Mistä raskauden aikainen vatsakipu johtuu ja koska se on merkki vakavasta ongelmasta?
 

Mistä raskauden aikainen vatsakipu johtuu ja koska se on merkki vakavasta ongelmasta?

Mistä raskauden aikainen vatsakipu johtuu ja koska se on merkki vakavasta ongelmasta?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 29 maaliskuuta, 2020

On tavallista, että odottava äiti kärsii erilaisista epämukavista oireista kuten pahoinvoinnista, jalkojen turvotuksesta, krampeista ja vatsakivusta. Raskauden aikainen vatsakipu on yleensä harmiton ilmiö, mutta se voi ymmärrettävästi aiheuttaa huolta. Joissain tapauksissa kipu on merkki vakavammasta komplikaatiosta, joten se on syytä ottaa aina vakavasti.

Mistä raskauden aikainen vatsakipu johtuu?

Krampit ja kevyt vihlonta vatsan alueella ovat tavallisia oireita etenkin raskauden alkuvaiheessa, samoin kuin harjoitussupistukset raskauden lopulla. Niin kauan kuin vatsakipu on satunnaista ja lievää, ei ole syytä huoleen. Harmittoman ja vakavamman vatsakivun erottaakin yleensä nimenomaan kivun kestosta. Harmittomat vatsakivut kestävät yleensä vain muutaman sekunnin ja liittyvät usein tiettyihin liikkeisiin ja asentoihin.

Lievät krampit ovat usein seurausta ilmavaivoista tai ummetuksesta, jonka aiheuttavat tietyt ruoansulatusta hidastavat hormonit. Raskauden edetessä ja kohdun kasvaessa myös kohdun ligamentit venyvät, mikä saattaa tuntua vihlovana kipuna ligamenttien kohdalla. Etenkin tietyt asennot ja liikkeet aiheuttavat usein kipua. Odottava äiti voi tuntea kipua vatsassaan esimerkiksi kääntyessään, noustessaan istuma-asennosta seisomaan tai yskiessään.

Milloin raskauden aikaisesta vatsakivusta tulee huolestua?

Jos kipu on voimakasta, terävää tai pitkäkestoista, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveyskeskukseen. Pre-eklampsia eli raskauden aikainen verenpaineen nousu, ennenaikainen synnytys, kohdunulkoinen raskaus ja keskenmeno voivat kaikki aiheuttaa voimakasta kipua. Myös runsas oksentelu, kuume ja emättimen verenvuoto ovat syitä hakeutua terveyskeskukseen mahdollisimman nopeasti.

Voimakasta vatsakipua voivat aiheuttaa tietysti myös raskauteen liittymättömät tekijät kuten umpilisäketulehdus tai vatsakalvontulehdus. Umpilisäketulehdus tarkoittaa nimensä mukaisesti umpilisäkkeen tulehdustilaa. Sitä hoidetaan joko antibiooteilla tai poistamalla tulehtunut umpilisäke kirurgisella toimenpiteellä. Vatsakalvontulehdus on vatsaontelon sisäinen tulehduksellinen tila, joka liittyy yleensä bakteeriperäiseen tulehdukseen. Tila ilmenee yleisinfektiona, jossa bakteerit leviävät laajalle elimistöön. Kyseessä on hyvin vakava tila, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Mistä raskauden aikainen vatsakipu johtuu?

Vatsakipua aiheuttavia komplikaatioita

Muun muassa alla esittelemämme viisi raskauden aikaista komplikaatiota voivat ilmetä voimakkaana ja pitkäkestoisena vatsakipuna.

Kohdunulkoinen raskaus

Kohdunulkoinen raskaus on tila, jossa raskaus sijaitsee muualla kuin kohtuontelossa. Noin yksi sadasta raskaudesta on kohdunulkoinen, ja valtaosa näistä raskauksista sijaitsee munanjohtimessa. Tavallisia kohdun ulkopuolelle kiinnittyneen raskauden oireita ovat määrältään vaihteleva verinen vuoto ja alavatsakivut, minkä lisäksi naisella voi esiintyä pahoinvointia ja rintojen arkuutta. Harvinaisissa tapauksissa kohdunulkoinen raskaus pääsee kasvamaan munanjohtimessa niin pitkälle, että se puhkeaa ja aiheuttaa voimakkaan vuodon vatsaonteloon ja sokin.

Kohdunulkoisen raskauden riskiä lisäävät aiempi kohdunulkoinen raskaus, hedelmöityshoidot, endometrioosi, tupakointi, sairastettu klamydia tai muu sisäsynnytintulehdus ja lantion alueen leikkaukset.

Keskenmeno

Voimakas raskauden aikainen vatsakipu voi olla merkki myös keskenmenosta. Kramppimaisten alavatsakipujen lisäksi toinen keskenmenon tavallisimmista oireista on verenvuoto. On hyvä muistaa, että niukka verenvuoto alkuraskauden aikana on melko tavallinen oire, eikä välttämättä viittaa raskauden keskeytymiseen.

