Voiko vesimelonia syödä raskausaikana?
 

Voiko vesimelonia syödä raskausaikana?

Vesimelonin syönti parantaa äidin terveyttä ja edistää sikiön kunnollista kehitystä.
Voiko vesimelonia syödä raskausaikana?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 09 kesäkuuta, 2023

Vesimeloni on kesähedelmä täynnä terveyshyötyjä. Elintarviketeollisuuden ansiosta sitä voidaan nauttia kaikkina vuodenaikoina, sillä muunnellut viljelmät tuottavat tätä hedelmää myös ihanteellista alhaisemmissa lämpötiloissa. Tässä artikkelissa kerromme, voiko vesimelonia syödä raskausaikana vai tulisiko sitä mieluummin välttää.

On ensinnäkin korostettava, että hedelmien ja vihannesten kulutus on yleensä yhteydessä parempaan terveydentilaan. Asiantuntijat suosittelevatkin syömään vähintään viisi annosta kasviksia päivittäin mistä tahansa syystä johtuvan kuolleisuuden vähentämiseksi keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Niiden sisältämät ravintoaineet ja antioksidantit ovat elimistölle erittäin tärkeitä.

Voiko vesimelonia syödä raskausaikana?

Raskausaikana keho käy läpi monenlaisia muutoksia. Joidenkin ravintoaineiden tarve kasvaa, kun taas tiettyjä ruoka-aineita tulee varoa mahdollisten sikiöhaittojen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan koske vesimelonia. Tätä hedelmää pidetään hyödyllisenä lähes kaikissa olosuhteissa, sillä se sisältää runsaasti nestettä ja antioksidantteja.

Monet vesimelonin sisältämistä ravintoaineista itse asiassa edistävät sikiön kehitystä tai äidin terveydentilaa. Niitä ovat seuraavat:

  • Rauta: Tätä ravintoainetta tarvitaan kudosten hyvään hapensaantiin ja anemian ehkäisyyn, kuten osoittaa Medical Clinics of North America -lehdessä julkaistu tutkimus.
  • C-vitamiini: Stimuloi immuunijärjestelmää, tehostaa raudan imeytymistä suolistosta ja parantaa kollageenituotantoa, mikä takaa kudosten hyvän kunnon.
  • Foolihappo: Tämän ravintoaineen tarve lisääntyy raskauden aikana. Jos tarvetta ei täytetä, vauvan keskushermoston häiriöiden kehittymisriski kasvaa. Foolihappoa otetaan tavallisesti lisäravinteena vähentämään tällaisten häiriöiden ilmaantuvuutta.
Raskaana oleva nainen syö vesimelonia piknikillä.
Vesimeloni sisältää vettä, rautaa, C-vitamiinia ja foolihappoa, joten se on ihanteellinen hedelmä raskauden aikana ja ennen kaikkea kuumalla säällä.

Nesteensaanti raskauden aikana

Raskauden aikana on huolehdittava myös hyvästä nestetasapainosta. Vesimeloni voi auttaa tässä, sillä se on yksi nestepitoisimmista hedelmistä. Sen lisääminen ruokavalioon on hyvin suotavaa erityisesti helteellä.

On tärkeää huomata, että nestehukka voi vaarantaa sikiön hengen ja äidin terveydentilan. Tämän vuoksi raskaana ollessa tulisi paitsi juoda runsaasti, myös lisätä vesipitoisten ruokien määrää ruokavaliossa. Virtsan ja hien kautta menetetyt nesteet tulisi aina pyrkiä korvaamaan.

Entä jos vesimelonia tulee syötyä raskausaikana liikaa?

Kohtuus on hyvä muistaa kaikessa, myös vesimelonin syönnissä. Tämän hedelmän kulutus on hyväksi raskausaikana, mutta sen liiallinen syönti voi vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan, varsinkin jos kärsii raskausdiabeteksesta. Siinä on nimittäin yksinkertaisia sokereita, minkä vuoksi sitä on syötävä kohtuudella.

Vesimelonista saa kyllä kuitua, joka vaikuttaa lyhytketjuisten hiilihydraattien imeytymiseen, mutta tämä ei välttämättä riitä. Vesimeloni kannattaakin yhdistää muihin hedelmiin, kuten omenaan tai päärynään, joilla on matalampi glykeeminen indeksi. Tämä takaa vitamiinien ja antioksidanttien hyvän saannin.

Raskaana oleva nainen syö vesimelonia lusikalla.
Vaikka vesimelonista saa monia hyötyjä, sen liiallinen syönti voi vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan, koska se sisältää yksinkertaisia sokereita.

Vesimelonia voi syödä raskausaikana

Vesimelonin syönti raskausaikana on siis hyväksi, kunhan se pysyy kohtuudessa. Tämä hedelmä parantaa nestetasapainoa ja sisältää arvokkaita antioksidantteja ja vitamiineja.

Muista, että yksi terveellisen ruokavalion pilareista on monipuolisuus. Ruokavalioon onkin erittäin tärkeää sisällyttää monenlaisia hedelmiä kivennäisaineiden optimaalisen saannin varmistamiseksi. Puutosten välttäminen vähentää sikiön kehityshäiriöiden riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.