Onko hiusten värjääminen raskaana ollessa vaarallista? - Äitiyden Ihme
 

Onko hiusten värjääminen raskaana ollessa vaarallista?

Onko hiusten värjääminen raskaana ollessa vaarallista?

Viimeisin päivitys: 04 maaliskuuta, 2019

Moni odottava äiti miettii, onko hiusten värjääminen raskaana ollessa vaarallista. On yleisessä tiedossa, että raskauden aikana täytyy olla varovainen monellakin tapaa, mutta onko kosmetiikka yksi niistä asioista, joita täytyy varoa?

Onko hiusten värjääminen raskaana ollessa vaarallista?

Moni nainen haluaa hoitaa ulkonäköään myös raskaana ollessaan, ja hiukset ovat iso osa ihmisen esteettistä olemusta. Mutta onko hiusten värjääminen raskaana ollessa turvallista?

Ravinto, liikunta ja kodin valmistelu ovat yleisimpiä keskusteluissa esiin nousevia raskauteen liittyviä aiheita. Odottavan äidin keho käy läpi monia fyysisiä ja hormonaalisia muutoksia, minkä lisäksi raskaus vaikuttaa naiseen psykologisesti ja tunnetasolla. Moni raskauteen liittyvä kysymys jää epäselväksi ja jatkuvan väittelyn kohteeksi, eivätkä kauneudenhoito ja kosmetiikka ole tässä poikkeus.

Hiusten värjääminen on yleinen tapa, mutta moni odottava äiti ei tiedä, mitä seurauksia hiusvärien käytöllä voi olla raskaudelle ja sikiölle. Seuraavaksi kerromme aiheesta tarkemmin ja vastaamme kysymykseen siitä, onko hiusten värjääminen raskaana ollessa oikeasti vaarallista.

Raskauden aikaisen hiusvärien käytön riskit 

Moni on hiusvärien käyttöä vastaan etenkin neljännestä raskauskuukaudesta lähtien. Suurimpia syitä tähän ovat seuraavat:

  • Vauvan elintärkeät elimet alkavat muodostua raskauden ensimmäisinä kuukausina. Vauvan elimistö voi olla alttiimpi äidin kehossa sivuvaikutuksia aiheuttaville kemikaaleille.
  • Äidin allerginen reaktio tai muu ei-toivottu ilmiö voi vaikuttaa haitallisesti sikiöön.
  • Osa hiusväreistä sisältää lyijyasetaattia, joka voi olla vaaraksi vauvan aivoille. Myös lapsen hermosto voi kärsiä vaarallisista hiusväreistä.

Hiusvärit eivät ole ainoita hiusten hoitoon ja muotoiluun käytettäviä tuotteita, jotka voivat vahingoittaa sikiötä. Myös permanentin ja muiden vastaavien käsittelyiden vaaroista varoitetaan usein.

Onko hiusten värjääminen raskaana ollessa vaarallista?

Todisteiden puutteellisuus

Toisaalta taas jotkut ovat sitä mieltä, että ei ole mitään tieteellisiä todisteita, jotka osoittaisivat yhteyden hiusvärien ja sikiön kehitysongelmien välillä.

Itse asiassa valmistajat selittävät, että näiden tuotteiden koostumuksia on muokattu viime vuosina, jota mahdollisia haitallisia sivuvaikutuksia on voitu vähentää.

Samalla valmistajat kuitenkin myöntävät, että väite riskittömyydestä ei myöskään ole saanut tieteellistä vahvistusta. Siksi on suositeltavaa olla varovainen hiusvärien kanssa raskauden ajan.

Tämä tarkoittaa eräitä varotoimia. Ensinnäkin älä käytä huonolaatuisia hiuvärejä – raskaana ollessasi mieti hiukan enemmän omaa ja samalla vauvasi terveyttä.

Hiusvärit eivät ole ainoita hiusten hoitoon ja muotoiluun käytettäviä tuotteita, jotka voivat vahingoittaa sikiötä. Myös permanentin ja muiden vastaavien käsittelyiden vaaroista varoitetaan usein.

Lisäksi tulisi käyttää hiusvärejä määrällisesti vähemmän.

Vaikka kampaajasi yleensä päättäisikin sen, miten hiuksiasi värjätään, selitä hänelle tilanteesi, jotta hän voisi toimia sen perusteella.

Viimeisenä sitten toistuvuus, eli yritä minimoida värjäyskerrat raskaana ollessasi.

Ennen ja jälkeen raskauden voit värjätä hiuksiasi niin usein kuin haluat, mutta odotuksen ajan on parempi olla varovainen kuin katua jälkeenpäin.

Lopuksi

Tulee muistaa, että vaikka nyt kuvaamamme vaarat onkin nostettu esille, tilanteita ja hiusvärejä on monenlaisia.

On tärkeää kuitenkin aina kysyä asioista lääkäriltä ennen kuin teet päätöksiä, joiden tiedät mahdollisesti vaikuttavan vauvasi terveyteen.

Lääkärisi pystyy antamaan vaihtoehtoja ja neuvomaan, millä hiukset kannattaisi värjätä raskaana ollessa.

Esimerkiksi hiusten värjääminen ulkona ja aina hansikkaat käsissä sekä silmät suojattuina on yksi tapa estää haittoja keholle.

Onko hiusten värjääminen raskaana ollessa vaarallista?

Raskaus on kaunis kokemus, ja sen aikana moni naisen hyveistä pääsee loistamaan. Nainen hehkuu ja näyttää naisellisemmalta kuin koskaan ennen.

Ellei tietty asia ole haitaksi terveydelle, ei kannata jättää ulkonäön hoitamista sivuun raskaudenkaan aikana.

Ja jos et sitten halua värjätä tukkaa perinteisin tavoin, on muitakin vahtoehtoja kuin kemikaalivärit: voit kokeilla hennaa, luomuvärejä tai värishampoita, joissa ei ole ammoniakkia.

Päätös on omasi, mutta varmista ensin, että tiedät oleelliset asiat, ja mikäli värjäät hiuksiasi, tee tarvittavat varotoimenpiteet.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.