Voiko gluteeni-intoleranssi olla periytyvä sairaus? - Äitiyden Ihme
 

Voiko gluteeni-intoleranssi olla periytyvä sairaus?

Gluteeni-intoleranssi eli keliakia on gluteeniin liittyvä sairaus. Se ei kuitenkaan ole ainoa tähän proteiinin yhdistetty häiriö. Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät eron erilaisten gluteeniin liittyvien häiriöiden välillä.
Voiko gluteeni-intoleranssi olla periytyvä sairaus?
Olga Carbajo

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Olga Carbajo.

Viimeisin päivitys: 17 lokakuuta, 2022

Gluteeni-intoleranssi on sairaus, jota ei voida parantaa. Se vaikuttaa noin 1 %:iin maapallon väestöstä, ja gluteeniin liittyviä häiriöitä on useita, kuten:
  • Keliakia
  • Keliakiasta riippumaton gluteeniherkkyys
  • Ruoka-aineallergia

Hoitokeino näihin kaikkiin yllämainittuihin on kuitenkin sama. Ensinnäkin henkilön on alettava noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Tällöin gluteenin aiheuttamat haitat ja oireet elimistössä yleensä loppuvat, ja kehon toiminta palautuu takaisin normaaliksi. Nimenomaan oireet voivat kuitenkin paljastaa, mitä näistä häiriöistä mahdollisesti sairastat.

Mitkä näiden sairauksien erot sitten oikeastaan ovat?

Gluteenia on viljoissa.

Mitä gluteeni oikein on?

Gluteeni, gluteniinit ja prolamiinit ovat viljoissa, lähinnä vehnässä, olevia proteiineja. Näistä gluteniini antaa taikinalle sen elastisuuden ja kuohkeuden, joten se on suosittu lisäaine elintarviketeollisuudessa. Vehnässä gluteniini muodostaa 85 % sen proteiineista.

Gluteeni-intoleranssi ja perinnölliset sairaudet

Keliakiasta riippumaton gluteeniherkkyys

Tällä sairaudella on hyvin samankaltaiset oireet kuin tavanomaisella keliakialla, joten ihmiset usein sekoittavat ne toisiinsa. Molemmat voivat aiheuttaa oireina ummetusta, kramppeja, luu- ja nivelkipuja sekä väsymsystä. Gluteeniherkkyyteen ei liity geneettistä tekijää eikä sillä ole samoja biomerkkiaineita kuin muilla gluteeniin liittyvillä autoimmuniteettisairauksilla.

Se, että tämän sairauden oireet ovat hyvin samanlaisia kuin keliakiassa, vaikeuttaa sen tunnistamista. Hoito on kuitenkin molemmissa tapauksissa sama: gluteenittoman ruokavalion noudattaminen. Vuonna 2012 tämä häiriö luokiteltiin kuitenkin omaksi sairaudekseen pelkän yliherkkyyden sijaan. Oireet voivat ilmaantua jopa 48 tuntia gluteenin nauttimisen jälkeen ja voivat olla pitkäkestoisia.

Gluteeni-intoleranssi aiheuttaa erilaisia oireita.

Keliakia eli gluteeni-intoleranssi

Gluteeniherkkyys ja vehnäallergia puolestaan ovat sairauksia, joihin liittyy geneettisiä tekijöitä. Nämä sairaudet voidaan tunnistaa DNA-analyysista, jossa etsitään niiden takana olevat biomerkkiaineet.

Gluteeni-intoleranssilla voi olla suuria seurauksia sairastavan henkilön ruoansulatuskanavaan. Sen vaikutukset ovat vielä pahemmat lapsilla, sillä se vaikuttaa suolinukkaan ja siten vaikeuttaa ravinteiden imeytymistä.

Tämä voi hidastaa kasvua, aiheuttaa riisitautia, anemiaa, väkivaltaista käyttäytymistä ja mielialan vaihteluja. Tämä johtaa krooniseen aliravitsemukseen, joka vahingoittaa ohutsuolta. Oireet voivat ilmetä vasta vuosien päästä.

Vehnäallergia

Vehnäallergia on perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa allergisen reaktion vehnälle ja sen johdannaisille. Vaikka jotkut oireet vastaavat keliakian oireita (kuten ripuli ja vatsan kouristukset), sillä ei ole kuitenkaan samoja biomerkkiaineita kuin gluteeni-intoleranssilla.

Vehnäallergian aiheuttamat oireet liittyvät allergiseen prosessiin. Näihin lukeutuvat mm. suun turvotus tai kutina, nielemis- ja hengitysvaikeudet sekä nokkosihottuma.

Tämän allergisen reaktion aiheuttavat kaikki vehnässä olevat proteiinit, ei vain gluteniini. Sairauden geneettisten biomerkkiaineiden tunnistaminen antaa siis häiriölle sen perinnöllisen ominaisuuden.

Lapset ruokailevat koulussa.

Yhteenveto

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa henkilö ei siedä gluteenia. Tämän taudin tunnistamiseksi lääkärit suorittavat geenitestin ja lisäksi kartoittavat sen esiintymistä perheen muissa jäsenissä. Toisin sanoen tällaiseen gluteeni-intoleranssiin liittyy perinnöllinen elementti.

Geenimutaatio voi kuitenkin olla myös täysin spontaani ja jäädä kehittymättä tai aiheuttaa oireita vasta murrosiässä tai aikuisena.

Keliakiaa aiheuttavat geenit on nykyään tunnistettu, mutta tieteessä ei edelleenkään olla täysin varmoja siitä, kuinka ne toimivat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gluten Intolerance Group. (5 de marzo de 2018). Enfermedad celíaca, sensibilidad al gluten no celíaca o alergia al trigo:¿cuál es la diferencia? [Artículo en web]. Recuperado de: www. gluten.org
  • Mayo Clinic. (20 noviembre 2018). Alergia al trigo [artículo en web]. Recuperado de: www.mayoclinic.org
  • Fernando del Rosario, J. (Septiembre 2012). La enfermedad celíaca [artículo en web]. Recuperado de: www.kidshealth.org

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.