Soul - Sielun syövereissä: 5 mahtavaa opetusta lapsille
 

Soul - Sielun syövereissä: 5 mahtavaa opetusta lapsille

Soul - Sielun syövereissä kertoo tarinan muusikosta, jolla on unelma, mutta joka joutuu onnettomuuteen. Tutustu tähän tarinaan, joka on täynnä vahvoja opetuksia!
Soul - Sielun syövereissä: 5 mahtavaa opetusta lapsille
Laura Ruiz Mitjana

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Laura Ruiz Mitjana.

Viimeisin päivitys: 01 tammikuuta, 2023

Elokuvat ovat erittäin hyödyllisiä välineitä arvojen, tarinoiden ja tiedon välittämiseen. On paljon elokuvia, jotka välittävät viestejä ja opetuksia lapsille, ja yksi niistä on Soul – Sielun syövereissä, jonka Pixar julkaisi Disney+:ssa vuonna 2020. Se on matka itseen, elämään, kuolemaan ja tunteisiin, ja se kehottaa niin lapsia kuin aikuisiakin pohtimaan monia näkökohtia.

Tähän artikkeliin olemme valinneet viisi mahtavaa opetusta, jotka tämä elokuva meille jättää. Se on ihanteellinen elokuva katsottavaksi perheen pienimpien kanssa. Lapset eivät ainoastaan viihdy sen parissa, vaan myös oppivat. Ja sinäkin pidät siitä varmasti!

Soul – Sielun syövereissä: elokuva, joka puhuu elämästä ja kuolemasta

Soul – Sielun syövereissä on yhdysvaltalainen elokuva, joka julkaistiin vuonna 2020. Se puhuu tunteista ja monista muista aiheista, jotka sopivat ihanteellisesti työstämään lasten tunneälyn eri näkökohtia. Kyseessä on animaatio-, seikkailu-, draama- ja komediaelokuva, jonka on ohjannut Peter Docter ja tuottanut Pixar Animation Studios.

Elokuva kertoo tarinan Joe Gardnerista, musiikinopettajasta, jolla on unelma: tulla tunnetuksi jazzmuusikoksi. Ennen kuin hän saavuttaa tuon unelman, hän joutuu onnettomuuteen ja uppoutuu matkalle tuonpuoleiseen, joka hänen täytyy tehdä palatakseen jälleen henkiin.

Tällä matkalla hän oppii menneisyydestään, nykyisyydestään ja kenties myös tulevaisuudestaan. Hän löytää tunteita ja tuntemuksia, joista hän ei ehkä ole ollut tietoinen, ja astuu tietoisuuden ja henkilökohtaisen kasvun polulle.

Soul – Sielun syövereissä: 5 mahtavaa opetusta lapsille

Soul – Sielun syövereissä on epäilemättä yksi Pixarin viime vuosien suurista julkaisuista, sillä se tarjoaa upeita opetuksia niin lapsille kuin aikuisillekin. Tässä on tämän hyvin aidon elokuvan 5 mahtavaa opetusta lapsille.

Nautinnon tärkeydestä

Elämän sanotaan olevan lyhyt, eikö olekin? Tämä on ensimmäinen suuri opetus, jonka Soul – Sielun syövereissä meille jättää: elämästä ja pienistä hetkistä nauttimisen tärkeys ajan kuluessa (ja se kuluu nopeasti).

Soul - Sielun syövereissä tarjoaa monia opetuksia.
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Disney+)

Tämän päähenkilökin kokee nähdessään, että asiat eivät mene odotetulla tavalla, ja hänen on kohdattava seuraava kysymys: “Nautinko todella elämästä?” Tämän opettaminen lapsille voi auttaa heitä keskittymään nykyhetkeen jo pienestä pitäen.

Riskinoton pelon menettäminen, yksi Soul – Sielun syövereissä -elokuvan opetuksista

Toinen elokuvan tarjoama opetus, joka on hyödyllinen sekä lapsille että aikuisille, on se, että epäonnistumisista voi myös oppia. Tästä viestistä välittyy toinenkin opetus: jos et enää pelkää ottaa riskejä, saavutat suuria asioita. Ei aineellisessa mielessä suuria asioita, vaan yksinkertaisesti sellaisia asioita, jotka tekevät jokaisesta onnellisen.

Ja totuus on, että juuri yrittämällä elämässä tapahtuu asioita: joko saavutamme sen mitä päätimmekin tehdä, tai sitten turhaudumme, opimme, menetämme asioita… Ja kaikki tämä on todella välttämätöntä lasten emotionaaliselle kasvulle.

Taistele sen puolesta, mihin uskot

Yksi opetus, jonka Soul – Sielun syövereissä -elokuva meille jättää, on se, että meidän on taisteltava sen puolesta mihin uskomme, vaikka se tarkoittaisi epäonnistumisen mahdollisuutta. Päähenkilökin taistelee saavuttaakseen unelmansa, vaikka hänenkin onkin kohdattava paljon vaikeuksia tehdessään ideoistaan totta.

Mutta hän kohtaa ne parhaansa mukaan. Ja kaikki nämä vaikeudet ovat oppitunti, joka on erittäin hyödyllinen perheen pienimmille.

Nauti prosessista

Mikä on tärkeintä: matka vai määränpää? Tulokset? Vaiko prosessi, joka niihin johtaa? Yksi hieno elokuvan opetus on juuri tämä, ja sen kautta lapset voivat pohtia tavoitteiden ja unelmien saavuttamisen käsitettä.

On kyllä erittäin palkitsevaa päästä sinne, minne haluamme mennä, mutta entä itse matkanteko? Sekin on opetusten, rikkauden ja kokemusten lähde, joka voi auttaa meitä kohtaamaan muita haasteita tulevaisuudessa.

Pohdi niin opit

Soul – Sielun syövereissä on elokuva, joka kehottaa meitä jatkuvasti pohtimaan elämää, kuolemaa, tunteita, unelmia, toiveita ja vaikeuksia… Lapsetkin, vaikka he olisivat vasta pieniä, ovat usein joutuneet kohtaamaan tilanteita, joita he eivät ehkä ole osanneet odottaa.

Soul - Sielun syövereissä.
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Disney+)

Läheisen kuolema, turhautuminen siitä, että kaikki ei mennyt oikein ensimmäisellä kerralla, lapsuuden ensimmäiset pelot? Tämän tarinan, sen hahmojen ja käsikirjoituksen kautta lapsesi voi pohtia kaikkia näitä aiheita.

Entä sinä? Oletko nähnyt tämän elokuvan? Tarjoaako se mielestäsi muitakin opetuksia jo mainittujen lisäksi? Jos et ole vielä nähnyt sitä ja pidät arvoja opettavista elokuvista, joissa on paljon toimintaa, mutta myös ripaus draamaa ja komediaa, Soul – Sielun syövereissä on hyvä valinta katsottavaksi lasten kanssa.

Kun olette katsoneet sen yhdessä, voitte pohtia päähenkilön tarinaa, hänen saavutuksiaan ja toiveitaan sekä vaikeuksia, joita hänen on kohdattava saavuttaakseen unelmansa. Tämän elokuvan kautta on hyvä alkaa käsitellä luonnollisella tavalla tabu-aiheita, kuten kuolemaa tai inhimillistä kärsimystä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.