Hiustenhoito raskausaikana
 

Hiustenhoito raskausaikana

Hiustenhoito raskausaikana on tärkeää, sillä odottavan äidin hiuksissa tapahtuu tiettyjä muutoksia. Lue aiheesta lisää täältä.
Hiustenhoito raskausaikana
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 26 kesäkuuta, 2023

Hiusten laatu muuttuu raskauden aikana pääasiassa hormonaalisten muutosten vuoksi. Odotussaikana suositeltua hiustenhoitorutiinia voidaan jatkaa myös synnytyksen jälkeen. Tänään aiheenamme on hiustenhoito raskausaikana.

Muutokset hiuksissa raskauden aikana

Hiusten paksuuntuminen

Hiusten paksuuntuminen on yksi kohonneiden estrogeenitasojen aiheuttamista muutoksista raskauden aikana. Estrogeeni stimuloi hiusten kasvua ja pitää ne kasvuvaiheessa .

Siksi odottavien äitien hiukset tuntuvat kiiltävämmiltä ja paksummilta. Synnytyksen jälkeen estrogeenitasot kuitenkin laskevat ja hiukset siirtyvät lepovaiheeseen, jolloin ne irtoavat ja putoavat. Amerikan ihotautilääkäriyhdistyksen mukaan hiukset palautuvat ennalleen vuodessa.

Hiusten määrän lisääntyminen

Veren tilavuuden kasvu yhdessä estrogeenitason (naishormonien) nousun kanssa pitää hiukset anageenivaiheessa. Tämä estää niiden spontaania irtoamista ja hiustenlähtöä. Yleensä päivässä irtoaa noin 80–100 hiusta. Kun hiukset pysyvät päänahassa eivätkä putoa, tukka näyttää paksummalta ja tuuheammalta.

Raskaana oleva nainen katselee hiusharjaansa.
Raskausaikana hiukset voivat muuttua paksummiksi ja kiiltävämmiksi, mutta toisilla ne ohenevat ja haurastuvat.

Hiustenhoito raskausaikana

Jotta hiukset pysyisivät kiiltävinä ja terveinä raskauden aikana, on pidettävä mielessä useita asioita. Kerromme niistä alla.

Älä käytä hiustenkuivaajaa tai suoritusrautaa

Lämpölaitteiden (suoristusraudat, kihartimet tai kuivaimet) käyttö tekee hiuksista hauraammat kuivattamalla niitä entisestään. Lisäksi se rikkoo hiuskuitujen soluväliainetta sekä avaa pintakerroksen suomut ja hiusten latvat.

Noudata monipuolista ruokavaliota

Ruoka on yksi tärkeimmistä pilareista raskauden aikana, ei vain kohdussa kasvavalle vauvalle, vaan myös odottavalle äidille. Siksi tasapainoinen ja täysipainoinen ruokavalio on avain kiiltäviin ja tuuheisiin hiuksiin. Sen tulisi sisältää tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä sekä runsaasti proteiinia.

Myös riittävä päivittäinen nesteytys on tärkeää – se ehkäisee myös raskaudelle tyypillistä nesteturvotusta.

Vältä hiusvärejä

Raskausaikana on parasta välttää kaikenlaisia käsittelyjä, jotka sisältävät kemikaaleja tai varsinaisia väriaineita. Nämä tuotteet voivat imeytyä verenkiertoon päänahan kautta ja mahdollisesti kulkeutua sikiöön. Ne voivat aiheuttaa myös ikäviä allergisia reaktioita tai kutinaa, hilseilyä ja turvotusta.

Vältettäviä aineita ovat parafenyleenidiamiini (PPD) ja vetyperoksidi, joita on usein tummissa kestoväreissä. Toisaalta ensimmäinen raskauskolmannes on vauvan psykomotorisen ja kognitiivisen kehityksen kannalta herkintä aikaa, joten hiusvärejä suositellaan tämänkin vuoksi välttämään.

Valitse sopivat hoitoaineet ja shampoot

Valtaosa hiustenhoitotuotteista sisältää synteettisiä tuoksuja, ftalaatteja ja parabeeneja. Viimeksi mainitut kemikaalit imeytyvät elimistöön ihon kautta ja häiritsevät lisääntymisjärjestelmän hormonaalista tasapainoa. Siksi niitä kannattaa raskauden aikana välttää.

Raskaana oleva nainen joogamatolla.
Raskauden aikana kannattaa välttää tiukkoja kampauksia, kuten tiukkoja nutturoita, lettejä ja poninhäntiä.

Älä käytä tiukkoja kampauksia

Märät hiukset ovat hauraammat kuin kuivat ja rikkoutuvat kammatessa helpommin. Siksi niitä ei kannata kammata märkinä. Liian tiukat kampaukset taas voivat pahentaa hiustenlähtöä.

Käytä kosteuttavia naamioita

Hiusnaamiot auttavat pitämään hiukset kiiltävinä ja kosteutettuina. Niitä kannattaa käyttää raskauden aikana synnytyksen jälkeiseen aikaan valmistautuakseen. Hiusten kosteuskäsittely voidaan tehdä kerran viikossa hiusten katkeilun vähentämiseksi ja hiusten kunnon parantamiseksi.

Muutokset hiuksissa ovat tilapäisiä

Kaikki raskausajan hiusmuutokset ovat yleensä tilapäisiä ja ratkeavat itsestään synnytyksen jälkeen. Vaikka ne eivät ole syy huoleen, hiusten hyvä hoito ei ole koskaan pahitteeksi muutosten ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chua-Gocheco A, Bozzo P, Einarson A. Safety of hair products during pregnancy: personal use and occupational exposure. Can Fam Physician. 2008 Oct;54(10):1386-8. PMID: 18854462; PMCID: PMC2567273.
  • Bolduc C, Shapiro J. Hair care products: waving, straightening, conditioning, and coloring. Clin Dermatol. 2001 Jul-Aug;19(4):431-6. doi: 10.1016/s0738-081x(01)00201-2. PMID: 11535384.
  • LYNFIELD YL. Effect of pregnancy on the human hair cycle. J Invest Dermatol. 1960 Dec;35:323-7. doi: 10.1038/jid.1960.54. PMID: 13764567.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.