Itsetyydytys murrosiässä - Äitiyden Ihme
 

Itsetyydytys murrosiässä: mitä vanhempien tulee tietää

Nuorten itsetyydytyksen ei pitäisi enää olla tabu: se on terve resurssi oman kehon tutkimiseen.
Itsetyydytys murrosiässä: mitä vanhempien tulee tietää
Maria Fátima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fátima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 11 heinäkuuta, 2023

Tässä artikkelissa haluamme kertoa siitä, miten normaalia itsetyydytys on murrosiässä ja miten siihen tulee suhtautua. Ehkä sinun on vaikea tottua ajatukseen, että eilen sylissäsi nukkunut poika tai tyttö on nyt henkilö, jolla on aikuisen ihmisen haluja.

Ehkä se tulee saamastasi konservatiivisesta kasvatuksesta tai siitä, mitä sinulle ei opetettu seksuaalisuuden kehittymisestä. On mahdollista, että jos kuulut tiettyyn sukupolveen ja palaat lapsuusvuosiisi, huomaat, ettet koskaan puhunut vanhempiesi kanssa näistä aiheista.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niin tapahdu, koska seksuaalisuus on olemassa syntymästämme aina kuolemaamme asti. Ja se ilmaisee itseään eri tavoilla riippuen siitä, missä elämänvaiheessa olemme. Mutta se on aina olemassa.

Yksi haastavimmista hetkistä vanhemmille lastensa seksuaalisuuden suhteen liittyy itsetyydytykseen, sillä silloin herää uteliaisuus ja halu tutkia sukupuolielämää. Teini-iässä se on osa normaalia kehitystä, ja tänään autamme sinua ymmärtämään paremmin, mitä se on ja kuinka lähestyä aihetta lasten kanssa.

Mitkä ovat itsetyydytyksen seuraukset nuoruudessa?

Joskus nuoren uteliaisuuden herääminen sukupuolielimiä ja itsetyydytystä kohtaan yllättää aikuiset. Heillä ei aina ole resursseja käsitellä aihetta lastensa kanssa joko oman kasvatuksensa, väärän tiedon tai näitä aiheita ympäröivän häpeän vuoksi. On kuitenkin tärkeää murtaa esteet ja päästä lähemmäs nuorta ohjatakseen häntä sekä tässä että muissa aiheissa.

Seksuaalisuuden kehittyminen on luonnollinen ilmiö ja masturbaatio on osa fysiologista ja tervettä prosessia. Tämä teko on tapa tutkia itseämme, löytää itsemme, ymmärtää mistä pidämme ja mistä emme pidä, mikä saa tuntemaan olomme mukavaksi tai epämukavaksi.

Sen lisäksi, että itsetyydytys liittyy sukupuolielimiin, sillä on osana seksuaalista kehitystä muitakin seurauksia. Se liittyy sukupuolisuhteiden solmimiseen, toisten kunnioittamiseen, omasta kehosta ja sen tarpeista huolehtimiseen sekä itsetuntemukseen.

Siksi itsetyydytyksen lähestyminen positiivisesta näkökulmasta tarkoittaa, että lapsille tarjotaan hyödyllisiä työkaluja, jotka voivat luoda turvallisen perustan terveille, täyteläisille, kunnioittaville ja toisistaan välittäville ihmissuhteille.

Itsetyydytys murrosiässä on osa seksuaalista itsetuntemusta.
Nuorten romanttiset suhteet ovat tärkeitä seksuaalisen heräämisen vaiheessa. Tästä syystä vanhempien tulee tarjota lapselleen tarvittavat työkalut nauttiakseen täydellisestä, terveestä, kunnioittavasta ja toisistaan välittävästä seksuaalisuudesta.

