Onko hiusten peseminen joka päivä haitaksi? - Äitiyden Ihme
 

Onko hiusten peseminen joka päivä haitaksi?

Hiusten päivittäinen peseminen on mielipiteitä jakava asia. Nyt kerromme muutamista suosituksista, jotta voit tehdä oman päätöksesi omien hiustesi hoidon suhteen.
Onko hiusten peseminen joka päivä haitaksi?

Viimeisin päivitys: 10 tammikuuta, 2020

Moni miettii, onko hiusten peseminen joka päivä hyvä vai huono idea. Asiaa ei auta se, että jotkut asiantuntijat suosittelevat päivittäistä hiusten pesua, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että pesu kannattaisi suorittaa muutaman päivän välein.

Onko hiusten peseminen joka päivä hyvä vai huono tottumus?

Hiusten päivittäisellä pesemisellä on omat hyötynsä, mutta kaikki riippuu hiustyypistä. Toisin sanoen, mitä tulee hiusten pesemiseen, kaiken a ja o on selvittää, mikä aikataulu sopii juuri omalla päänahalle ja hiuksille.

Yleisesti ottaen rasvaiset hiukset täytyy pestä useammin. Joillakin ihmisillä päänahan talirauhaset tuottavat runsaasti talia. Sen sijaan ihmisillä, joilla on kuiva päänahka, hiukset pysyvät puhtaina pidempään. Tällöin kannattaa välttää päivittäistä kemikaalituotteiden – shampoiden, hoitoaineiden, naamioiden ynnä muiden – käyttöä.

Kannattaako shampoota käyttää joka päivä?

Shampoota ja hoitoainetta suositellaan käytettävän vain pieniä määriä, jotta vältytään liialliselta kemikaalien kertymiseltä päänahkaan. Jotkut tuotteet voivat myös runsaasti käytettynä ärsyttää päänahkaa tai vahingoittaa hiuksia.

Päivittäisessä hiustenpesussa on parasta käyttää aina mietoa tai neutraalia shampoota. Esimerkiksi apteekit myyvät tällaisia tuotteita. Kosteuttavia tuotteita tai naamioita kannattaa käyttää vain kerran 1-2 viikossa.

Onko hiusten peseminen joka päivä haitaksi?

Jos hiukset pestään joka päivä, luonnollisista aineksista valmistetut shampoot ja hoitoaineet ovat hyvä valinta. Rasvaiselle päänahalle sopivat esimerkiksi cayenne ja aloe vera ja kuivalle kookos-, argan- ja manteliöljy.

Milloin kuivashampoota kannattaa käyttää?

Jos hiuksia ei haluta vesipestä päivittäin, kuivashampoota voidaan käyttää poistamaan hiuksista rasvaisuus. Kuivashampoota ei kuitenkaan kannata käyttää päivittäin ja montaa päivää putkeen, ja kertymä tulee pestä hyvin pois vedellä ja shampoolla.

Yleisesti ottaen rasvaiset hiukset täytyy pestä useammin. Joillakin ihmisillä päänahan talirauhaset tuottavat runsaasti talia.

Hiustenlähtö pesun yhteydessä

On normaalia, että hiustenpesun yhteydessä irtoaa jonkin verran hiuksia. Moni yllättyy kuullessaan, että hiuksia irtoaa päivässä noin 50-100 kapppaletta.

Hiusten irtoamisen huomaa erityisen hyvin juuri pesun yhteydessä, mikä voikin saada kuvittelemaan, että nimenomaan pesu stimuloi hiustenlähtöä. Sama määrä hiuksia irtoaa kuitenkin riippumatta siitä, pestäänkö hiuksia joka päivä vai ei. Vahingoittuneet tai kuolleet suortuvat irtoavat, kun niitä harjataan tai vedetään.

Voiko päivittäinen hiustenpesu torjua kaljuuntumista?

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan ensimmäinen askel kaljuuntumisen hillitsemiseksi on pestä hiukset joka päivä. Lisäksi sanotaan, että usein toistuva shampoopesu ei aiheuta lisääntymistä hiusten irtoilussa. Tämä johtuu siitä, että shampoo ei pääse hiuksen juureen sisään, missä androgeenit vaikuttavat karvatuppeen, joka on herkkä kyseiselle hormonille.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kaljuuntumiseen vaikuttaa paljolti perimä, eikä toistuva hiustenpesu tai sen välttely mahda mitään geeneille.

Onko hiusten peseminen joka päivä haitaksi?

Päivittäisen hiustenpesun hyödyt

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan päivittäinen pesu on usein terveellinen tapa. Tämä johtuu siitä, että näin poistetaan likaa, eritteitä ja päänahasta irtoavaa ihoa. Samoin näin estetään pölyn, hiustenhoitotuotteiden ja muiden jäänteiden liiallinen kertyminen hiuksiin ja päänahkaan. Luonnollisesti hiukset myös ovat yleensä kauneimmillaan puhtaina.

Toisaalta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että hiustenpesua kannattaa vähentää, ja sopiva pesuväli on kaksi tai kolme kertaa viikossa. Heidän mukaansa hiusten päivittäisellä pesemisellä on negatiivinen vaikutus päänahan terveydelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dias MFRG, Loures AF, Ekelem C. Hair Cosmetics for the Hair Loss Patient. Indian J Plast Surg. 2021 Dec 27;54(4):507-513.
  • Rucker Wright D, Gathers R, Kapke A, Johnson D, Joseph CL. Hair care practices and their association with scalp and hair disorders in African American girls. J Am Acad Dermatol. 2011 Feb;64(2):253-62.
  • Punyani S, Tosti A, Hordinsky M, Yeomans D, Schwartz J. The Impact of Shampoo Wash Frequency on Scalp and Hair Conditions. Skin Appendage Disord. 2021 Apr;7(3):183-193.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.