Yllättäviä faktoja raskaudesta - 7 esimerkkiä - Äitiyden ihme
 

Yllättäviä faktoja raskaudesta

Yllättäviä faktoja raskaudesta

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 15 lokakuuta, 2018

Jokainen raskaus on erilainen, mutta kaikilla raskausajoilla on yksi yhteinen tekijä; vaikka raskaus on normaali osa elämää, siinä on jotain kiehtovaa ja mystistä. Tähän ajanjaksoon liittyy lukematon määrä myyttejä, ja välillä faktan ja fiktion erottaminen voi olla vaikeaa. Tässä artikkelissa listaamme muutamia yllättäviä faktoja raskaudesta.

Yllättäviä faktoja raskaudesta

Vaikka osa ihmisistä saattaa kuvitella tietävänsä aiheesta kaiken, moni raskauteen liittyvä, todeksi kuvittelemamme asia, on pelkkä myytti. Osa faktoista on paremmin tunnettuja kuin toiset, ja jotkut raskauteen liittyvistä yksityiskohdista voivat jopa yllättää meidät. Aina on olemassa jotain uutta opittavaa.

Saatavilla oleva raskausaikaan liittyvä tieto vaihtelee suuresti. Osa tiedosta on peräisin yleisistä uskomuksista, kun taas osa pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen. Jokainen saa tietysti uskoa mihin tahtoo.

Yllättäviä faktoja raskaudesta

Olet ehkä jo käynyt läpi raskauden ilman, että mitään outoa tapahtui, mutta tämä ei tarkoita, etteivätkö erikoiset tapahtumat olisi mahdollisia. Jotkut naiset esimerkiksi pystyvät tuottamaan maitoa kauan ennen synnytyksen hetkeä. Raskauteen voi liittyä tiettyjä erikoisia tapahtumia, ja vaikka ne ovatkin harvinaisia, ne ovat tieteellisesti faktoiksi todistettuja.

Jotkut raskauteen liittyvistä yllättävistä faktoista ovat hyvin epätavallisia ja kummallisia. Toiset taas pystyt kuvittelemaan tosiksi, vaikka et olisi niistä aiemmin kuullutkaan. Tästä esimerkkinä se, että odottavan äidin stressi voi vaikuttaa lapsen käytökseen. Mutta osaa faktoista on vaikea uskoa, jos ne eivät osu omalle kohdalle. Seuraavaksi listaamme muutamia yllättäviä faktoja raskaudesta.

Yllättäviä faktoja raskaudesta

7 yllättävää faktaa raskaudesta

  1. Raskauden aikaiset mieliteot ja pahoinvointi saattavat johtua naisen kehittyneestä hajuaistista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että naisen hajuaisti herkistyy raskauden aikana. Monet odottavat äidit kokevat tietyt tuoksut erittäin häiritsevinä ja toiset päinvastoin houkuttelevina, vaikka tuoksut eivät olisi erityisen voimakkaita.
  2. Yksi raskaana olevan naisen huomiota herättävimmistä fyysisistä piirteistä – kasvavan vatsan lisäksi – ovat hiukset. Tämä onkin paras aika rehennellä paksulla ja kiiltävällä kuontalolla. Hiusten hyvinvointi johtuu raskauden aikaisista hormonaalisista muutoksista. Valitettavasti tilanne palaa yleensä normaaliksi synnytyksen jälkeen. Eivätkä kaikki naiset saa nauttia paksuista ja terveistä hiuksista edes raskauden aikana, sillä osalle odottavista äideistä hormonaaliset muutokset aiheuttavat hiustenlähtöä.
  3. Vaikka vauva elää edelleen kohdun sisällä, se saattaa jo tehdä monia erilaisia asioita. On todistettu, että syntymättömällä lapsella saattaa olla hikka tai vauva voi haukotella, imeä peukaloa, kääntelehtiä ja jopa nähdä unia. Mistä uskot oman lapsesi uneksivan vatsasi sisällä?
  4. Nainen voi kärsiä supistuksista vielä synnytyksen jälkeenkin. Supistuksia saattaa tulla siinä vaiheessa, kun äiti saa lapsen syliinsä, ja aika ajoin vielä muutaman seuraavan päivän aikana. Tämä johtuu ihmisen kropan reflekseistä, ja kehon osa, jossa kipu aikaisemmin tuntui, jatkaa supistelua.
  5. Aamupahoinvointi voi antaa osviittaa syntymättömän lapsen sukupuolesta. Jotkut tutkimukset antavat ymmärtää, että tyttövauvan odottaminen voi aiheuttaa intensiivisempää pahoinvointia kuin poikavauvan vatsassa kantaminen.
  6. Naisen jalat saattavat kasvaa raskauden aikana. Asiantuntijoiden mukaan tähän vaikuttaa paitsi jalkaan kohdistuva paino, myös relaksiini-hormonin vapautuminen. Relaksiini lisää nivelten liikkuvuutta, mikä aiheuttaa jalan pitenemisen. Sama hormoni laajentaa kohdunsuuta synnytyksen aikana. Tilastojen mukaan jopa seitsemän kymmenestä naisesta kokee jalkojen kasvamista raskauden aikana.
  7. Sydän on yksi ensimmäisistä sikiölle kehittyvistä elimistä. Vauvan sydämensyke voidaan kuulla tarkimmilla ultraäänilaitteilla jo kuudennen raskausviikon lopulla. Tämä hetki on yksi merkityksellisimmistä koko raskauden aikana. Sen lisäksi, että tutkimuksen suorittaja iloitsee vanhempien puolesta, sikiön sydämensyke auttaa häntä varmistamaan lapsen kehityksen olevan hyvällä mallilla.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.