Muutamia suosituksia itsetyydytyksestä puhumiseen teini-ikäisen kanssa

Ennen kuin puhut seksuaalisuudesta ja masturbaatiosta teini-ikäisten kanssa, tutustu näihin ehdotuksiin:

  • Analysoi, mitä tiedät (ja luulet tietäväsi) masturbaatiosta. Tällä tavalla pystyt tunnistamaan ennakkoluulosi, kumoamaan myyttejä ja välttämään väärien käsitysten välittämistä lapsillesi.
  • Vältä erottelua sukupuolen mukaan. Itsetyydytys ei ole vain miesten juttu, sillä myös naiset tekevät sitä. Vältä siksi väärien tai erilaisten käsitysten luomista tyttöjen ja poikien välillä.
  • Muista, että on aivan yhtä haitallista olla puhumatta itsetyydytyksestä ja seksuaalisuudesta kuin sen tekeminen sopimattomalla tavalla. Tämä tarkoittaa, että tietyt aiheet esitetään ja nousevat lasten evoluutiohetken mukaan, eikä tilanteita tai aiheita tarvitse pakottaa, koska “heidän on parempi tietää enemmän kuin vähemmän”. Tiedon ymmärtäminen ja integrointi kulkevat käsi kädessä jokaisen lapsen tai nuoren kypsyyden kanssa ja selitysten tulee aina olla asteittaisia ja selkeitä.
  • Laadi joitakin sääntöjä itsetyydytyksen ympärille. Pitäisi normalisoida se, että ihmiset masturboivat ja että heidän ei pitäisi tuntea sitä häpeää. Se on kuitenkin intiimi teko, ja jos se tehdään toisen henkilön seurassa, molempien osapuolien tulee suostua siihen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että siitä ei kerrota muille, jos tekijät eivät halua sitä, tai muut eivät halua kuulla siitä.
  • Miten on yhtä tärkeä kuin mitä. Eleesi, äänensävysi ja kehonkielesi välittävät myös paljon tietoa itse sisällön lisäksi. Sanojesi ja tekojesi välillä ei saa olla ristiriitaa. Joten jos huomaat, että et osaa lähestyä aihetta tai se saa sinut epämukavaksi, voit käyttää audiovisuaalisia resursseja.
  • Kysy mitä lapsesi jo tietää tai mitä hän ajattelee. Usein nuorilla on väärinkäsityksiä, jotka estävät heitä yhtymästä terveellä tavalla seksuaalisuuteen ja saavat heidät kokemaan siitä syyllisyyttä.
Älä teeskentele tietäväsi kaikkea. Tunnista vain rajoituksesi, etsi tietoa ja keskustele aiheesta lasten kanssa. Voit jopa hyödyntää sarjoja ja elokuvia avataksesi tilaa empaattiselle ja rehelliselle vuoropuhelulle heidän kanssaan.

Älä pelkää myöntää, että et tiedä kaikkea

On tärkeää, että aikuiset uskaltavat myöntää, että he eivät tiedä kaikkea siitä, mitä itsetyydytys tai seksuaalisuus yleensäkin murrosiässä pitää sisällään. Tästä syystä on paras myöntää omat rajoituksensa, etsiä tietoa vastauksen löytämiseksi tai jopa etsiä se yhdessä lapsen kanssa. Luo tilaa avoimelle vuoropuhelulle ja anna nuorille mahdollisuus hankkia ajoissa hyödylliset työkalut nauttiakseen täysipainoisesta elämästä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perla, Felipe , & Gutiérrez-Quintanilla, Ricardo , & Sierra, Juan Carlos (2010). Actitud hacia la masturbación en adolescentes: propiedades psicométricas de la versión española del Attitudes Toward Masturbation Inventory. Universitas Psychologica, 9(2),531-542.[fecha de Consulta 28 de Mayo de 2022]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=64716832019
  • Guarín-Serrano R, Mujica-Rodríguez AAM, Cadena-Afanador LP, Useche-Aldana BI. Una mirada a la masturbación femenina: estudio descriptivo transversal en mujeres universitarias del área metropolitana de Bucaramanga, Colombia. Rev. Fac. Med. 2019;67(1):63-8. Spanish. doi: http://dx.doi.org/10.15446/revfacmed.v67n1.64125

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.