Mielenkiintoisia faktoja lapsivedestä
Lapsivesi ympäröi kohdussa kasvavaa sikiötä koko raskauden ajan, ja sillä on merkittävä rooli sikiön kehityksen kannalta. Mitä lapsivesi oikeastaan on ja miksi se on niin tärkeää raskauden kannalta? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja kerromme myös muita mielenkiintoisia faktoja lapsivedestä.
Mielenkiintoisia faktoja lapsivedestä
Mitä lapsivesi on ja mistä se koostuu?
Lapsivesi on sikiötä suojaavien vesi- ja suonikalvon sisällä olevaa nestettä, jonka ympäröimänä sikiö kelluu raskauden ajan. Lapsiveden koostumus ja määrä muuttuvat raskauden edetessä. Sen määrä lisääntyy aina 32. raskausviikolle asti, minkä jälkeen määrä pysyy hetken samana ennen kuin se alkaa vähentyä 40. raskausviikon jälkeen. Normaali lapsivesi on väriltään kirkasta, vaaleaa tai vaaleanpunertavaa ja tuoksultaan makeahkoa. Vihreä tai ruskea lapsivesi on poikkeavaa ja tarkoittaa sikiön ulostaneen veteen.
Alku- ja keskiraskauden aikana lapsivesi koostuu istukan, napanuoran ja vesikalvon soluista. Kun sikiölle raskauden viimeisellä kolmanneksella kehittyy virtsaamis- ja nielemiskyky, lapsivesi koostuu pääasiassa sikiön virtsasta ja suun ja nenän eritteistä sekä sen keuhkoista peräisin olevasta nesteestä.
Mihin lapsivettä tarvitaan?
- Lapsivesi suojaa sikiötä infektioilta ja ulkoisilta iskuilta ja liikkeiltä.
- Lapsivesi auttaa sikiön keuhkojen ja ruoansulatuskanavan kypsymisessä ja edesauttaa luiden kasvua ja kehitystä.
- Lapsivesi ylläpitää tasaista ja sikiölle sopivaa lämpötilaa.
- Lapsivesi säilöö ravintoa ja muita kasvua edistäviä tekijöitä sikiötä varten raskauden aikana.
- Lapsivesi mahdollistaa sikiön liikkumisen kohdussa.
- Lapsivedellä on sikiölle ja napanuoralle pehmentävä vaikutus.
Lapsiveden poikkeava määrä
Lapsivesi on elintärkeä elementti sikiön kehityksen ja terveyden kannalta, mutta liiallinen tai liian vähäinen lapsiveden määrä saattaa olla merkki sikiön ongelmista.
- Lapsiveden vähyys: Tähän tilaan liittyy ennenaikaisen synnytyksen ja tätä kautta lapsen alhaisen syntymäpainon riski. Myös keskenmenon, kohtukuoleman ja sikiön kasvun hidastumisen riski on tavallista korkeampi. Samoin synnytyksen aikaiset komplikaatiot, kuten napanuoran puristuminen, ovat mahdollisia.
- Lapsiveden liian suuri määrä: Tavallisesti lapsiveden runsas määrä ei aiheuta ongelmia äidille tai sikiölle, mutta joissain tapauksissa se voi aiheuttaa muun muassa ennenaikaisen synnytyksen, istukan repeämisen, sikiön kääntymisen huonoon asentoon, runsasta verenvuotoa synnytyksen jälkeen ja jopa sikiön menehtymisen. Vakavassa tapauksessa odottava äiti voi kärsiä muun muassa hengitysvaikeuksista, vatsakivuista, vatsan peitteen tai alaraajojen tulehtuneisuudesta, kohdun supistelusta ja oksentelusta.
Lapsivesiembolia
Lapsivesiembolia on tila, jossa lapsivettä tai sen sisältämiä hiukkasia pääsee äidin verenkiertoon. Kyseessä on harvinainen, odottamaton ja vakava synnytystä komplisoiva tilanne, joka voi johtaa äkilliseen verenkierron kollapsiin, sydänpysähdykseen ja jopa äidin kuolemaan.
Mekonium lapsivedessä
Lapsiveteen voi päätyä mekoniumia eli lapsenpihkaa, joka on vastasyntyneen ensimmäistä ulostetta. Mekoniumin värjäämää lapsivettä havaitaan noin 10-15 % täysiaikaisista raskauksista. Viidessä prosentissa synnytyksistä, joissa havaitaan mekoniumin värjäämää lapsivettä, vastasyntyneelle kehittyy keuhkosairaus lapsiveden jouduttua keuhkoihin.
Lapsiveden meno
Lapsivesi voi mennä missä vaiheessa synnytystä tahansa, eikä lapsivettä voi pidätellä. Synnytys voi käynnistyä lapsiveden menolla ennen supistusten alkamista tai lapsivesi voi mennä vasta synnytyssalissa. Se, että lapsivesi menee, ei välttämättä tarkoita, että muut synnytyksen merkit seuraisivat välittömästi perässä. Lapsiveden meno aktivoi synnytyshormonien erittymisen, minkä vuoksi supistukset usein alkavat nopeasti tämän jälkeen, mutta osalla naisista seuraavat merkit ilmaantuvat vasta 12-24 tunnin kuluttua.
Lapsivedellä on siis tärkeä rooli sikiön kehityksessä ja hyvinvoinnissa raskauden aikana. Sen lisäksi, että sillä on sikiötä suojaava rooli, se myös säilöö ravintoaineita ja mahdollistaa sikiön lihasten, luuston, ruoansulatuksen ja keuhkojen kehityksen. Mikä tahansa lapsiveteen liittyvä poikkeavuus voi aiheuttaa komplikaatioita.
Raskauden aikana suoritettavat lapsiveden tutkimukset voivat paljastaa mahdolliset synnynnäiset häiriöt. Nämä voidaan todeta esimerkiksi lapsivesipunktion eli amniosenteesin avulla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Morgan-Ortiz, F., Morgan-Ruiz, F. V., Quevedo-Castro, E., Gutierrez-Jimenez, G., & Báez-Barraza, J. (2015). Anatomía y fisiología de la placenta y líquido amniótico. Rev Med UAS, 5(4).
- Cerviño, N., & Pagés, G. (2004). Patología del líquido amniótico. Rev Chil Obstet Ginecol, 69(6), 276-482.
- Blair, J. E. S., & Calle, A. M. C. (2007). Alteraciones del líquido amniótico, enfoque diagnóstico y terapéutico. Memorias Curso de Actualización en Ginecología y Obstetricia, 15, 57.
- Reyes, E. R., González, G. K. S., Hidalgo, A. O., Peña, Y. R., & Regueiro, A. F. (2015). Resultados de seis años de estudios citogenéticos en líquido amniótico. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta, 40(11).