8 kysymystä oppiaksesi tuntemaan lapsesi paremmin
 

8 kysymystä oppiaksesi tuntemaan lapsesi paremmin

Pienten lastesi parempi tunteminen on pilari, jolle heidän tulevaisuutensa teini-ikäisinä rakentuu. Tässä on muutamia kysymyksiä, joiden avulla voit oppia tuntemaan lapsesi paremmin.
8 kysymystä oppiaksesi tuntemaan lapsesi paremmin
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 18 joulukuuta, 2022

Ensimmäisinä elinvuosinaan lapset ilmaisevat tunteitaan voimakkaasti ja ovat hyvin avoimia. Sitten he kasvavat isommiksi, ja kun he tulevat teini-ikään, he ovat paljon sulkeutuneempia ja meidän vanhempina on vaikeampi saada heihin yhteys. Siksi meidän olisi hyvä oppia tuntemaan lapsemme paremmin jo pieninä, jotta välillemme kehittyisi vahva side ja hyvä kommunikaatio tulevaisuudessa. Näin lapsemme eivät muutu meille vieraiksi, mikä on mahdollista, vaikka he asuisivatkin saman katon alla.

Aloittaaksemme keskustelun pienten lastemme kanssa voimme hyödyntää joitakin kysymyksiä, jotka vahvistavat sidettämme heihin. Tällä tavalla opimme tuntemaan heidät paremmin, eivätkä he häpeä kertoa meille ongelmistaan. On erittäin tärkeää, että jokainen lapsi tuntee tulevansa kuulluksi ja saavansa huolenpitoa kotona. Alla on lista kysymyksiä, joiden avulla voit oppia tuntemaan lapsesi paremmin.

Miksi sinun on tärkeää oppia tuntemaan lapsesi paremmin pieninä?

Omiin lapsiimme tutustumisessa on kyse paljon muustakin kuin vastuustamme vanhempina. On todella tärkeää, että sinulla on syvä yhteys ja suhde heidän kanssaan, tunnet heidän tavoitteensa ja unelmansa, mutta myös heidän pelkonsa ja epävarmuutensa. Kaikki tämä auttaa sinua muodostamaan lapsiisi vahvan siteen, joka kestää läpi vuosien.

Jos olemme kiinnostuneita siitä, mitä lapsemme tuntevat, haluavat ja ajattelevat, validoimme heidän tunteensa, mikä vahvistaa heidän itseluottamustaan ja itsetuntoaan. Lasten kuunteleminen, heidän huomioiminen ja heidän ajatuksistaan keskusteleminen on hyvä keino oppia tuntemaan heidän heikkoutensa ja vahvuutensa ja siten auttaa heitä käsittelemään niitä paremmin.

Toinen syy, miksi sinun on tärkeää oppia tuntemaan lapsesi paremmin jo pieninä, on näyttääksesi heille, kuinka paljon heitä rakastat ja kuinka tärkeitä he sinulle ovat. Tämä luo vankan perustan myöhempää suhdettanne ajatellen, kun he kasvavat ja tulevat murrosikään.

Vanhempien on tärkeää oppia tuntemaan pienet lapsensa paremmin.
Lasten kanssa keskusteleminen on erittäin tärkeää, jotta oppisit tuntemaan heidät paremmin ja loisit luottamuksellisen siteen heihin. Voit esimerkiksi kysyä heiltä heidän mieltymyksistään ja kiinnostuksenkohteistaan sekä heitä mietityttävistä asioista.

Kysymyksiä, jotka voivat auttaa sinua tuntemaan lapsesi paremmin

Alla olevat kysymykset voivat auttaa sinua tuntemaan lapsesi paremmin pieninä ja synnyttämään keskusteluja heidän kanssaan. Tällä tavalla rakennat heihin vahvan siteen, joka kestää aikaa.

