Raskauden aikainen ummetus - Äitiyden Ihme
 

Raskauden aikainen ummetus

Ummetus on tavallinen vaiva raskauden aikana, mutta siihen kannattaa yrittää löytää ratkaisu. Kyseessä ei ole ainoastaan epämukavaa oloa aiheuttava ongelma, vaan ummetuksella voi pahimmillaan olla vakavia terveysvaikutuksia.
Raskauden aikainen ummetus
Sara Viruega Encinas

Kirjoittanut ja tarkastanut farmaseutti Sara Viruega Encinas.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden aikainen ummetus on hyvin tavallinen vaiva, josta jopa puolet odottavista äideistä kärsii jossain raskauden vaiheessa. Naisen keho käy läpi suuria muutoksia raskauden aikana, ja nämä muutokset voivat tuoda mukanaan myös erilaisia ruoansulatukseen liittyviä ongelmia.

On yleistä tietoa, että monet odottavat äidit kärsivät pahoinvoinnista, etenkin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Sekään ei ole harvinaista, että nainen kärsii ruoansulatushäiriöistä, ilmavaivoista ja ummetuksesta.

Ummetuksesta puhutaan, kun ihmisen suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai kun uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on usein vaikeaa.

Mistä raskauden aikainen ummetus johtuu?

Kuten jo mainitsimme, raskaus tuo mukanaan monenlaisia fyysisiä ja fysiologisia muutoksia. Yksi näistä on raskaudelle välttämättömän progesteronin eli keltarauhashormonin erityksen lisääntyminen.

Keltarauhashormoni on keltarauhasen ja istukan erittämä hormoni, joka muokkaa kohdun limakalvoa kuukautiskierron loppuvaiheessa ja raskauden aikana sikiön kasvulle otolliseksi. Se myös lisää kudosten joustavuutta, estää kohdun supistelua ja suojaa sikiötä muodostamalla limatulpan.

Keltarauhashormoni kuitenkin myös rentouttaa suolistoa ympäröiviä lihaksia, jolloin ruoka kulkee suoliston läpi tavallista hitaammin. Ruoan hitaampi kulkeutuminen ruoansulatuskanavan läpi varmistaa ravintoaineiden paremman imeytymisen, mutta sivuvaikutuksena voi olla ummetusta ja ilmavaivoja.

Raskauden aikainen ummetus

Toinen yleinen syy raskauden aikaiseen ummetukseen on vatsan kasvu. Etenkin raskauden loppupuolella kohtu voi painaa suolistoa, mikä aiheuttaa usein vähintään tilapäistä ummetusta.

Myös joidenkin lääkeaineiden tiedetään aiheuttavan toisinaan ummetusta. Esimerkiksi rautavalmisteet, joita osa odottavista äideistä joutuu syömään, voivat aiheuttaa tätä ikävää vaivaa. Jos nainen kärsii anemiasta, on rautavalmisteita käytettävä hänen itsensä ja kasvavan sikiön terveyden varmistamiseksi. Tällöin ummetuksen hoitoon pyritään löytämään muita helpotuskeinoja.

Myös esimerkiksi stressi ja muutokset elämäntavoissa kasvattavat ummetuksen riskiä.

Raskauden aikaisen ummetuksen seuraukset

Vaikka raskauden aikainen ummetus onkin yleinen vaiva, siihen kannattaa ehdottomasti yrittää etsiä hoitokeinoja. Sen lisäksi, että ummetus aiheuttaa epämukavaa oloa, sillä voi olla myös vakavampia seurauksia terveydelle. Suoliston toiminta on kiinteästi yhteydessä ihmisen yleiseen terveydentilaan.

Ummetuksesta kärsivä joutuu ulostaessaan toistuvasti ponnistelemaan tavallista enemmän epäedullisessa asennossa. Suolen seinämiin kohdistuva paine kasvaa, mikä häiritsee normaalia verenkiertoa. Tämä voi saada suonet laajenemaan, mikä aiheuttaa esimerkiksi suonikohjuja ja peräpukamia.

Koska suolisto on yhteydessä verenkiertoon, sinne kerääntyneet myrkyt pääsevät helposti suoraan verenkiertoon. Täältä myrkyt leviävät veren ja lymfanesteiden välityksellä kaikkialle kehoon, mikä voi aiheuttaa erilaisia sairauksia.

Raskauden aikainen ummetus

Ummetuksen tiedetään voivan aiheuttaa jopa rytmihäiriöitä. Huonossa asennossa ponnistelu ulostettaessa aiheuttaa hengityksen katkonaisuutta, jolloin rintakehän hermot aktivoituvat ja välittävät aivoille tietoa hengityksen muutoksista. Tämä puolestaan aiheuttaa äkillistä verenpaineen laskua, johon aivot reagoivat käskemällä kehoa korjaamaan verenpaineen. Tilanteessa tapahtuvat nopeat sydämen sykkeen ja verenpaineen vaihtelut voivat olla vaarallisia etenkin sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville.

Toisinaan ummetus on vastuussa myös raskauden aikaisen alempien virtsateiden tulehduksen ja emätintulehduksen syntymisestä. Tämä johtuu suolistoon seisahtuneen ulosteen aiheuttamasta bakteerien lisääntymisestä. Nämä bakteerit voivat siirtyä virtsateihin ja aiheuttaa tulehduksen.

Raskauden aikaisen ummetuksen hoito

Raskauden aikaisen ummetuksen helpottamiseen suositellaan samoja keinoja kuin ummetuksen hoitoon yleensäkin. Tämä tarkoittaa riittävän kuitu- ja nestemäärän nauttimista, liikunnan harrastamista, stressin hallintaa ja säännöllisistä elämäntavoista kiinni pitämistä.

Raskauden aikana kuidun tarve kasvaa entisestään, joten ruokavalioon on hyvä lisätä liukenevaa kuitua. Kuituja saadaan täysjyväviljoista, kasviksista, marjoista, hedelmistä ja leseistä. Luumulla ja viikunalla tiedetään olevan suolen toimintaa lisäävä vaikutus, joten näitä hedelmiä kannattaa nauttia, jos kärsii ummetuksesta.

Mikäli elämäntapamuutokset eivät auta ummetuksen helpottamisessa, voi raskaana oleva nainen käyttää apteekista saatavia ummetukseen hoitoon tarkoitettuja valmisteita. Näiden käytöstä kannattaa kuitenkin aina keskustella ensin lääkärin tai neuvolan hoitajan kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Herrero, B. T., Martínez, M. R., García, R. P., Gutiérrez, L., Plaza, M. L., Ferrer, A. R., & Cabañero, M. J. (2001). Evolución de los signos y síntomas gastrointestinales durante el embarazo y el puerperio. Investigación y Educación en Enfermería19(1).
  • Kutscher, V. (1996). Embarazo y anemia. Matronas profesión, 15-17.
  • Vicente, V. P., Soler, A. M., Garrido, A. S., & Cuadrado, V. R. (2012). Tratamiento del estreñimiento. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado11(6), 337-346.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.