Noin 10-15 % raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. raskausviikon täyttymistä. Yksittäisen keskenmenon syytä ei yleensä saada selville, mutta tutkimuksissa on selvinnyt, että yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Muita keskenmenon aiheuttavia syitä ovat muun muassa kohdun rakennepoikkeavuudet, hormonaaliset syyt ja tulehdukset. Keskenmenon riskiä lisäävät tupakointi, ylipaino ja huonossa hoitotasapainossa olevat sairaudet kuten diabetes, kilpirauhasen toimintahäiriö ja keliakia.

Istukan ennenaikainen irtoaminen

Noin joka sadannessa raskaudessa istukka irtoaa ennenaikaisesti joko kokonaan tai osittain. Istukan ennenaikainen irtoaminen on vakava tila, joka paitsi aiheuttaa äidille emättimen verenvuotoa ja kivuliasta kohdun supistelua, myös heikentää istukan toimintaa ja vaikuttaa näin sikiön hapen saantiin.

Hoitona on yleensä keisarileikkaus ja äidin verenvuotosokin hoito. Lievissä tilanteissa, joissa vain pieni osa istukkaa on irronnut, eikä sikiö kärsi hapenpuutteen oireista, voidaan tilannetta ja äidin ja lapsen vointia jäädä seuraamaan.

Istukan ennenaikaisen irtoamisen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta se tiedetään, että aiempi istukan irtoaminen tai etinen istukka lisää istukan irtoamisvaaraa jopa kymmenkertaisesti. Riskiä kasvattavia tekijöitä ovat myös aikaisemmin suoritettu kohdun kaavinta, vatsaan kohdistunut vamma, pre-eklampsia ja diabetes. Samoin yli 35 vuoden ikä sekä raskaudenaikainen tupakointi ja alkoholin tai huumausaineiden käyttö lisäävät istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä.

Mistä raskauden aikainen vatsakipu johtuu?

Pre-eklampsia

Pre-eklampsia eli raskauden aikainen verenpaineen nousu on tavallisin raskauden aikainen komplikaatio. Se todetaan noin 6-7 % odottavista äideistä, joskin Suomessa sitä esiintyy tätä vähemmän. Kyseessä on tila, jossa äidin verenpaine nousee 20. raskausviikon jälkeen yli tason 140/90 mmHg ja virtsaan erittyy valkuaista.

Pre-eklampsian tavallisin oire kohonneen verenpaineen ja valkuaisvirtsaisuuden lisäksi on kasvojen ja ylävartalon turvotus. Lisäksi nainen voi kärsiä päänsärystä, ylävatsakivusta ja näköhäiriöistä, jotka voivat viitata vakavampaan tautikuvaan. Pre-eklampsian vuoksi myös istukan verenkierto saattaa heikentyä, mikä voi vaikuttaa sikiön kasvuun.

Pre-eklampsian tarkkaa aiheuttajaa ei tunneta, mutta sitä pidetään istukkasairautena. Sille altistavia tekijöitä ovat ensimmäinen raskaus, monisikiöraskaus, sukurasitus, ylipaino, verenpainetauti, diabetes, alle 20 ja yli 40 vuoden ikä, sidekudossairaus ja krooninen munuaissairaus.

Ennenaikainen synnytys

Ennenaikaisella synnytyksellä tarkoitetaan synnytystä, joka tapahtuu yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa eli ennen raskausviikkoja 37+0. Suomessa 5-6 % lapsista syntyy keskosina. Vaikka suurin osa ennenaikaisesti syntyneistä lapsista selviääkin nykyään ilman merkittäviä terveysongelmia, keskosvauvojen elintoimintojen säätely on vielä puutteellista, minkä vuoksi he tarvitsevat erityishoitoa keskoskaapin avulla.

Keskosena syntyneet lapset ovat usein aneemisia ja herkkiä sairastumaan, minkä lisäksi ongelmia tuottavat yleisimmin keuhkot, jotka eivät ole vielä täysin kehittyneet. Joissain tapauksissa keskoset kärsivät terveyteen joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä vaikuttavista vaivoista.

Ennenaikainen synnytys voi käynnistyä monesta eri syystä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi erilaiset tulehdukset, stressi, onnettomuudet, merkittävät kolaukset ja alkoholin juominen – vain muutamia mainitaksemme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dulay, A. Desprendimiento de placenta (abruptio placentae). Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Elizalde, V; Calderón, A; García, A; Díaz, M. Abruptio placentae: morbimortalidad y resultados perinatales. Revista de medicina e investigación. 2015. 3 (2): 107-168. DOI: 10.1016/j.mei.2015.07.001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.