1. Mistä pidät itsessäsi eniten ja mistä vähiten?

Yksi tapa saada tietää, mitä lapsesi ajattelevat itsestään, on kysyä heiltä, mistä he itsessään pitävät ja mistä eivät . Tämä kysymys voi myös auttaa heitä miettimään omia heikkouksiaan ja vahvuuksiaan. Sen kautta voit myös saada käsityksen siitä, miltä heistä tuntuu ja millainen heidän itsetuntonsa on.

2. Jos saisit esittää kolme toivetta, mitkä ne olisivat?

Tämän kysymyksen avulla voit oppia tuntemaan lapsesi paremmin, sillä heidän toiveensa heijastavat heidän tavoitteitaan ja auttavat sinua tutustumaan heidän persoonallisuutensa, arvoihinsa ja prioriteetteihinsa elämässä. Voit myös kysyä, mitä he toivoisivat tulevaisuudelta. Näin saat selville, kuinka he näkevät itsensä aikuisena.

3. Mitkä ovat tavoitteesi uudelle lukuvuodelle? Miten aiot saavuttaa ne?

Tämä kysymys saa lapset pohtimaan, mitä he haluavat saavuttaa uutena lukuvuotena ja mitä työkaluja ja resursseja he tarvitsevat sen saavuttamiseksi. Tällä tavalla voit motivoida heitä ja auttaa heitä saavuttamaan nämä tavoitteet.

4. Mitä tykkäät tehdä?

Tämä kysymys voi auttaa sinua selvittämään, mitä he tykkäävät tehdä. Näin voitte pitää hauskaa yhdessä. Tämä on hyvä tapa vaalia suhdettanne ja parantaa sidettä välillänne.

5. Mikä on suurin huolesi?

Myös lasten suurimpien huolenaiheiden selvittäminen voi auttaa sinua tuntemaan heidät paremmin. Lisäksi, jos pelot ja huolet jaetaan, ne eivät paina niin paljon.

Äiti ja hänen teini-ikäinen tyttärensä keskustelevat keskenään.
Hyvän vuoropuhelun ylläpitäminen lasten kanssa jo pienestä pitäen auttaa saavuttamaan paremman kommunikaation tulevaisuudessa, kun he ovat teini-ikäisiä.

6. Mistä pidät koulussa eniten ja vähiten?

Kysymällä koulusta voimme saada selville, miten lapsillamme siellä menee ja onko heillä ongelmia tai vaikeuksia. Voimme myös kysyä, onko heillä koulussa ystäviä ja millaiset välit heillä on luokkatovereihinsa ja opettajiinsa.

7. Mitä häpeät?

Jotkut lapset ovat hyvin ujoja ja häpeilevät kaikkea, kun taas toisilla on vain hetkellisiä sisäänpäin kääntymisen hetkiä. Tämän kysymyksen avulla saamme tietää tarkalleen, mitkä tilanteet saavat lapsen nolostumaan eniten, ja voimme auttaa häntä pääsemään niistä yli.

8. Mistä olet ylpeä?

Tämän kysymyksen myötä lasten on mietittävä omia vahvuuksiaan, joiden ansiosta he ovat saavuttaneet asioita, joista he ovat ylpeitä. Tämä auttaa heitä vahvistamaan itsetuntoaan ja sinua tutustumaan heihin paremmin.

Miksi on tärkeää oppia tuntemaan lapset paremmin jo pieninä

Kuten näit, tärkeää ei ole ainoastaan oppia tuntemaan lapsiamme paremmin, vaan myös edistää perheen keskinäistä kommunikaatiota, missä nämä kysymykset voivat auttaa. Tämän saavuttamiseksi on tärkeää olla kärsivällinen, kuunnella lapsia, ymmärtää heitä, olla kiinnostunut heidän elämästään ja rohkaista heitä ilmaisemaan tunteitaan jo varhaisesta iästä lähtien. Muista, että hyvä vuoropuhelu pienten lasten kanssa luo perustan turvalliselle kommunikaatiolle myöhemmin, kun he ovat teini-iässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.