Lähtekää koko perheen voimin kävelylle - siitä on monia hyötyjä
Vanhempien ja lasten kiireinen elämäntyyli on toisinaan esteenä perheen yhteiselle ajalle, ja etenkin aktiiviselle sellaiselle. Jos haluatte nauttia luonnosta, luoda yhteisiä muistoja ja samalla pitää huolta fyysisestä kunnostanne, lähtekää koko perheen voimin kävelylle raikkaaseen ulkoilmaan. Perheen kanssa suoritetun kävelyretken hyödyt ovat moninaiset, niin fyysiseltä kuin henkiseltäkin kantilta katsottuna.
Perheille sopivat kävely- ja patikointireitit
Kävelyreittejä, eli kävelyyn ja patikoimiseen tarkoitettuja polkuja, on monissa metsissä ja kansallispuistoissa. Kun lähdette koko perheen voimin kävelylle, pääsette lähemmäksi luontoa ja saatte samalla erinomaista liikuntaa.
Merkittyjä reittejä kulkeminen on myös turvallista, sillä toisin kuin reitittömän maaston läpi kulkeminen, sopivat nämä reitit kenelle tahansa, lapsen mukaan lukien.
Muistettavaa, kun lähdetään perheen voimin kävelylle
Yksi kävelyn eduista on, että siinä ei tarvitse kilpailla kenenkään kanssa. Se, kuinka kauan kävelylenkki kestää ja mikä reitti valitaan, on perheenjäsenten itsensä päätettävissä. Onnistunut kävely ei vaadi sitä, että lähdetään pitkälle lenkille metsään, vaan ulkoilmasta ja perheen seurasta voidaan nauttia esimerkiksi lähialueen puistossa.
Joitakin asioita on hyvä ottaa huomioon, jotta kävely on miellyttävää ja kävelylenkistä saadaan irti maksimaaliset hyödyt.
Oikeanlaiset kengät
Jalkinevalinnalla on merkitystä, sillä jalat ovat tärkeässä roolissa kävelylenkillä. Varmista siis, ettei kukaan perheenjäsen kärsi häiritsevistä känsistä, rakoista tai sisäänkasvaneista varpaankynsistä, ennen kuin lähdette yhdessä kävelylle.
Valitkaa sitten sellaiset kengät, jotka on tarkoitettu nimenomaan kävelemiseen. Voitte valita myös erityiset vaelluskengät, jotka auttavat pitämään jalat viileinä. Ne tuulettavat jalkoja, sekä ovat turvalliset ja vakaat kävellä.
Nesteytys
Jokaisella perheenjäsenellä tulisi olla oma vesipullo mukana. Jokainen voi kantaa pullonsa omassa repussaan, jossa on lisäksi pieni pyyhe hien pyyhkimiseksi, terveellisiä välipaloja tai tuoreita hedelmiä, varasukat sekä varapaita sen varalta, jos on tiedossa kuuma päivä.
Lähtemällä perheen kanssa kävelylle metsään, kansallispuistoon tai muille vehreille alueille, pääset lähemmäksi luontoa.
Ihonhoito
On tärkeää suojata niin kasvojen kuin vartalonkin iho aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on 50. Aurinkosuojaa tulisi lisätä tunnin välein. Muista myös käyttää lippalakkia tai hattua.
Perheen voimin kävelylle lähtemisen hyödyt
Perheen kanssa patikoimisesta on useita hyötyjä, joista kerromme seuraavaksi.
Terveyshyödyt
Tällä aktiviteetilla on monia hyötyjä terveydelle. Sen lisäksi, että sitä voi harrastaa minkä ikäinen tai minkälaisen kunnon omaava tahansa, se taistelee liikkumatonta elämäntyyliä vastaan samalla parantaen verenkiertojärjestelmän toimintaa.
Kävely siis vahvistaa sydäntä ja auttaa pitämään verenpaineen optimaalisella tasolla. Kävely myös kiinteyttää alavartalon lihaksistoa, kuten nelipäisiä reisilihaksia ja pakaralihaksia.
Tämän lisäksi kävely auttaa polttamaan kaloreita ja siten vähentää altistumista ylipainoisuudelle. Ulkona oleminen tuo myös hyvää mieltä, mikä kannustaa lapsia haluamaan liikkumaan.
Henkiset hyödyt
Kävely rentouttaa mielen välittömästi. Se siis parantaa mielialaa ja auttaa alentamaan stressitasoja.
Oikeastaan onkin niin, että kävely auttaa vähentämään kortisolin määrää kehossa, hormonin, jolla on yhteys stressiin. Kävely myös nostaa serotoniintasoa, eli kasvattaa hormonin määrää, joka tuottaa mielihyvää ja hyvinvointia.
Kun lähdette perheen kanssa kävelylle, kehittää ja vahvistaa se myös perheenjäsenten välisiä suhteita. Näillä retkillä ja kauniilla hetkillä luodaan loppuelämän kestäviä muistoja.
Viimeinen neuvomme on valita sellaisia kävelyreittejä, joita metsänvartijat suosittelevat. Varmista myös etukäteen, että valitsemanne kansallispuisto on auki sinä ajankohtana, kun haluatte mennä sinne kävelylle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fernández, L. C., López, D. C., Leiva, F. L., Del Rosal, J. L. D. R., Ariza, F. O., & Caño, J. A. F. (2012). El senderismo una actividad física saludable para las personas mayores. EmásF: revista digital de educación física, (19), 8-17. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4122500.pdf
- Muñoz Mínguez, A. (2019). Beneficios psicológicos de las salidas escolares a espacios naturales próximos en educación física. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/39634
- Espino Salamanca, O. (2017). El senderismo desde un enfoque interdisciplinar. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/26413