5 lapsille maistuvaa yhden kattilan ruokaa

15 syyskuu, 2020
Perheelle kokatessa on helppo jäädä seuraamaan yhtä ja samaa ruokalistaa viikosta toiseen. Vaihtelu kuitenkin virkistää sekä vanhempia että lapsia, eivätkä uudet ruokalajit välttämättä vaadi kalliita ruoka-aineita tai tuntikausien viettämistä keittiössä.

Sekä lapset että aikuiset saattavat kyllästyä samoihin, kerta toisensa jälkeen tarjoiltaviin ruokiin ja kaipaavat vaihtelua ruokapöytään. Perheen arki voi kuitenkin olla kiireistä, eikä uusien reseptien kokeileminen välttämättä ole vanhemmilla päällimmäisenä mielessä. Samoin, jos perheen lapsi on ruoan suhteen nirso, voi aterioiden suunnittelu olla haastavaa. Jos etsit helppoja, terveellisiä ja maukkaita reseptejä, tänään jakamamme viisi yhden kattilan ruokaa ovat hyviä vaihtoehtoja kokeiltavaksi.

Sen lisäksi, että nämä ruoat sisältävät terveellisiä ja ravinteikkaita ruoka-aineita, ateriat on suunniteltu nopeasti ja helposti valmistettaviksi. Ja koska ruoka valmistuu yhdessä kattilassa, ei kokkaamisesta synny juurikaan tiskiä!

5 lapsille maistuvaa yhden kattilan ruokaa

Yhden pannun ruoista on olemassa lukemattomia variaatioita, mutta seuraavilla resepteillä valmistat nimenomaan kylmiin syysiltoihin sopivia lämpimiä ruokia.

1. Linssikeitto kasviksilla

  • Huuhtele 250 grammaa linssejä ja keitä niitä matalalla lämmöllä 20 minuutin ajan ison sipulin, kahden pienen kesäkurpitsan, kolmen suuren porkkanan ja kolmen perunan kanssa.
  • Lisää joukkoon kourallinen kaalia, lehtimangoldia tai pinaattia viisi minuuttia ennen kuin linssit ovat kypsiä.
  • Nosta kattila liedeltä ja viimeistele keitto persiljalla, suolalla ja pippurilla.
5 lapsille maistuvaa yhden kattilan ruokaa

2. Gnocchit kurpitsalla ja kasviksilla

  • Sulata kattilassa nokare voita ja pilko pieniksi paloiksi 280 grammaa kurpitsaa ja yksi punainen paprika.
  • Nosta ainekset kattilaan ja lisää niiden joukkoon salviaa, valkosipulinkynsi ja ripaus suolaa. Kypsennä, kunnes seos on pehmeää.
  • Lisää joukkoon 5 desilitraa kanalientä sekä 280 grammaa lehikaalta tai lehtimangoldia. Hauduta matalalla lämmöllä neljän minuutin ajan.
  • Lisää kattilaan paketillinen tuoreita gnoccheja.
  • Kun gnocchit ovat kypsiä, lisää joukkoon juustoraaste. Ruoka on valmista tarjoiltavaksi, kun juusto on sulanut ja kuplii.

3. Punajuuri-kurpitsansiemenkeitto

  • Pese, kuori ja paloittele kolme raakaa punajuurta.
  • Viipaloi sipuli ja kuullota se kullanruskeaksi pienessä määrässä öljyä. Lisää valkosipuli.
  • Lisää sekaan punajuuret, lusikallinen kurpitsansiemeniä, teelusikallinen kurkumaa ja suolaa maun mukaan.
  • Kaada kattilaan niin paljon vettä, että ainekset peittyvät. Kypsennä 20 minuuttia.
  • Tarjoile keitto kuumana tai kylmänä.
5 lapsille maistuvaa yhden pannun ruokaa

4. Kana-kasviskeitto

  • Pilko yksi porkkana ja 280 grammaa vihreitä papuja.
  • Leikkaa kolme kananrintaa paloiksi ja paista ne kahdessa teelusikallisessa öljyä.
  • Lisää joukkoon kaksi viipaletta purjosipulia ja paista, kunnes kana saa pintaansa kullanruskean värin.
  • Lisää lopuksi pilkotut kasvikset sekä 5 desilitraa kasvislientä ja kypsennä matalalla lämmöllä 20 minuutin ajan.

5. La Riojan perunat

  • Paista kattilassa matalalla lämmöllä kaksi hienonnettua sipulia sekä kolme valkosipulinkynttä.
  • Kun sipuli alkaa ruskistua, lisää joukkoon chorizomakkaran viipaleita. Muista poistaa makkarasta kuori.
  • Lisää joukkoon pestyt, kuoritut ja viipaloidut perunat.
  • Mausta suolalla, pippurilla ja laakerinlehdellä, sekoita ja kypsennä vielä muutaman minuutin ajan.
  • Peitä perunat ja chorizot vedellä ja kypsennä noin puoli tuntia.
  • Aune D., Giovannucci R., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality – a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.