Istukan ennenaikainen irtoaminen - Äitiyden Ihme
 

Istukan ennenaikainen irtoaminen

Istukan ennenaikainen irtoaminen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 29 huhtikuuta, 2019

Noin joka sadannessa raskaudessa istukka irtoaa ennenaikaisesti joko kokonaan tai osittain. Istukan ennenaikainen irtoaminen on vakava tila, joka paitsi aiheuttaa äidille emättimen verenvuotoa ja kivuliasta kohdun supistelua, myös heikentää istukan toimintaa ja vaikuttaa näin sikiön hapen saantiin.

Hoitona on yleensä keisarileikkaus ja äidin verenvuotosokin hoito. Lievissä tilanteissa, joissa vain pieni osa istukkaa on irronnut, eikä sikiö kärsi hapenpuutteen oireista, voidaan tilannetta ja äidin ja lapsen vointia jäädä seuraamaan.

Mistä istukan ennenaikainen irtoaminen johtuu?

Istukan ennenaikaisen irtoamisen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta se tiedetään, että aiempi istukan irtoaminen tai etinen istukka lisää istukan irtoamisvaaraa jopa kymmenkertaisesti. Riskiä kasvattavia tekijöitä ovat myös aikaisemmin suoritettu kohdun kaavinta, vatsaan kohdistunut vamma, pre-eklampsia ja diabetes. Samoin yli 35 vuoden ikä sekä raskaudenaikainen tupakointi ja alkoholin tai huumausaineiden käyttö lisäävät istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä.

Koska istukan irtoaminen heikentää istukan toimintaa ja sitä kautta vaikuttaa sikiön hapen saantiin, on kyseessä yksi vakavimmista raskaudenaikaisista komplikaatiostaOdottavan äidin on tärkeä pitää itsestään huolta raskauden aikana ja välttää tapoja, jotka voivat aiheuttaa harmia omalle tai sikiön hyvinvoinnille. Mikä tahansa normaalista poikkeava oire, ja etenkin verenvuoto, on syy ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai neuvolaan.

Istukka irtoaa ennenaikaisesti joko osittain tai kokonaan noin joka sadannessa raskaudessa, ja noin puolet istukan irtoamisista tapahtuu ennen synnytyssupistusten alkamista.

Istukan ennenaikainen irtoaminen

Istukan ennenaikaisen irtoamisen oireet

Jokainen keho on erilainen, joten myös oireet voivat vaihdella yksilöittäin ja raskauksittain. Jotkut tapaukset ovat oireettomia ja lieviä. Tällöin istukka on irronnut osittain ja vuotanut veri on jäänyt istukan ja kohdun seinämän väliin. Seuraavaksi listaamme istukan ennenaikaisen irtoamisen tyypilliset oireet.

Vatsakipu

Istukan irrotessa ennenaikaisesti nainen kokee yleensä kivuliasta kohdun supistelua, jota kuvataan teräväksi ja viiltäväksi kivuksi. Kohtu muuttuu pinkeäksi, mikä helpottaa tilan diagnosointia.

Emättimen verenvuoto

Toinen tyypillisistä oireista on verenvuoto emättimestä. Vuodon määrä voi vaihdella huomattavasti yksilöittäin ja tilan vakavuudesta riippuen. Verenvuodon jatkuessa myös äidin vointi alkaa huonontua.

Kuten jo artikkelin alussa mainitsimme, istukan ennenaikaista irtoamista hoidetaan yleensä kiireellisellä keisarileikkauksella ja hoitamalla äidin verenvuotosokkia. Lievissä tilanteissa, joissa istukka ei ole irronnut kokonaan, eikä sikiö kärsi hapenpuutteen oireista, voidaan tilannetta ja äidin ja lapsen vointia jäädä seuraamaan.

Raskauden jälkipuolella jopa joka kymmenennellä odottavalla äidillä esiintyy verenvuotoa. Vaikka ongelma on yleinen, verenvuodon syy on aina selvitettävä. Jos verenvuotoa tai voimakasta kipua esiintyy viimeisen raskauskolmanneksen aikana, on naisen syytä hakeutua välittömästi synnytyssairaalan päivystykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.