Lapsen ontelosyylät - Äitiyden ihme
 

Lapsen ontelosyylät

Ontelosyylävirus on yleinen taudinaiheuttaja lasten keskuudessa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä voit tehdä, jos lapsellasi on ontelosyyliä.
Lapsen ontelosyylät

Viimeisin päivitys: 01 heinäkuuta, 2020

Ontelosyylävirus on kohtalaisen yleinen vaiva lasten keskuudessa. Se aiheuttaa nimensä mukaisesti kosketuksessa tarttuvia ontelosyyliä eli molluskoja. Vaikka ontelosyylät kestävätkin iholla yleensä kuukausia, kyseessä on hyvänlaatuinen vaiva. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mitä ontelosyylät ovat, ja miten vanhempien kannattaa toimia, jos lapsella on tämän tyyppisiä syyliä.

Mitä ontelosyylät ovat ja miten ne tarttuvat?

Ontelosyylät eli molluskat ovat ontelosyyläviruksen aiheuttamia näppylöitä ihossa. Ne ovat tyypillisesti leikki- ja kouluikäisten vaiva, vauvaikäisille ja aikuisille niitä syntyy harvemmin. Etenkin kuivaihoiset atoopikkolapset kärsivät tämän tyyppisistä syylistä. Arvioiden mukaan ontelosyyliä on jopa joka kuudennella lapsella.

​​Ontelosyylät tarttuvat ihokosketuksessa. Niiden sisällä oleva puuromainen massa sisältää runsaasti virusta, ja tartunta leviää helposti lapsen raapiessa kutiavaa syylää. Virus kestää hyvin kuivumista, minkä vuoksi tartunnan voi saada myös esimerkiksi lelujen välityksellä.

Ontelosyylät ovat vaaleita, kiiltäviä ja kovia 1-10 millimetrin kokoisia näppylöitä. Niitä voi ilmestyä iholle yksittäin, muutamia kymmeniä tai jopa satoja. Alttiimpia alueita ovat polvitaipeet, reisien takapinta, kainalot ja kyynärtaipeet. Syylät kestävät yleensä kuukausia, joissain tapauksissa jopa kaksi vuotta.

Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Tavalliset päiväkodeissa leviävät taudit

Ontelosyylien hoito

Ontelosyylät pystytään tyypillisesti toteamaan oirekuvan perusteella, eikä erillisiä tutkimuksia tarvita. Kyseessä on siis hyvänlaatuinen tartunta, joka katoaa usein itsekseen, vaikka se saattaakin kestää kuukausia tai jopa vuosia. Jos ontelosyylät tulehtuvat, voidaan ihoa rauhoittaa apteekista saatavalla antibioottivoiteella. Mikäli tulehdus on vakava, kannattaa lapsi viedä lääkäriin. Sama pätee tilanteeseen, jossa aikuiselle ilmaantuu lyhyessä ajassa runsaasti syyliä.

Mitä tehdä, jos lapsella on ontelosyyliä?

Jos lapsella on ontelosyyliä, kannattaa noudattaa seuraavia ohjeita:

  • Lapsen tulisi välttää syylien turhaa koskettelua, raapimista ja hieromista.
  • Vaatteiden, pyyhkeiden ja lakanoiden jakamista muiden ihmisten kanssa kannattaa välttää.
  • Käsihygieniasta on syytä pitää hyvää huolta. Syylät pidetään puhtaina ja kuivina.

Ontelosyylistä kärsivä lapsi voi elää arkeaan normaaliin tapaan, eli käydä päiväkodissa tai koulussa sekä harrastuksissa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lasten tulirokko – kaikki mitä vanhemman tarvitsee tietää
Äitiyden Ihme
Lue se täällä Äitiyden Ihme
Lasten tulirokko – kaikki mitä vanhemman tarvitsee tietää

On tärkeää, että vanhemmat tietävät, mitä yleisimmät lastentaudit ovat, ja miten niitä ehkäistään ja hoidetaan. Tulirokko on yksi tällaisista vaivo...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.