Nuorten yleisimmät iho-ongelmat
 

Nuorten yleisimmät iho-ongelmat

Nuoruuden yleisimmät iho-ongelmat vaihtelevat aknesta virussyyliin. Tässä on joitakin merkittävimmistä ihosairauksista.
Nuorten yleisimmät iho-ongelmat

Viimeisin päivitys: 25 marraskuuta, 2022

Nuorten yleisimmät iho-ongelmat liittyvät tiettyjen ihorakenteiden toiminnan kiihtymiseen hormonaalisten muutosten seurauksena. Teini-ikä on yksi merkittävimmistä vaiheista yksilön henkisen ja fyysisen kehityksen kannalta.

Nuorten yleisimmät iho-ongelmat

Androgeenien lisääntyminen verenkierrossa murrosiässä vaikuttaa terminaalikarvoihin, apokriinisiin hikirauhasiin ja talirauhasiin. Näiden ihorakenteiden toiminnan kiihtyminen tai muuttuminen laukaisee tyypillisiä ihosairauksia.

1. Acne vulgaris

Acne vulgaris, tutummin akne, on yleisin ihosairaus nuoruudessa. Se on krooninen tulehdussairaus, jolle ovat ominaista seuraavat ihomuutokset:

 • Finnit
 • Märkärakkulat
 • Papulat
 • Kystat
 • Arvet
Akne on yksi yleisimmistä nuoruuden iho-ongelmista.

Aknesta eniten kärsivät kehon alueet nuoruudessa ovat seborrooisia, toisin sanoen hartiat, selkä ja kasvot.

The British Journal of Dermatology -lehdessä julkaistujen tutkimusten mukaan akne voi jatkua 20 vuoden ikään noin 64 %:lla ja 30 vuoden ikään noin 43 %:lla ihmisistä. Siksi on aina tärkeää käyttää aurinkosuojaa, jotta vältytään hyperpigmentoituneilta läiskiltä alueilla, joilla on aktiivisia akneleesioita.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: 12–14-vuotiaat lapset: muutokset ja kehitys

2. Nuorten yleisimmät iho-ongelmat: ruusufinni

Ruusufinni on melko yleisesti diagnosoitu krooninen tulehdussairaus. Sitä on neljää kliinistä alamuotoa, joissa kussakin on omat vallitsevat merkkinsä ja oireensa:

 • Erytematotelangiektaattinen
 • Papulopostulaarinen
 • Fymaattinen
 • Okulaarinen

Vuoden 2019 kansallisen ruusufinniyhdistyksen asiantuntijakomitean mukaan seuraavia ilmenemismuotoja pidetään diagnostisina: kasvojen keskiosan pysyvä punoitus, joka saattaa voimistua aika ajoin, ja fymaattiset muutokset. Myös kahta seuraavista kriteereistä pidetään diagnostisina: punoitus, näppylät ja märkäpäät (papulat ja pustelit) ja telangiektasia.

3. Rasvainen iho

Rasvainen eli runsaasti talia tuottava iho on pääasiassa murrosikäisten ongelma. Iho näyttää kiiltävältä ja rasvaiselta, siinä on laajentuneita huokosia ja lisääntynyt taipumus akneen.

Runsaan talinerityksen seuraukset ovat yhdistettävissä haitallisiin sosiaalisiin ja psykologisiin vaikutuksiin, jotka johtuvat siihen liittyvästä aknesta sekä ihon rasvaisuudesta ja kiillosta.

Murrosiässä tulisi aloittaa päivittäinen ihonhoitorutiini talirauhasten kiihtyneen toiminnan aiheuttamien haittojen välttämiseksi.

4. Follikuliitti eli karvatuppitulehdus

Follikuliitti on yleinen, hyvänlaatuinen ihosairaus, jossa karvatuppi tulehtuu ja muodostuu märkärakkula. Sitä esiintyy joskus karvojen sisäänkasvun sekä tiettyjen lääkkeiden, kuten litiumin ja siklosporiinin, käytön seurauksena.

Follikuliitti diagnosoidaan lääkärin vastaanotolla tarkastelemalla leesioita silmämääräisesti.

5. Virussyylät

Virussyylät ovat hyvänlaatuisia ihokasvaimia, joita voi muodostua mihin tahansa osaan kehoa ja missä tahansa muodossa. Nämä kasvaimet ovat myös hyvin herkästi tarttuvia ja niitä diagnosoidaan paljon lääkärin vastaanotoilla. Ne ovat vaarattomia, mutta voivat olla häiritseviä ja epämiellyttävän näköisiä.

Syyliä aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV), jota on yli 100 erilaista. Tällainen virus voi päästä ihoon pinnallisen vaurion kautta ja muodostaa kasvaimen.

6. Tali-ihottuma

Tällainen ihottuma kehittyy kehon talia tuottaville alueille. Riski on siksi suurempi rintakehän yläosassa, korvien takana, kasvoissa ja päänahassa. Sen pääasiallisia oireita ovat seuraavat:

 • Hilseily
 • Kutina
 • Tulehdus
 • Selvä punoitus
Tali-ihottuma aiheuttaa päänahan kutinaa.

Leesioiden jakautuminen kehossa on symmetristä. Tali-ihottuma ei kuitenkaan ole tarttuva eikä vaarallinen. Hoito keskittyy taudin merkkien eliminoimiseen, siihen liittyvien oireiden (kutina) lievittämiseen ja remission ylläpitämiseen.

Dermatology -lehden katsauksen mukaan nykyiset sienilääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia.

7. Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, joka puhkeaa useimmiten lapsuudessa. Vaiva jatkuu lapsuudesta nuoruuteen noin 40 prosentissa tapauksista.

Lisäksi se ilmenee palpebraalisena ihottumana ja nuoruusiän kämmenen ja jalkapohjan puoleisena ihottumana. Nuorten atooppisen ihottuman hoidon pilarit ovat samat kuin lapsilla.

Nuorten yleisimmät iho-ongelmat vaikuttavat paljon muuhunkin kuin ihoon

Nuorten iho-ongelmilla voi olla kauaskantoisia seurauksia, sillä tämän ikäryhmän itsetunto on suurelta osin riippuvainen heidän kehonkuvastaan. Murrosiässä onkin suositeltavaa aloittaa käynnit ihotautilääkärillä tällaisten sairauksien ehkäisemiseksi ja oikeanlaisen ihonhoitorutiinin aloittamiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.