Kuinka viettää terve joulu perheen kesken
Joulu on yhteenkokoontumisen aikaa. Kulttuurissamme sitä juhlitaan pöydän ääressä perheen ja ystävien kesken. Ajan myötä siitä on kuitenkin muodostunut kulutusjuhla, jossa vallitsee lahjojen ja ruoan yltäkylläisyys. Terve joulu tarkoittaa fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtimista. Lyhyesti sanottuna se edellyttää, että olet tietoinen toimistasi.
Kuinka viettää terve joulu perheen kesken
Alla olevat asiat kannattaa pitää mielessä, jotta kaikki voivat nauttia maittavan aterian huoletta.
Terveen joulun suunnittelu
Suunnittelu on ensimmäinen askel, jolla vältetään ruokahävikki. Se on erittäin tärkeää myös silloin, jos pöydän ääreen kokoontuu sellaisia ihmisiä, joilla on terveydellisistä, eettisisistä tai ympäristösyistä johtuvia ruokarajoitteita.
Päätä siis jo ennen ostoksille menoa, mitä ruokia aiot valmistaa. Tee lista kaikista tarvitsemistasi aineksista ja määristä. Ja jos ruokia jää jäljelle, yritä keksiä niistä uusia aterioita.
Ruoka-allergiat ja -intoleranssit
Tässä tapauksessa täytyy olla erityisen varovainen, sillä muualla kuin kotona aterioiminen lisääntyy, ja yleensä ihmiset syövät juuri niitä tyypillisimpiä allergisoivia ruokia, kuten kalaa, äyriäisiä, pähkinöitä ja maitoa. Myös gluteeni on tavallinen allergeeni.
Ruokien valmistuksessa on noudatettava tiettyjä hygieniatoimia:
- Pese kädet hyvin saippualla ja vedellä ennen ruoanlaittoa sekä raa’an ja kypsennetyn ruoan käsittelyn välissä. Tee se myös käsitellessäsi allergisoivia ruoka-aineita.
- Käytä eri ruokiin eri ruokailuvälineitä ja kodinkoneita.
- Pidä ruokalajit toisistaan erillään ja peitettyinä. Vaikkakin on parempi, jos teet samaa ruokaa kaikille syöjille reseptejä muuntamalla.
- Lue etiketit huolellisesti ja kiinnitä huomiota ainesosaluetteloon ja erityismerkintöihin.
- Säilytä elintarvikkeita huolellisesti suljettuina eri kaapeissa tai laatikoissa.
Diabetes ja terve joulu
Diabetekselle on ominaista verensokerin säätelyhäiriö. Se voi johtua insuliinin puutteesta tai insuliiniresistenssistä, ja se aiheuttaa verensokerin heittelyä. Siksi diabeetikon on tärkeää kontrolloida yksinkertaisten hiilihydraattien saantia.
Tässä tapauksessa tee ruokaa perunasta sekä riisin, pastan ja leivän täysjyväversioista. Muita vaihtoehtoja ovat kvinoa ja hirssi. Makeisia taas voit valmistaa itse tai ostaa niitä keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuina. Tai sitten voit tarjota tuoreita tai kypsennettyjä hedelmiä.
Yksi vaihtoehto, varsinkin jos diabeetikko on insuliiniriippuvainen, on yksinkertaisesti syödä sokeria, kunhan henkilö laskee syömänsä määrän ja rajoittaa sitä.
Kasvissyönti
Tässä tapauksessa oleellista on vaihtaa kinkku, kana, kalkkuna, kala tai naudanliha vihanneksiin tai muniin. Muista, että kasvissyönti on kunnioitettava teko ympäristö- tai terveyssyistä, joten vältä tuomitsemista ja ikäviä kommentteja.
Lisäksi vihannesten tulisi aina kuulua terveelliseen ruokavalioon. Yrteistä ja mausteista voi valmistaa erinomaisia ruokia.
Kaikille terveellinen menu
Nyt on aika antaa muutamia ideoita ruokalistaan, josta kaikki voivat nauttia.
Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa juhlanvietto kuin herkullisilla alkupaloilla. Tässä muutamia vähän erilaisia ideoita!
- Hummusta tai guacamolea ja dippivihanneksia (porkkanoita, kurkkua ja paprikaa) sekä paahdettua patonkia lorauksella oliiviöljyä.
- Munakoisokääryleitä ja aurinkokuivatuista tomaateista valmistettua tahnaa.
- Kanapeita munakokkelilla ja sienillä.
- Lehtisalaatista, ananaksesta, kovaksi keitetyistä kananmunista ja kurpitsansiemenistä valmistettua salaattia.
- Perunasta, porkkanasta, kovaksi keitetyistä kananmunista ja herneistä valmistettua salaattia sekä soijajuomasta valmistettua majoneesia tarjoiltuna erikseen.
- Bataatti- ja palsternakkalastuja. Voit tarjota niiden kanssa muutaman nokareen hernesosetta krutonkien kera.
Pääruokana:
- Uunissa paistettua kalkkunaa tai kanaa rosmariinilla maustettujen uuniperunoiden kera.
- Kasvisvaihtoehtona on mausteisilla kikherneillä täytetty kasvis- tai kurpitsaquiche.
- Ja aterian päätteeksi kanelilla, aniksella ja pippurilla maustettua paahdettua ananasta.
Voit vilkaista vielä nämä joulureseptit maailmalta ja kokata niitä yhdessä lastesi kanssa. Ja leipoa tietysti pipareita tai vaikkapa espanjalaiseen jouluperinteeseen kuuluvaa turrónia.
Muita vinkkejä terveeseen joulunviettoon
Pyri varaamaan aikaa yhteiselle ajanvietolle läheistesi kanssa luodaksesi onnellisia muistoja.
- Leiki lastesi kanssa tai vietä aikaa ulkona nauttien talvisäästä.
- Hyödynnä vapaa-aika ja harrasta liikuntaa. Jos se kuuluu jo rutiiniisi, hienoa.
- Lue hyvä kirja. Voit saada sen lahjaksi joulupukilta tai lainata kirjastosta.
- Etsi jokin rentouttava puuha, kuten vaahtokylpy tai hieronta.
- Kerro hauska tarina perheellesi ja ystävillesi.
- Kuuntele musiikkia ja tanssi.
Syö jouluna mitä mielesi tekee tuntematta syyllisyyttä ja palaa pyhien jälkeen takaisin terveellisiin ruokailutottumuksiisi. Tärkeintä on keskittyä muistojen luomiseen ja yhteisiin elämyksiin. Ja kun et hössötä, autat niitä läheisiä, joilla saattaa olla syömishäiriö.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Diario de Mallorca. Alergias alimentarias: un peligro estas navidades. 12 de diciembre de 2018.
- Patia diabetes. Comidas navideñas y diabetes tipo 2. (2016).
- 5 al día. Recetario Ocasiones especiales. Madrid.
- Manuel Antolín. Una navidad para disfrutar y sentirse libre (2018). Cómete el mundo TCA. [Consultado el 10 de diciembre de 2019]. Disponible en: http://cometeelmundotca.es/index.php/blog/item/180-una-navidad-para-disfrutar-y-sentirse-libre.
- Instituto Centta. La navidad, una época complicada para una persona con TCA. [Consultado el 10 de diciembre de 2019]. Disponible en: https://centta.es/articulos-propios/la-navidad-una-epoca-complicada-una-persona-tca
- Virginia García. Cómo sustituir los lácteos. Gastronomia Vegana. [Consultado el 11 de diciembre de 2019]. Disponible en: https://www.gastronomiavegana.org/articulos/sustituir-lacteos/