Kuinka viettää terve joulu perheen kesken - Äitiyden Ihme
 

Kuinka viettää terve joulu perheen kesken

Joulu on juhlan ja yhdessäolon aikaa. Tervettä joulua voi kuitenkin olla vaikea viettää useista syistä. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä terveeseen jouluun.
Kuinka viettää terve joulu perheen kesken
Silvia Zaragoza

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Silvia Zaragoza.

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Joulu on yhteenkokoontumisen aikaa. Kulttuurissamme sitä juhlitaan pöydän ääressä perheen ja ystävien kesken. Ajan myötä siitä on kuitenkin muodostunut kulutusjuhla, jossa vallitsee lahjojen ja ruoan yltäkylläisyys. Terve joulu tarkoittaa fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtimista. Lyhyesti sanottuna se edellyttää, että olet tietoinen toimistasi.

Kuinka viettää terve joulu perheen kesken

Alla olevat asiat kannattaa pitää mielessä, jotta kaikki voivat nauttia maittavan aterian huoletta.

Terveen joulun suunnittelu

Suunnittelu on ensimmäinen askel, jolla vältetään ruokahävikki. Se on erittäin tärkeää myös silloin, jos pöydän ääreen kokoontuu sellaisia ihmisiä, joilla on terveydellisistä, eettisisistä tai ympäristösyistä johtuvia ruokarajoitteita.

Terve joulu edellyttää hyvää suunnittelua.

Päätä siis jo ennen ostoksille menoa, mitä ruokia aiot valmistaa. Tee lista kaikista tarvitsemistasi aineksista ja määristä. Ja jos ruokia jää jäljelle, yritä keksiä niistä uusia aterioita.

Ruoka-allergiat ja -intoleranssit

Tässä tapauksessa täytyy olla erityisen varovainen, sillä muualla kuin kotona aterioiminen lisääntyy, ja yleensä ihmiset syövät juuri niitä tyypillisimpiä allergisoivia ruokia, kuten kalaa, äyriäisiä, pähkinöitä ja maitoa. Myös gluteeni on tavallinen allergeeni.

Ruokien valmistuksessa on noudatettava tiettyjä hygieniatoimia:

 • Pese kädet hyvin saippualla ja vedellä ennen ruoanlaittoa sekä raa’an ja kypsennetyn ruoan käsittelyn välissä. Tee se myös käsitellessäsi allergisoivia ruoka-aineita.
 • Käytä eri ruokiin eri ruokailuvälineitä ja kodinkoneita.
 • Pidä ruokalajit toisistaan erillään ja peitettyinä. Vaikkakin on parempi, jos teet samaa ruokaa kaikille syöjille reseptejä muuntamalla.
 • Lue etiketit huolellisesti ja kiinnitä huomiota ainesosaluetteloon ja erityismerkintöihin.
 • Säilytä elintarvikkeita huolellisesti suljettuina eri kaapeissa tai laatikoissa.

Diabetes ja terve joulu

Diabetekselle on ominaista verensokerin säätelyhäiriö. Se voi johtua insuliinin puutteesta tai insuliiniresistenssistä, ja se aiheuttaa verensokerin heittelyä. Siksi diabeetikon on tärkeää kontrolloida yksinkertaisten hiilihydraattien saantia.

Tässä tapauksessa tee ruokaa perunasta sekä riisin, pastan ja leivän täysjyväversioista. Muita vaihtoehtoja ovat kvinoa ja hirssi. Makeisia taas voit valmistaa itse tai ostaa niitä keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuina. Tai sitten voit tarjota tuoreita tai kypsennettyjä hedelmiä.

Yksi vaihtoehto, varsinkin jos diabeetikko on insuliiniriippuvainen, on yksinkertaisesti syödä sokeria, kunhan henkilö laskee syömänsä määrän ja rajoittaa sitä.

Kasvissyönti

Tässä tapauksessa oleellista on vaihtaa kinkku, kana, kalkkuna, kala tai naudanliha vihanneksiin tai muniin. Muista, että kasvissyönti on kunnioitettava teko ympäristö- tai terveyssyistä, joten vältä tuomitsemista ja ikäviä kommentteja.

Lisäksi vihannesten tulisi aina kuulua terveelliseen ruokavalioon. Yrteistä ja mausteista voi valmistaa erinomaisia ruokia.

Kaikille terveellinen menu

Nyt on aika antaa muutamia ideoita ruokalistaan, josta kaikki voivat nauttia.

Kuinka viettää terve joulu perheenä

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa juhlanvietto kuin herkullisilla alkupaloilla. Tässä muutamia vähän erilaisia ideoita!
 • Hummusta tai guacamolea ja dippivihanneksia (porkkanoita, kurkkua ja paprikaa) sekä paahdettua patonkia lorauksella oliiviöljyä.
 • Munakoisokääryleitä ja aurinkokuivatuista tomaateista valmistettua tahnaa.
 • Kanapeita munakokkelilla ja sienillä.
 • Lehtisalaatista, ananaksesta, kovaksi keitetyistä kananmunista ja kurpitsansiemenistä valmistettua salaattia.
 • Perunasta, porkkanasta, kovaksi keitetyistä kananmunista ja herneistä valmistettua salaattia sekä soijajuomasta valmistettua majoneesia tarjoiltuna erikseen.
 • Bataatti- ja palsternakkalastuja. Voit tarjota niiden kanssa muutaman nokareen hernesosetta krutonkien kera.

Pääruokana:

 • Uunissa paistettua kalkkunaa tai kanaa rosmariinilla maustettujen uuniperunoiden kera.
 • Kasvisvaihtoehtona on mausteisilla kikherneillä täytetty kasvis- tai kurpitsaquiche.
 • Ja aterian päätteeksi kanelilla, aniksella ja pippurilla maustettua paahdettua ananasta.

Voit vilkaista vielä nämä joulureseptit maailmalta ja kokata niitä yhdessä lastesi kanssa. Ja leipoa tietysti pipareita tai vaikkapa espanjalaiseen jouluperinteeseen kuuluvaa turrónia.

Muita vinkkejä terveeseen joulunviettoon

Pyri varaamaan aikaa yhteiselle ajanvietolle läheistesi kanssa luodaksesi onnellisia muistoja.

 • Leiki lastesi kanssa tai vietä aikaa ulkona nauttien talvisäästä.
 • Hyödynnä vapaa-aika ja harrasta liikuntaa. Jos se kuuluu jo rutiiniisi, hienoa.
 • Lue hyvä kirja. Voit saada sen lahjaksi joulupukilta tai lainata kirjastosta.
 • Etsi jokin rentouttava puuha, kuten vaahtokylpy tai hieronta.
 • Kerro hauska tarina perheellesi ja ystävillesi.
 • Kuuntele musiikkia ja tanssi.

Syö jouluna mitä mielesi tekee tuntematta syyllisyyttä ja palaa pyhien jälkeen takaisin terveellisiin ruokailutottumuksiisi. Tärkeintä on keskittyä muistojen luomiseen ja yhteisiin elämyksiin. Ja kun et hössötä, autat niitä läheisiä, joilla saattaa olla syömishäiriö.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.