10 tehokasta ihonhoitovinkkiä teini-ikäiselle - Äitiyden Ihme
 

10 tehokasta ihonhoitovinkkiä teini-ikäiselle

Teini-iässä iho muuttuu hormonaalisten muutosten vuoksi. Kaikkia iho-ongelmia ei pystytä taltuttamaan kotikonstein, mutta omasta ihosta kannattaa silti pitää mahdollisimman hyvää huolta jo teini-iästä alkaen.
10 tehokasta ihonhoitovinkkiä teini-ikäiselle

Viimeisin päivitys: 17 kesäkuuta, 2021

Teini-iän kynnyksellä elimistön hormonien eritys muuttuu, mikä näkyy myös ihossa. Nuoren iho voi alkaa rasvoittua entistä enemmän ja iholle saattaa alkaa ilmestyä epäpuhtauksia. Tämän lisäksi teini-iässä usein lisääntyvät kosmetiikka- ja meikkikokeilut voivat ärsyttää ihoa. Tässä vaiheessa vastuu omasta hyvinvoinnista ja myös ihonhoidosta siirtyy yhä enemmän nuorelle itselleen, minkä vuoksi haluamme jakaa tänään 10 tehokasta ihonhoitovinkkiä teini-ikäiselle.

On hyvä muistaa, että tietyt iho-ongelmat vaativat yleis- tai iholääkärin määräämän hoidon. Jos nuoren iho siis voi huonosti hyvästä ja säännöllisestä kotihoidosta huolimatta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

10 tehokasta ihonhoitovinkkiä teini-ikäiselle

1. Käytä itsellesi sopivia ihonhoitotuotteita

Monet tekevät sen virheen, että käyttävät epäpuhtaalle iholle liian voimakkaita tuotteita, jotka pesevät iholta sen luonnollisen suojan. Teini-ikäisen ihon puhdistamisessa kannattaa suosia hellävaraisia tuotteita. Iholle päivän aikana kertyneen lian puhdistamiseen riittää puhdistusmaito tai misellivesi, mutta meikin poistamiseen tarvitaan järeämpiä aineita, kuten puhdistusöljyä.

2. Kosteuta iho säännöllisesti

Kosteuttaminen on yksi ihonhoidon kulmakivistä niin nuorilla kuin aikuisillakin. Iho kannattaa kosteuttaa aamuin illoin puhdistuksen ja kasvoveden käytön jälkeen. Nuorelle iholle sopivat esimerkiksi A- ja E-vitamiinia sekä kasvipohjaista allantoiinia sisältävät tuotteet.

3. Luo rutiini ja noudata sitä

Ihonhoitorutiinien tavoitteena on kaunistaa ihoa, pitää se terveenä ja estää sen ennenaikaista ikääntymistä. Jokapäiväiseen rutiiniin kuuluvat aamuin illoin ihon puhdistus, kosteutus ja suojaaminen, minkä lisäksi seerumeita, öljyjä, kasvonaamioita ja kuorivia tuotteita voidaan käyttää tarpeen mukaan. Jotta ihonhoitorutiini tuottaa tuloksia, siitä on pidettävä kiinni. Esimerkiksi se, että menee nukkumaan meikit kasvoilla, näkyy myöhemmin iholla.

4. Muista aurinkosuoja

Tämä on tärkein jakamistamme ihonhoitovinkeistä, mutta samalla se, jonka ihmiset yleensä unohtavat. Aurinkosuoja tulisi levittää iholle joka päivä riippumatta siitä, millainen sää ulkona on. Kemiallinen aurinkovoide tulee levittää iholle puoli tuntia ennen ulos lähtöä, kun taas fysikaalinen suoja suojaa ihoa välittömästi levityksen jälkeen. Lääkärit suosittelevat suojakertoimen SPF 50 käyttöä ympäri vuoden. Aurinkosuojan tulisi suojata sekä UVA- että UVB-säteiltä.

10 tehokasta ihonhoitovinkkiä teini-ikäiselle

5. Kuori iho säännöllisesti

Teini-ikäisen iho ei vielä kaipaa tehokasta kuorimista, joten kuorinta kannattaa tehdä korkeintaan kerran kuukaudessa. Siihen voidaan käyttää mekaanista kuorintaa tai hellävaraista hedelmähappokuorintaa.

6. Vältä kotitekoisia hoitoja

Jos nuori kärsii iho-ongelmista, kannattaa kotitekoisia kasvohoitoja välttää, sillä niillä voi olla ikäviä sivuvaikutuksia tai ne voivat pahentaa tilannetta entisestään. Parempi vaihtoehto on hankkia omalle ihotyypille sopiva kasvonaamio.

7. Vältä koskettelemasta ihoa

Ihon kosketteleminen – etenkin likaisilla käsillä – vain pahentaa mahdollisia ongelmia. Finnejä ja näppylöitä ei kannata puristella, sillä ne voivat ärtyä tai tulehtua ja jättää jälkeensä arpia.

8. Kosteuta myös huulet

Huulet jäävät usein ihonhoidossa vähälle huomiolle, mutta myös ne kannattaa kuoria ja kosteuttaa säännöllisesti. Myös huulet on tärkeää suojata UV-säteiltä suojaavalla huulivoiteella.

9. Vältä tiettyjä ihokarvanpoistomenetelmiä

Murrosikä käynnistää ihokarvojen kasvun, ja moni teini-ikäinen kiinnostuu erilaisista ihokarvanpoistomenetelmistä. Depilatoristen voiteiden ja vahojen käyttöä kannattaa välttää, sillä ne saattavat jättää jälkeensä hyperpigmentoituneita läikkiä ja aiheuttaa ihon ärtymistä ja polttelua. Nuori voi sen sijaan harkita ihokarvojen ajelua, epiloimista tai sokerointia. Laser- ja impulssivalohoidolla saadaan aikaan pysyvämpiä tuloksia.

10. Tarkastuta luomet lääkärillä

Tämä neuvo on tärkeä kaiken ikäisille. Kaikki huolestuttavat ihomuutokset on aina syytä tarkastuttaa sairaanhoitajalla tai lääkärillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Turgeon, E W. “Adolescent Skin: How to Keep it Healthy.” Canadian family physician Medecin de famille canadien vol. 32 (1986): 2427-33.
  • Marcoux D. Cosmetics, skin care, and appearance in teenagers. Semin Cutan Med Surg. 1999 Sep;18(3):244-9. doi: 10.1016/s1085-5629(99)80022-4. PMID: 10468044.
  • Strauss JS. Skin care and incidence of skin disease in adolescence. Curr Med Res Opin. 1982;7(Suppl 2):33-45. PMID: 6213377.
  • Del Rosso, James Q. “The role of skin care as an integral component in the management of acne vulgaris: part 1: the importance of cleanser and moisturizer ingredients, design, and product selection.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology vol. 6,12 (2013): 19-27.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.