Parhaat välipalat koulun jälkeen syötäväksi - Äitiyden Ihme
 

Parhaat välipalat koulun jälkeen syötäväksi

Parhaat välipalat koulun jälkeen syötäväksi
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Palatessaan koulusta kurnivan vatsan kera, lapsi tarvitsee maistuvan ja terveellisen välipalan. Jatka lukemista nähdäksesi, mitkä ovat parhaat välipalat koulun jälkeen syötäväksi.

Toisinaan olisi helpompi turvautua pikaruokaan, joka vie lapsen nälän nopeasti ja on helppo vaihtoehto kiireisille vanhemmille. On kuitenkin olemassa lukuisia helposti ja nopeasti valmistettavia välipalavaihtoehtoja, joista lapset pitävät.  

Älä aliarvioi terveellisen välipalan merkitystä. Tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa lapsen terveyden ja kasvun kannalta. Koulun jälkeinen välipala antaa lapselle sopivan määrän energiaa, jotta tämä jaksaa tehdä kotitehtävänsä, leikkiä ja harrastaa.

Pitkä koulupäivä voi väsyttää niin fyysisesti kuin henkisestikin, ja välipalan nauttiminen kotiin paluun jälkeen on hyvä tapa nostaa energiatasoja, minkä lisäksi se auttaa lasta jaksamaan illalliseen asti.

Miksi lapsen on tärkeä syödä välipaloja?

 • Kasvu: Lapsi kasvaa ja kehittyy ja tarvitsee täten energiaa ja oikeita ravintoaineita.
 • Ruoansulatus: Lapsen keho ei pärjää pitkiä aikoja ilman ruokaa. Lasten tulee syödä pieniä annoksia usein.
 • Painonhallinta: Syömällä säännöllisesti, lapsi ei ole niin nälkäinen, että syö itsensä ähkyyn illallisella. Näin parhaat välipalat auttavat myös ylläpitämään sopivaa painoa.
 • Energia: Lapset ovat fyysisesti ja henkisesti aktiivisia. Lapsi viettää koko päivän koulussa, juoksee paikasta toiseen ja harjoittaa aivojaan. On ymmärrettävää, että lapsi tarvitsee ruokaa ladatakseen akkunsa ja jaksaakseen noudattaa hektistä päivittäistä rutiiniaan.
Parhaat välipalat koulun jälkeen syötäväksi

Lasten välipalasäännöt

 1. Pidä silmällä kellonaikaa. Jos lapsi ottaa välipalan mukaan kouluun, se tulee syödä välitunnin aikana. Koulun jälkeen lapsen täytyy saada nautittavakseen iltapäivävälipala.
 2. Tarkkaile lapsen syömän ruoan määrää. Välipalan on tarkoitus olla kevyt ja pienehkö annos, jonka avulla lapsi jaksaa seuraavaan isoon ateriaan. Liian suuret tai usein syödyt välipalat häiritsevät normaalia ruokailurutiinia.
 3. Vältä lisättyä sokeria sekä väri- ja säilöntäaineita. Kauppojen hyllyt ovat täynnä käteviä valmiita välipalavaihtoehtoja, mutta on tärkeä kiinnittää huomiota tuotteiden valmistusaineisiin ja ravintoainesisältöön. Monet ruoat sisältävät turhia ainesosia, joita lapsen ei ole hyvä syödä päivittäin.
 4. Varmista välipalojen sisältävän ruokia kaikista ruoka-aineryhmistä. Jokaisen välipalan ei tarvitse sisältää hiilihydraatteja, proteiinia, hedelmiä ja maitotuotteita, mutta lapsen tulee syödä kaikkia näitä ruoka-aineita päivän aikana.
 5. Muista vesi. Varmista, että lapsi pysyy nesteytettynä.

Parhaat välipalat lapsille

Näistä välipalaideoista on hyvä aloittaa, mutta älä pelkää käyttää mielikuvitustasi löytääksesi parhaat välipalat juuri omalle lapsellesi. Kysy vinkkejä ja toiveita myös lapseltasi, ja yhdessä voitte luoda uusia, herkullisia ja terveellisiä välipaloja.

 • Voileivät: Voileivät ovat klassikkovälipala. Päätä leipien koko lapsen iän ja aktiivisuuden mukaan. Kylmät lihat, kuten kinkku, ovat hyvä, proteiinirikas vaihtoehto. Voit tarjota välillä myös makeita, esimerkiksi pähkinävoilla täytettyjä, voileipiä. Lapsi saa tällaisesta välipalasta runsaasti energiaa ja varmasti rakastaa makeaa naposteltavaa.
Parhaat välipalat koulun jälkeen syötäväksi
 • Hedelmämehujää: Valmista hedelmäpyree, kaada se mehujäämuotteihin ja pakasta seos. Tämä on täydellinen terveellinen välipala kuumiin kesäpäiviin, joka on helppo valmistaa etukäteen.
 • Jogurtti: Maitotuotteena jogurtti tarjoaa lapselle kalsiumia ja proteiinia. Sekoita jogurttiin esimerkiksi hedelmiä, mysliä ja pähkinöitä. Valitse luonnonjogurtti tai vähintään versio, jossa on vain vähän lisättyä sokeria.
 • Smoothiet: Valmista kauden hedelmistä smoothie, jota lapsi tulee rakastamaan. Voit kostuttaa smoothieta tilkalla maitoa, josta lapsi saa proteiinia. Smoothien sekaan voi lisätä myös esimerkiksi suolaamattomia pähkinöitä.
 • Lasillinen maitoa ja pala itse leivottua kakkua: Mitä tulee leivonnaisiin, itse tehty on aina paras vaihtoehto. Näin voit olla varma siitä, mitä aineksia tuote sisältää ja kuinka paljon. Viipale kotitekoista kakkua on erinomainen herkku sekä lapsille että aikuisille.

Älä huolehdi, vaikka sinulla ei olisi aikaa valmistaa terveellistä välipalaa alusta asti joka päivä. Valmiiden tai puolivalmiiden tuotteiden käyttäminen satunnaisesti ei tee kenellekään huonoa. Terveellisen ruokavalion perusta on tasapaino, eikä herkuttelu silloin tällöin ole pahasta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.