Raskauden aikainen jalkojen turvotus - Äitiyden Ihme
 

Raskauden aikainen jalkojen turvotus

Raskauden aikainen jalkojen turvotus
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 24 syyskuuta, 2022

Raskauden aikainen jalkojen turvotus on hyvin yleinen ongelma, joka pahenee yleensä raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, kun elimistöön kertyy ylimääräistä nestettä.

Mistä raskauden aikainen jalkojen turvotus johtuu?

​​Raskauden aikainen turvotus johtuu raskauden aiheuttamista hormonaalisista muutoksista sekä verenkierrossa kiertävän nestemäärän lisääntymisestä. Raskauden edetessä sidekudosten rakenne heikkenee, alaraajojen verenkierto hidastuu ja nesteenpoisto kudoksista heikkenee kohdun painaessa suuria laskimoita.

Jalkojen turvotusta edesauttaa muun muassa pitkään seisominen, kun laskimopaine laskee ja nestettä pääsee tihkumaan verisuonten ulkopuolelle. Myös pitkään paikallaan istuminen altistaa turvotukselle, sillä istuma-asento puristaa reisien suuria verisuonia, mikä hidastaa alaraajojen verenkiertoa ja imunestekiertoa.

Pitääkö raskauden aikaisesta jalkojen turvotuksesta huolestua?

Raskauden aikainen jalkojen turvotus

Raskauden aikainen jalkojen turvotus on yleensä normaalia ja vaaratonta, etenkin, kun turvotusta esiintyy molemmissa jaloissa symmetrisesti. Normaalia turvotusta esiintyy erityisesti iltaisin, ja sitä voidaan havaita jalkojen lisäksi myös käsissä. Joissain tapauksissa turvotus voi kuitenkin olla merkki raskausmyrkytyksestä. Etenkin, jos turvotusta ja kipua esiintyy vain toisessa jalassa, on hyvä hakeutua lääkäriin.​ Sama pätee tilanteeseen, jossa viimeisellä raskauskolmanneksella esiintyy runsasta ympärivuorokautista turvotusta jaloissa, vartalossa ja kasvoissa.

Raskauden aikaisen jalkojen turvotuksen ehkäiseminen

 • Juo tarpeeksi vettä. Asiantuntijat suosittelevat 8-10 vesilasillisen juomista päivittäin.
 • Vältä suolaisia ja rasvaisia ruokia, jotka sitovat nestettä kehoon.
 • Harrasta rauhallista liikuntaa ja venyttele säännöllisesti. Lihasten työskentely tehostaa kehon nestekiertoa.
 • Vältä liian pitkään seisomista ja istumista ja pidä jalkoja kohoasennossa aina tilaisuuden tullen.
 • Suosi mukavia jalkineita ja vältä kiristäviä vaatteita. Jotkut saavat apua polvi- tai reisipituisista tukisukista.
 • Nauti rentouttavasta jalkahieronnasta tai -kylvystä. Jalkojen hieronta edistää mikroverenkiertoa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bunce E. E, Heine R. P. Hinchazón en el último trimestre del embarazo. Manual MSD. Junio 2021.
 • Buttler Tobah Y. ¿Cuál es la causa de la hinchazón en los tobillos durante el embarazo? ¿Qué puedo hacer al respecto? Mayo Clinic. Agosto 2020.
 • Smyth RM, Aflaifel N, Bamigboye AA. Interventions for varicose veins and leg oedema in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 19;2015(10):CD001066.
 • Van Kampen M, Devoogdt N, De Groef A, Gielen A, Geraerts I. The efficacy of physiotherapy for the prevention and treatment of prenatal symptoms: a systematic review. Int Urogynecol J. 2015 Nov;26(11):1575-86.
 • Coban A, Sirin A. Effect of foot massage to decrease physiological lower leg oedema in late pregnancy: a randomized controlled trial in Turkey. Int J Nurs Pract. 2010 Oct;16(5):454-60.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.