: 20 tammikuuta, 2020

Lapsen ruokavaliota aletaan laajentaa tämän ollessa noin puolen vuoden ikäinen. Ensimmäisiä vauvalle tarjottavia puolikiinteitä ruokia ovat yleensä erilaiset soseet. Tänään esittelemämme helpot soseet ovat erinomaisia ravinteiden, kuitujen ja vitamiinien lähteitä, ja ne kannustavat lasta kokeilemaan ja tottumaan uusiin makuihin ja koostumuksiin.

Helpot soseet 6-9 kuukauden ikäiselle lapselle

Helpot soseet 6-9 kuukauden ikäiselle lapselle

Kärsivällisyys on usein tarpeen, kun pientä lasta yritetään saada syömään hänelle uusia ruokia. Kärsivällisyyden lisäksi kannattaa pitää mielessä myös seuraavat neuvot:

  • Käytä tuoreita ja hyvälaatuisia tuotteita.
  • Käsittele ruokaa mahdollisen hygieenisellä tavalla.
  • Vältä liikaa maustamista ja sokerin lisäämistä.
  • Vältä yli 2-3 ruoan yhdistämistä, sillä tämä voi shokki vauvan makuaistille ja vaikeuttaa ruoan sulattamista.
  • Älä koskaan tarjoile liian kuumia tai kylmiä ruokia. Sopiva lämpötila tekee ruoasta houkuttelevan.
  • Mitä tulee lihan kypsentämiseen, höyryttäminen ja uunissa paistaminen ovat parhaat valmistustavat. Näin suurin osa ravinteista säilyy, minkä lisäksi vauvan ruoansulatusjärjestelmän on helppo käsitellä ruoka.
  • Käytä muovista tai silikonista valmistettua lusikkaa, joka ei ärsytä lapsen ikeniä.
  • Kiinnitä huomiota mahdollisiin uusien ruokien aiheuttamiin haittavaikutuksiin.
  • Voit tarjota lapselle soseiden ja keittojen seuraksi palasen leipää, mutta paloittele se niin, että lapsi pystyy pureskelemaan sen ongelmitta.

Sopivimmat tuotteet pienille lapsille

Mitä tulee 6-9 kuukauden ikäiselle sopiviin soseruokiin, suosittelemme esimerkiksi porkkanan, kesäkurpitsan, kurpitsan ja perunan käyttämistä. Lisäksi esimerkiksi kaura, vehnäpasta ja valkoinen riisi ovat hyviä vaihtoehtoja. Hedelmäsoseisiin parhaat tuotteet ovat päärynä, omena, banaani, persikka ja mango.

Helpot sosereseptit

Mango-banaanisose

Helpot soseet 6-9 kuukauden ikäiselle lapselle

Tarvittavat ainekset

  • 1 banaani
  • 1 pieni mango

Valmistus

  • Kuori banaani ja mango.
  • Leikkaa hedelmät suuriksi paloiksi ja laita ne tehosekoittimeen.
  • Anna sekoittua, kunnes koostumus on sileä, mutta paksuhko.

Monihedelmäsose

Tarvittavat ainekset

  • 1 banaani
  • 1 päärynä
  • 3 mansikkaa
  • 1 appelsiini
  • Vettä

Valmistus

  1. Pese ja kuori päärynä ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
  2. Kuori banaani ja leikkaa myös se pieniksi paloiksi.
  3. Pese mansikat hyvin.
  4. Laita päärynä ja mansikat kasariin ja lisää tilkka vettä. Lämmitä hedelmiä keskilämmöllä, kunnes ne pehmenevät.
  5. Sekoita banaani tehosekoittimessa. Lisää se muuhun seokseen ja sekoita hyvin.
  6. Purista joukkoon appelsiinin mehua, kunnes seoksen rakenne on sopivaa.

Kurpitsasose

Kurpitsa on yksi ravinteikkaimmista ja kuitupitoisimmista kasviksista 6-9 kuukauden ikäiselle. Se voidaan paistaa uunissa tai höyryttää – muista vain varmistaa, että se on mukavan pehmeää. Kun on kyse tämän ikäisestä vauvasta, ruoasta tulee poistaa siemenet ja suuret palaset, jotka voivat olla lapselle vaaraksi.

Tarvittavat ainekset

  • 1 pieni kurpitsa
  • Vettä

Valmistus

  • Leikkaa kurpitsa puoliksi tai useampaan palaan. Poista siemenet lusikalla ja keitä hedelmälihaa, kunnes se pehmenee.
  • Laita keitetty kurpitsa tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes koostumus on sopiva. Soseen paksuus riippuu käytetyn veden määrästä.
Helpot soseet 6-9 kuukauden ikäiselle lapselle

Kanaliemi

Toisin kuin soseen, liemen koostumus on hyvin kevyt. Kana on ihanteellinen liha lapsen ruokavalioon ensimmäisinä elinkuukausina, joten liemistä juuri proteiinipitoinen kanaliemi on hyvä vaihtoehto.

Tarvittavat ainekset

  • 3 kpl luutonta kananrintaa
  • 5 dl vähäsuolaista kanalientä

Valmistus

  • Laita vesi kiehumaan.
  • Laita kanapalat pannulle ja lisää lientä, kunnes lihat ovat täysin sen peitossa.
  • Keitä keskilämmöllä 20 minuutin ajan. Vahdi, ettei liemi pääse haihtumaan täysin, jotta kana ei kuivu.
  • Paloittele kana hyvin pieniin osiin ja sekoita se tehosekoittimessa yhdessä liemen kanssa, kunnes saat hyvän koostumuksen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • See VHL., Mas E., Prescott SL., Beilin LJ., et al., Effects of postnatal omega 3 fatty acid supplementation on offspring pro resolving mediators of inflammation at 6 months and 5 years of age: a double blind, randomized controlled clinical trial. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2017. 126: 126-132.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.