Ihon ja huulten kuivuminen raskausaikana
 

Ihon ja huulten kuivuminen raskausaikana

Ihon ja huulten kuivuminen raskausaikana
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2023

Raskausajan hormonaaliset muutokset voivat johtaa erityisesti viimeisinä odotuskuukausina akneen, epäpuhtauksiin tai ihon ja huulten kuivumiseen. Jo valmiiksi kuivaihoisilla naisilla iho kuivuu entisestään ja alkaa halkeilla, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä oireita ja pahimmillaan kipua. Jos haluat tietää, mistä ihon ja huulten kuivuminen raskausaikana johtuu ja miten sitä hoidetaan, jatka lukemista.

Mistä ihon ja huulten kuivuminen johtuu raskausaikana?

Ihon ja huulten kuivuminen raskausaikana on yleensä merkki nestevajeesta. Nestevajeen syntyyn voivat vaikuttaa useat tekijät, kuten riittämätön vedenjuonti ja raskaudesta johtuva veren tilavuuden kasvu. Journal of Family Medicine and Primary Care -lehden tutkimuksen mukaan ihon kuivuminen on itse asiassa melko yleistä raskauden aikana.

Riittämätön vedenjuonti

Vaikka riittävä nesteytys onkin erittäin tärkeää meistä jokaiselle, sen merkitys korostuu raskauden aikana. Nesteentarve nimittän lisääntyy vauvan kasvun myötä.

Jos vedenjuontia ei lisätä, ihossa ja huulissa voi alkaa näkyä kuivumisen merkkejä. Muita mahdollisia oireita ja vaivoja ovat ripuli ja oksentelu. Hankalasta aamupahoinvoinnista kärsivillä naisilla voi olla vaikeuksia nesteen riittävän imeytymisen kanssa, mikä voi johtaa kuivumisen merkkeihin.

Raskaana oleva nainen juo vettä.
Raskauden aikana elimistö tarvitsee enemmän nestettä, joten runsas vedenjuonti on tärkeää. Se auttaa myös vähentämään ihon ja huulten kuivumista.

Lisääntynyt verimäärä raskauden aikana

Raskaana olevilla naisilla veren tilavuus voi olla jopa 50 % suurempi kuin muilla naisilla. Samalla verensokerin nousu (vaikka raskausdiabetesta ei olisikaan) aiheuttaa lisäpainetta elimille.

Tämä johtaa tiheään virtsaamistarpeeseen ja kuivumiseen. Toisaalta on myös otettava huomioon, että lisääntynyt veren tilavuus ja nesteen kertyminen voivat aiheuttaa paitsi turvotusta myös ihon kuivumista ja halkeilua.

Lisääntynyt verimäärä voi johtaa myöhemmin myös huulten halkeiluun. Veren tilavuuden kasvu voi nimittäin saada nenäkäytävät turpoamaan ja aiheuttaa tukkoisuutta. Tästä johtuva suun kautta hengittäminen lisää huulten kuivumista ja halkeilua.

Nesteen kertyminen

Nesteen kertyminen voi olla yksi syy ihon ja huulten kuivumiseen. Raskauden aikana vasopressiinin, virtsaneritystä vähentävän hormonin, pitoisuuden kasvu aiheuttaa nesteturvotusta.

Voimakas nestepöhö voi johtaa kudosten pingottumiseen, kuivumiseen ja halkeiluun. Yleensä turvotusta esiintyy raskauden viimeisellä kolmanneksella. Myös punaiset ja kutiavat iholeesiot ovat mahdollisia.

Ihon ja huulten kuivuminen raskausaikana: mikä neuvoksi?

Hyvän ihonhoitorutiinin ylläpitäminen on erittäin tärkeää aamuin illoin. Pidä mielessä seuraavat asiat:

  • Pidä iho ja huulet kosteutettuina. Tässä voi käyttää kosteusvoidetta ja huulirasvaa.
  • Juo vettä. On tärkeää juoda riittävästi nestettä, sillä se voi auttaa vähentämään kuivuuden merkkejä. Jos tukkoinen nenä saa hengittämään suun kautta, suolaliuossuihke voi auttaa torjumaan halkeilevia huulia.
  • Käytä haaleaa pesuvettä. Vältä kuumassa tai kylmässä vedessä peseytymistä, sillä äärilämpötilat voivat viedä iholta kosteutta. Lisäksi iho tulee kuivata pehmeällä pyyhkeellä hankaamatta liian lujaa, sillä hankaus voi ärsyttää ihoa ja pahentaa kuivuutta. American Pregnancy Association suosittelee lisäksi kalamiinivoiteita rauhoittamaan kuivaa ja kutisevaa ihoa.
  • Älä nuole huuliasi. Sylki kuivattaa huulia entisestään.

Raskaana oleva nainen laittaa voidetta vatsan iholle.
Hyaluronihappoa sisältävien voiteiden käyttö auttaa torjumaan kuivaa ihoa, sillä hyaluronihappo sitoo itseensä vesimolekyylejä.

Tuotteiden turvallisuus raskauden aikana

Raskaana olevat naiset voivat käyttää huulirasvaa huultensa kosteuttamiseen. Amerikan ihotautilääkäriyhdistys suosittelee kaakaovoita, sillä se luo iholle kosteuden säilyttävän suojan.

Vartalon kuivaa ihoa voi torjua kookosöljyllä, joka kosteuttaa tehokkaasti kollageenia lisäävine peptideineen. Tietyt vaikuttavat aineet eivät kuitenkaan sovellu käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Formaldehydi
  • Hydrokinoni
  • Ftalaatit
  • Retinoidit
  • Glykolihappo

Ihonhoitorutiini raskauden aikana

Ihon ja huulten kuivumista voidaan ehkäistä ylläpitämällä niiden kosteustasapainoa. Tätä varten on tehtävä toimenpiteitä, jotka auttavat säilyttämään kosteuden ihon pinnalla, sekä vältettävä ihoa kuivattavia rutiineja ja tottumuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.