Kuinka monta joululahjaa lasten tulisi saada? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka monta joululahjaa lasten tulisi saada?

Joulusta on tietyllä tapaa tullut materialistinen kulutusjuhla. Siksi on tärkeää miettiä, kuinka monta joululahjaa lasten oikeastaan tulisi saada.
Kuinka monta joululahjaa lasten tulisi saada?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 09 tammikuuta, 2022

Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, ettei jouluna ole mitään jännittävämpää kuin nähdä lasten innostuneet kasvot avaamassa pukin tuomia paketteja. Mutta kuinka monta joululahjaa lasten tulisi saada?

Joulusta on tulossa yhä enemmän materialistinen kulutusjuhla, ja toisinaan elämme jopa yli varojemme. Lahjoja saadaan isovanhemmilta, tädeiltä, sediltä ja jopa ystäviltä ja naapureilta.

Usein lapset löytävät lahjojen joukosta muutaman suosikin, joilla he leikkivät pari päivää, ehkä kauemminkin. Ajan myötä nekin kuitenkin unohtuvat, koska kotona on leluja yleensä yllin kyllin. Lisäksi he alkavat pyytää lisää uusia leluja ja tavaroita.

Lapset haluavat sen mitä he näkevät

Joulu alkaa ensimmäisten lelumainosten alkessa pyöriä televisiossa ja verkossa, koska kaikki kiinnittää perheen pienimpien huomion. Lisäksi kauppojen ja ostoskeskusten käytävät ja näyteikkunat täyttyvät jos jonkinlaisista leluista, jotka houkuttelevat kaikenikäisiä lapsia.

Eikä tällaista näkyä voi vastustaa: lapset näkevät lelut ja haluavat ne. Tästä syystä ostettavien lahjojen määrälle on asetettava jokin raja. Lapset kiinnittävät kuitenkin lopulta huomionsa vain muutamaan leluun kaikkien saamiensa lahjojen joukosta.

On hyvä vetää jokin raja sille, kuinka monta joululahjaa lasten tulisi saada.

Oletko koskaan nähnyt lapsen leikkivän lahjan käärepaperilla tai laatikolla ja jättävän itse lelun kokonaan huomiotta? Tämä kertoo kaiken oleellisen: lasten viihdyttäminen on usein paljon yksinkertaisempaa kuin luulemme, eivätkä he tarvitse leluja ylen määrin.

Siksi meidän on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, kuinka monta joululahjaa lasten oikeastaan tulisi saada. Liioittelu on paitsi tarpeetonta, myös haitallista.

Tästä syystä asiantuntijat sanovat, että alle 2-vuotiaiden lasten tulisi saada enintään kaksi lelua. Syynä on se, että heidän keskittymiskykynsä ei ole yhtä hyvä kuin vanhemmilla lapsilla, eivätkä he jaksa keskittyä kovin pitkään samaan leluun.

Lasten kasvaessa voit hankkia leluja enemmän, mutta kohtuus on silti syytä muistaa. Kymmenen vuoden ikään asti lasten ei tulisi saada enempää kuin neljä tai viisi lahjaa. Näin he pyytävät vain niitä asioita, joita he todella haluavat. Lisäksi et turhaan tuhlaa rahojasi tavaroihin, joihin he eivät edes kiinnitä mitään huomiota.

Kuinka monta joululahjaa lasten tulisi saada? Muista neljän lahjan sääntö

Lahjojen määrää koskien on olemassa jotain, joka tunnetaan neljän lahjan sääntönä. Siinä lapsille annetaan joululahjaksi seuraavat tavarat:

  • Kirja: Jotta lapset pääsisivät kirjojen ja lukemisen makuun. Nykyään kirjoja on joka lähtöön, jolloin jokainen lapsi kiinnostuu varmasti lukemisesta.
  • Vaatteita. Vaatteiden tai asusteiden antaminen lahjaksi on aina hyvä ja samalla hyödyllinen idea.
  • Yksi lapsen tarvitsema asia. Hyödynnä tilaisuus ja anna lahjaksi jotain, mitä lapsi todella tarvitsee: koulutarvikkeita, uusi tavara rikki menneen tilalle, uusi päiväpeitto jne.
  • Jotain mitä lapsi todella haluaa. Kun annat joululahjaksi jotain, mitä lapsi todella haluaa, hän keskittyy kyseiseen lahjaan ja unohtaa kaikki muut pyytämänsä, vähäpätöisemmat tavarat. Lisäksi hän iloitsee siitä paljon pidempään, eikä ympärillä ole niin paljon muita tavaroita, joihin hän menettää kiinnostuksensa nopeasti.
Jouluna on hyvä muistaa neljän lahjan sääntö.


Pohdiskelun ja jakamisen merkitys

Lahjojen runsaus aiheuttaa lapsissa kyltymättömyyttä. Mitä enemmän heillä on, sitä enemmän he haluavat. Tämän ylitarjonnan seurauksena he eivät ole kasvaessaan koskaan tyytyväisiä mihinkään.

Onkin erittäin tärkeää asettaa tämän suhteen jonkinlaiset rajat. Samalla heille on tärkeää opettaa, että moni lapsi ei välttämättä saa lahjoja lainkaan, tai saa korkeintaan yhden. Heidän tulisikin asettua muiden lasten asemaan, eikä ajatella vain itseään. Heidän tulisi myös jakaa muiden lasten kanssa, mitä heillä itsellään on.

Hyvä tapa asettaa rajat on istua alas lasten kanssa ja kirjoittaa hyvissä ajoin kirje joulupukille. Jos odotat liian pitkään, lapsi on jo ehtinyt nähdä satoja itseään kiinnostavia leluja.

Kun aloitat ajoissa, mahdollisuuksien kirjo on suppeampi, ja lisäksi voit pienentää sitä asettamalla edellä mainitsemamme rajat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.