Sateenkaarivauva palauttaa uskon elämään - Äitiyden Ihme
 

Sateenkaarivauva palauttaa uskon elämään

Sateenkaarivauva palauttaa uskon elämään
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 heinäkuuta, 2018

Sateenkaarivauvat ovat lapsia, jotka saapuvat maailmaan terveinä ja vahvoina sen jälkeen, kun on saatu keskenmeno tai perhe on muuten kokenut lapsensa kuoleman.

Nämä vauvat tuovat vanhemmille muutakin kuin vain onnea. He tuovat mukanaan toivon ja suuresti tarvitun uuden alun, jossa perhe voi koota itsensä takaisin yhteen lapsen kuoleman jälkeen.

Yksi aihe, josta ei kuule kovin usein puhuttavan äitiyteen liittyen, on keskenmeno. Syntymättömän lapsen kuolema, tai sitten myöhemmin kuolleen lapsen menetys mistä tahansa syystä, johtaa niin kutsutun tähtilapsen syntymään – nämä lapset elävät ikuisesti kuin tähtinä vanhempiensa sydämissä.

Tämä on monimutkainen aihe ja joskus hyvin julma. Moni äiti on joutunut kohtaamaan eräänlaisen sosiaalisen tiedostavuuden puutteen, sillä onhan niin, että 10-vuotiaan lapsen menetys ei ole sama kuin sellaisen, jota et ole koskaan tavannut ja joka ei edes alkanut elää tässä maailmassa.

Yksi asia, joka tulee tehdä selväksi heti tämän jutun alussa, on se että mikä tahansa menetys on tärkeä. Yhtä ei voida verrata toiseen, ja jokainen menetys koetaan musertavana.

Kipu lapsen menettämisestä, vaikka se johtuisikin keskenmenosta, koetaan erilaisilla tavoilla. On sellaisia perheitä, jotka pystyvät kohtaamaan tämän tilanteen voimakkaina, mutta myös äitejä, jotka vajoavat syvään avuttomuuden tunteeseen ja jotka alkavat kärsiä masennuksesta.

Vauvat, jotka kuolevat äidin sisällä, ovat olentoja, jotka olivat olemassa ja jotka taistelivat elääkseen ja yrittivät kasvaa, mutta jotka eivät kuitenkaan syystä tai toisesta saaneet tätä tilaisuutta.

Eräs asia, joka tunnetaan hyvin niin sanottujen sateenkaarivauvojen perheissä – eli toivoa tuovien vauvojen perheessä – on se, että uudet lapset eivät ole korvikkeita menetetylle vauvalle.

Jokainen lapsi on omalla paikallaan vanhempien sydämissä. Jokainen vauva on ja tulee aina olemaan uniikki, vaikka elämä katoaisikin hänestä liian aikaisin.

Tähtivauva ja vanhemman sisäinen myrsky

äidin suru

Keskenmeno ja lapsen menettäminen ovat yleisempiä asioita kuin luulemme. Ne ovat niinkin paljon yleisempiä, että on hyvin tärkeää, että psykologinen hoito ja muu apu on käytössä niillä perheillä ja etenkin äideillä, jotka tämän tilanteen kohtaavat.

  • Jokainen nainen kokee tämän menetyksen omalla tavallaan, mutta hänen täytyy elää kivun lävitse turvallisella tavalla ja rakkaidensa kanssa, ja tietysti sopivien asiantuntijoiden tuen avulla.
  • Nykypäivänä eräs asia, joka on yhä yleisempi, on se että nainen ei yrityksistä huolimatta pysty tulemaan raskaaksi. Ja kun tämä sitten lopulta tapahtuu, kenties hän kokee ei vain yhden keskenmenon, vaan useamman.
  • Tämä kokemus voi olla hyvin vaikea. Tähtilapset jättävät meidät ja loistavat taivalla antamassa valoa, mutta jonkin aikaa äiti tulee tuntemaan sisällään myrskyn, tummuutta ja jopa sitä epätoivon tunnetta, että hän itse on vastuussa menetyksestäTämä ajatus tulee ottaa käsittelyyn ja kumota.
tähtivauva

Sateenkaarivauvat tuovat toivoa ainutlaatuisella tavalla – valoa vahvassa sydämessä

Vauvan menetyksen sureminen voi olla pitkä tai lyhyt prosessi, mutta se tulee aina olemaan ihmisen sydämessä.

Tämä on kipua, jota moni äiti kantaa yksityisesti ja joka jollakin tapaa tulee aina pysymään sisällä. Vaikka nainen tuleekin kyllä oppimaan elämään sen kanssa.

Jonkin aikaa pari voi kokea erästä hyvin tavallista tunnetta, nimittäin haluttomuutta yrittää uudelleen. Pelko on nyt läsnä.

Pikkuhiljaa kuitenkin toivo ja halu muuttuvat voimakkaammiksi kuin pelko, ja halu olla taas vanhempia muuttaa unelman todellisuudeksi – syntyy sateenkaarivauva, eli se lapsi, joka nousee myrskystä ja joka tuo aamun valon tummuuteen.

Terveen ja kallisarvoisen vauvan saaminen parantaa, lohduttaa ja samalla tekee äidin taas ehjäksi.

Tämä on lapsi, joka valaisee harmaata elämää tuhansilla väreillä ja antaa tuhansia mahdollisuuksia syleillä elämää uudelleen. Hänen pulleat ja ruusuiset kasvonsa tervehtivät meitä kirkkain silmin ja halulla kokea maailma.

Samalla jotkut asiat ovat hyvin selkeitä niille äideille ja isille, jotka saavat sateenkaarivauvan:

  • Uusi vauva ei ole mikään korvike menetetylle tähtilapselle.
  • Se lapsi, joka ei koskaan syntynyt ja joka menetettiin liian varhain, tulee aina olemaan omalla paikallaan perheenjäsenten ja vanhempien sydämissä. He kantavat tätä sieluissaan elämiensä loppuun asti. Napanuora, joka on kultainen ja voimakas, yhdistää edelleen äidin lapseen, joka jätti tämän maailman aivan liian aikaisin.
  • Uuden lapsen odotus tähtilapsen menetyksen jälkeen koetaan erilailla kuin aikaisempi raskaus. Pelko on läsnä, kuten jo sanoimmekin, ja joskus on tavallista tuntea paniikkia, mutta nämä tunteet ovat normaaleja ja odotettavissa olevia. Ihanteellista näissä tilanteissa olisi pitää viestintä hyvänä vanhempien ja myös lääkäreiden osalta.
  • Sateenkaarivauvan syntymä on myös keino kunnioittaa menetettyä tähtilasta. Terve ja vahva lapsi mahdollistaa sen, että voimme osoittaa rakkauden, jonka voimme tarjota ja jonka halusimme antaa menetetylle vauvalle. Se tulee näkymään hänen sisaruksensa hoidossa.

Teemme tällöin parhaamme molempien lasten eteen – sen, joka meillä on kanssamme ja sen, joka katsoo meitä taivaalta tähdistä ja jolla on pysyvä paikka syvällä sydämissämme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Antonov, V. V., & Teplyy, A. (2008). Trabajo espiritual con los niños.«. New Atlanteans.
  • Torres Delgado, J. M., & Rangel Guerrero, A. (2010, abril). La familia funcional como promotora del desarrollo humano e integral de la persona desde la perspectiva femenina. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.