Välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet raskauden aikana
 

Välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet raskauden aikana

Raskauden aikana tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita ovat foolihappo, D-, C- ja B12-vitamiini, rauta, kalsium ja jodi. Lue lisää täältä.
Välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet raskauden aikana
Marta Guzmán

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Marta Guzmán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tietyt välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeimpiä liittolaisiasi raskauden aikana. Näitä ravintoaineita sinä ja vauvasi tarvitsette päivittäin oikeanlaisen kehityksen turvaamiseksi. Ne auttavat myös vähentämään ongelmien ja komplikaatioiden riskiä, kuten ennenaikaista synnytystä, alhaista syntymäpainoa ja sikiön epämuodostumia.

Ruoka on erittäin tärkeää kaikissa elämänvaiheissa, ja vielä enemmän odottaville äideille. Energian ja tiettyjen ravintoaineiden tarve kasvaa raskausaikana. Tästä syystä on hyvä tietää, mitkä niiden parhaat lähteet ovat.

Sen lisäksi, että kiinnität erityistä huomiota ruokavalioosi, sinun on noudatettava kaikkia asiantuntijoiden suosituksia. Tämä on tärkeää, sillä toisinaan voi olla aiheellista ottaa näitä ravintoaineita lisäravinteina. Alla on aiheesta lisää tietoa.

Raskauden aikana tietyt välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet ovat erityisen tärkeitä.

Välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet raskauden aikana

Muun muassa seuraavia ravintoaineita tarvitaan suurempia määriä raskauden aikana.

1. Foolihappo

Foolihappo on yksi raskaana olevien naisten eniten tarvitsemista ravintoaineista. Se tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini, ja sen vaikutus kehossa auttaa vauvan selkäydintä ja aivoja muodostumaan kunnolla. Odottavilla äideillä se ehkäisee aivohalvausriskiä ja syövän ilmaantumista.

Foolihappoa sisältäviä ruokia ovat muun muassa vihreät lehtivihannekset, sitrushedelmät, täysjyväviljat, palkokasvit ja pähkinät. Näitä ei tulisi puuttua ruokavaliosta.

Raskausaikana B9-vitamiinitasoa on tarpeen vahvistaa kuitenkin myös ottamalla lääkärin suosittelemaa ravintolisää. Myös raskautta suunnittelevien naisten olisi suositeltavaa aloittaa foolihappolisän käyttö sen tärkeyden vuoksi.

Ensimmäisillä äitiysneuvolakäynneilläsi sinulle suositellaan hyvin todennäköisesti vitamiinilisää. Se paitsi suojaa kehoasi, myös edistää vauvan tervettä kehitystä kohdussasi.

Näitä raskaana oleville naisille tarpeellisia vitamiineja tulee ottaa päivittäin, mieluiten appelsiinista tai muusta sitrushedelmästa valmistetun mehun kanssa, sillä sen ravintoaineet auttavat lisäravinteen ainesosia imeytymään paremmin.

Raskausaikana saatetaan tarvita lisäravinteita.

Raskaana olevien naisten perusvitamiineihin kuuluu myös B12-vitamiini, joka edistää punasolujen muodostumista ja keskushermoston asianmukaista toimintaa. Sitä on lihassa, kalassa, kananmunissa, äyriäisissä ja maidossa.

Välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet raskauden aikana: rauta

Tämä kivennäisaine auttaa ehkäisemään anemiaa, vähentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja vahvistaa sinun lihaksiasi sekä vauvan lihasten muodostumista.

Rautaa voi ottaa lisäravinteena, ja sitä saa myös ruoasta, kuten punaisesta lihasta, palkokasveista ja äyriäisistä. C- vitamiini auttaa parantamaan raudan imeytymistä, ja tämä on yksi syy siihen, miksi raskauden aikana on tärkeää syödä sitrushedelmiä.

Raskausajan lisääntyviä tarpeita voi olla vaikea kattaa pelkällä ruokavaliolla. Tästä syystä lisäravinteita otetaan yleensä toisesta raskauskolmanneksesta lähtien. Tämä on erityisen tärkeää niille naisille, joilla ei ole riittäviä varastoja ennen raskautta.

Kalsium

On erittäin tärkeää varmistaa kalsiumin riittävä saanti raskauden aikana, sillä vauva tarvitsee tätä kivennäisainetta luiden, hampaiden, lihasten ja hermoston kehitykseen. Raudan tavoin sitä tarvitaan toisesta raskauskolmanneksesta lähtien.

Jotta tämä tapahtuisi ilman odottavan äidin kalkkikatoa, kalsiumia on saatava eri muodoissa. Tämä onnistuu syömällä ravintolisää sellaisen ruokavalion yhteydessä, joka sisältää runsaasti maitotuotteita, kuten lehmänmaitoa, juustoa ja luonnonjogurttia, vihanneksia kuten parsakaalia ja ruusukaalia, sekä pieniä rasvaisia kaloja.

Älä myöskään unohda D-vitamiinin optimaalista tasoa, sillä se edistää kalsiumin aineenvaihduntaa. Lisäksi se ehkäisee muun muassa pre-eklampsiaa (aiemmin “raskausmyrkytys”) ja raskausdiabetesta.

Yksi tärkeä ravintoaine raskauden ja imetyksen aikana on myös jodi, jonka toiminta edistää vauvan hermoston kehitystä. Sitä tulisi nauttia 150 mikrogrammaa päivässä, ja sitä löytyy tablettimuodossa. Jodia sisältävät paljon myös monet ruoat, kuten kala, kananmunat, merilevä ja jodioitu suola.

Jos siis olet raskaana, sinun tulee syödä täysjyväviljaa, hedelmiä, vihanneksia ja kalaa. Tällaisesta ruokavaliosta saat kaikki ne tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet, joita sinä ja vauvasi tarvitsette nauttiaksenne hyvästä terveydestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chitayat, D., Matsui, D., Amitai, Y., Kennedy, D., Vohra, S., Rieder, M., & Koren, G. (2016). Folic acid supplementation for pregnant women and those planning pregnancy: 2015 update. Journal of clinical pharmacology56(2), 170–175. doi:10.1002/jcph.616.
  • Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. La importancia de los micronutrientes en la dieta de las embarazadas. Mayo 2014.
  • Lowensohn, R. I., Stadler, D. D., & Naze, C. (2016). Current Concepts of Maternal Nutrition. Obstetrical & gynecological survey71(7), 413–426. doi:10.1097/OGX.0000000000000329.
  • Mahadevan S, Kumaravel V, et al. Calcium and bone disorders in pregnancy. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. Mayo-Junio 2012. 16 (3): 358-363.
  • Mayo Clinic. Iron deficiency anemia during pregnancy: prevention tips. Febrero 2022.
  • Ministerio de Salud de Australia. Iodine supplements factsheet for consumers and health professionals. Marzo 2018.
  • Organización Mundial de la Salud. WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience. 2016.
  • The American College of Obstetricians and Gynecologists. Vitamin D: screening and supplementation during pregnancy. 2011.
  • The American College of Obstetricians and Gynecologists. Nutrition during pregnancy. FAQ. Marzo 2022.
  • von Websky, K., Hasan, A. A., Reichetzeder, C., Tsuprykov, O., & Hocher, B. (2018). Impact of vitamin D on pregnancy-related disorders and on offspring outcome. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology180, 51–64. doi:10.1016/j.jsbmb.2017.11.008.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.