Näillä vinkellä teet lasten välipaloista terveellisempiä
 

Näillä vinkeillä saat lasten välipaloista terveellisempiä

Näiden vinkkien avulla teet lastesi välipaloista terveellisempiä kattaaksesi heidän ravitsemukselliset tarpeensa ja turvataksesi kunnollisen kasvun.
Näillä vinkeillä saat lasten välipaloista terveellisempiä
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2022

Lasten välipaloista ei ole aina helppoa saada terveellisiä. Niitä on kuitenkin tärkeää pyrkiä parantamaan, sillä vaarana on, että ne eivät ole laadukkaita. Iltapäivän pikkupurtavana syödään yleensä paljon pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, joissa on yksinkertaisia sokereita ja transrasvaa. Tässä artikkelissa kerromme, miten saat lasten välipaloista terveellisempiä.

Ensiksi on hyvä mainita, että ruokavaliossa voi toisinaan olla yksinkertaisiakin hiilihydraatteja, mutta niitä ei pidä syödä usein. Muutoin elimistön sisäisen tulehdustilan tasapaino voi järkkyä ja johtaa monitekijäisiin sairauksiin. Tätä tapahtuu erityisesti silloin, kun liikuntaa ei saada riittävästi.

Näillä vinkeillä saat lasten välipaloista terveellisempiä

Näytämme seuraavaksi vinkkejä, joiden avulla teet lasten välipaloista terveellisempiä ja saavutat näin optimaalisen ravintoaineiden saannin. Muista, että kunnollinen ruokavalio on yhdistettävä muihinkin hyviin elämäntapoihin, kuten liikuntaan, terveyden ylläpitämiseksi keskipitkällä aikavälillä.

Jogurttin on terveellinen välipala.
Maitotuotteista saa tarvittavat ravintoaineet lasten kasvun ja kehityksen edistämiseen. Siksi lasten välipaloihin on hyvä sisällyttää maitoa, jogurttia tai juustoa.

1. Valitse aina jokin proteiinilähde

Korkealaatuisen, biologisesti arvokkaan proteiinin sisällyttäminen lasten välipaloihin on erittäin tärkeää tehokkaan kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Annals of Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan on tärkeää varmistaa, että pienten lasten ruokavaliossa on vähintään yksi gramma proteiinia painokiloa kohden päivässä. Määrää lisätään, jos liikuntaa harrastetaan paljon.

Yksi parhaista proteiinilähteistä välipalalla ovat maitotuotteet. Jogurteista, maidosta ja juustosta saa korkean biologisen arvon proteiineja, jotka sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot ja joilla on erinomainen sulavuus. Niitä voidaan täydentää muilla, kasviperäisillä vaihtoehdoilla, kuten pähkinöillä.

2. Vältä pitkälle jalostettuja elintarvikkeita

Useimmat pitkälle jalostetut elintarvikkeet sisältävät liikaa transrasvaa ja yksinkertaisia sokereita. Transrasvan on osoitettu laukaisevan tulehdusvasteen, joka voi olla haitaksi ihmisen fysiologiselle toiminnalle. Rasvat ovat hyväksi, kunhan ne ovat peräisin korkealaatuisista ja tuoreista tuotteista.

Tiettyjen elintarvikkeiden, kuten makkaroiden, kanssa on oltava erityisen varovainen. Vaikka niistä saakin proteiinia, ne voivat sisältää lisäaineita, kuten nitriittejä ja sulfiitteja. Tällaiset säilöntäaineet on yhdistetty ruoansulatuskanavan kasvainten kohonneeseen riskiin, varsinkin kun niitä esiintyy ruokavaliossa säännöllisesti.

Pitkälle jalostettuja elintarvikkeita tulisi välttää.
Pitkälle jalostetut elintarvikkeet sisältävät transrasvaa ja paljon sokeria, joten niiden kulutusta kannattaa vähentää tai välttää kokonaan. Sen sijaan ruokavalioon tulisi sisällyttää hedelmiä.

3. Älä unohda kasviksia

Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään päivittäin viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia. Niistä saa välttämättömiä mikroravintoaineita ja korkealaatuisia fytokemikaaleja, joita tarvitaan elimistön sisäisen homeostaasin ylläpitämiseen. Välipalahetki on loistava tilaisuus nauttia yksi annos kasviksia päivittäisten tarpeiden täyttämiseksi. Kätevin valinta välipalalle on hedelmä.

Tee lasten välipaloista terveellisempiä näillä vinkeillä

Näiden vinkkien avulla teet lastesi välipaloista terveellisempiä ja he omaksuvat samalla parempia elämäntapoja. Ravintoaineiden riittävän saannin turvaaminen on erittäin tärkeää lasten kasvulle ja kehitykselle, ja näin ehkäistään lisäksi kroonisia sairauksia vuosien mittaan.

Muista lopuksi, että näitä vinkkejä tulisi täydentää muillakin hyvillä tottumuksilla. Säännöllisellä liikunnalla on lapsille valtaisa merkitys. Ennen kaikkea on tärkeää painottaa voimaharjoittelua luun maksimaalisen mineraalitiheyden lisäämiseksi. Tämä vähentää huomattavasti osteoporoosin riskiä tulevaisuudessa ja hillitsee entistä paremmin elimistön sisäistä tulehdusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.