Kännykän yöllisen käytön vaikutukset teini-ikäisiin
Myöhään valvomista saatetaan pitää teini-ikäisille tyypillisenä ja odotettavissa olevana käytöksenä. Nuoret katsovat elokuvia, surffailevat sovelluksissa ja pelaavat verkkopelejä myöhään yöhön. Pandemian myötä tapa korostui, sillä nuoret viettivät paljon aikaa yksin erityksissä eikä heillä ollut mahdollisuutta seurustella ja tavata luokkatovereitaan kasvotusten. Katsotaanpa, mitkä ovat kännykän yöllisen käytön vaikutukset teini-ikäisin.
Kännykän yöllisen käytön vaikutukset teini-ikäisiin
Mobiililaitteen ääressä valvomiselle on englanninkielinen termi “vamping”, joka tulee vampyyria merkitsevästä sanasta “vampire” ja tekstaamista merkitsevästä sanasta “texting“. Nykyään se on yleisempää teini-ikäisillä. Vanhempien onkin hyvä tietää, mitä seurauksia sillä on toistuessaan ja miten asiaan voidaan puuttua.
Katsotaan kuitenkin ensin, miten aivot toimivat nukkuessamme. Aivot tulkitsevat valon vähenemisen levon merkiksi ja keskittyvät melatoniinin eli “unihormonin” tuotantoon.
Kun teini-ikäiset altistuvat valvoessaan ruudun valolle, aivot lähettävät signaalin tämän hormonin tuotannon keskeyttämiseksi. Tällä tavalla unta ja valveillaoloa säätelevä vuorokausirytmi muuttuu.
Muutokset unen laadussa
Unen aikana kehossamme tapahtuu tiettyjä prosesseja, joiden avulla palaudumme päivän rasituksista. Riittämätön uni heikentää esimerkiksi immuunijärjestelmäämme.
Muutokset suoriutumisessa
Arkena unenpuute voi vaikuttaa koulumenestykseen keskittymisvaikeuksien vuoksi.
Muutokset rutiineissa
Kasvavat nuoret tarvitsevat enemmän unta. Mitä myöhemmin he menevät nukkumaan, sitä myöhemmin he heräävät, minkä seurauksena heidän rutiininsa muuttuu. Tämä edistää istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä ja aterioiden päällekkäisyyttä tai väliin jättämistä muiden ongelmien ohella.
Mielialojen heittely
Unen määrä vaikuttaa kiistatta myös tunteisiimme. Liian vähän nukkuvat nuoret voivat olla välinpitämättömämpiä, apaattisempia tai ärtyisämpiä. Myös stressi ja ahdistus voivat lisääntyä, mikä voi aiheuttaa väkivaltaista käytöstä.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Myöhään nukkumaan menevät lapset voivat kärsiä muita enemmän erilaisista sairauksista
Mitä voimme tehdä kännykän yöllisen käytön välttämiseksi?
Joitakin suosituksia kännykän yöllisen käytön rajoittamiseksi nuorilla ovat seuraavat:
Laadi selkeät säännöt kotona
Rajoita elektronisten laitteiden käyttö esimerkiksi tiettyyn ajankohtaan. Kännykän käyttöä ei pitäisi sallia myöskään ruokapöydässä. Tässä mielessä on tärkeää, että arvioimme kriittisesti myös omaa toimintaamme ja näytämme nuorille mallia. Usein nimittäin vietämme itse eniten aikaa matkapuhelimillamme.
Vältä elektronisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa
Yksi tapa parantaa unihygieniaa ja ehkäistä silmien rasitusta on välttää kännykän käyttöä jonkin aikaa ennen nukkumaanmenoa. Nuorelle voi ehdottaa esimerkiksi kirjojen lukemista, lempimusiikin kuuntelua, kännykän siirtämistä pois yöpöydältä tai yhteistä juttutuokiota päivän tapahtumista.
Kysy, millaista sisältöä he kuluttavat
On tärkeää huomata, että kyse ei ole vain mobiililaitteen ääressä käytetystä ajasta, vaan myös nuoren näkemän sisällön laadusta. Koska nuoret ovat vasta rakentamassa identiteettiään, he voivat olla hyvinkin herkkiä sosiaalisissa verkostoissa kiertäville viesteille.
Käytä lapsilukkosovellusta
Ideana on opettaa nuoret itsenäisemmiksi ja pitämään kännykänkäyttönsä itse kurissa. Tätä voidaan vahvistaa lapsilukkosovelluksilla , jotka ilmoittavat kännykän parissa kuluneen ajan sovittua pidemmän käytön välttämiseksi.
Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Kuinka hoitaa nuorten riippuvuutta uusista teknologioista
Kyse ei ole matkapuhelimen käytön kieltämisestä, vaan sen hyvästä käytöstä
Eräs sanonta kuuluu: “Jos et voi voittaa heitä, liity heihin”. Sen tarkoituksena on korostaa, että tappelun sijaan on parempi yrittää löytää yhteinen sävel. Kännykät, internet ja uudet teknologiat ovat tulleet jäädäkseen. Ne tuovat lukuisia etuja ja helpottavat elämäämme monin tavoin.
On kuitenkin opittava löytämään kultainen keskitie. Mobiililaitteesta ei saisi tulla elämän keskipistettä, joka aiheuttaa riippuvuutta tai epämukavuutta. Onkin tärkeää, että kännykkä ei korvaa kasvokkain käytäviä keskusteluja tai vie mahdollisuutta ihailla maisemaa sen kaikessa loistossaan vain selfien ottamisen vuoksi. Kotona on laadittava selkeät säännöt, ja vanhempien on näytettävä mallia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Carrillo-Mora, Paul, Ramírez-Peris, Jimena, & Magaña-Vázquez, Katia. (2013). Neurobiología del sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de la Facultad de Medicina (México), 56(4), 5-15. Recuperado en 17 de diciembre de 2022, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422013000400002&lng=es&tlng=es.
- Weezel, A. V., & Benavides, C. (2009). Uso de teléfonos móviles por los jóvenes. Cuadernos de Información, (25),5-14.[fecha de Consulta 17 de Diciembre de 2022]. ISSN: 0716-162x. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=97112696002
- Vicente-Escudero, José Luis, Saura-Garre, Pedro, López-Soler, Concepción, Martínez, Antonia, & Alcántara, Mavi. (2019). Adicción al móvil e internet en adolescentes y su relación con problemas psicopatológicos y variables protectoras. Escritos de Psicología (Internet), 12(2), 103-112. Epub 09 de noviembre de 2020.https://dx.doi.org/10.24310/espsiescpsi.v12i2.10065