Millaisia ongelmia lapsiveden vähyys voi aiheuttaa? - Äitiyden Ihme
 

Millaisia ongelmia lapsiveden vähyys voi aiheuttaa?

Millaisia ongelmia lapsiveden vähyys voi aiheuttaa?
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsivesi on sikiölle olennaisen tärkeä asia elossa pysymisen ja terveen kehittymisen kannalta. Se auttaa muun muassa sikiön lihaksia, hengityselimiä ja ruoansulatuselimistöä kehittymään asianmukaisella tavalla. Lapsiveden vähyys tarkoittaa tämän kohdussa sikiötä ympäröivän nesteen vähäisyyttä tai puutetta. Oletko kuullut, millaisia ongelmia tämä vaiva saattaa raskauden aikana aiheuttaa?

Lapsivettä alkaa muodostua kohdussa 12 päivää munasolun hedelmöittymisen jälkeen, ja sen rakenne itse asiassa muuttuu sikiön kehityksen mukaan. Ajan myötä vauva alkaa suorittaa ensimmäisiä liikkeitään lapsiveden avulla, ja siksi lapsiveden määrän on tärkeää pysyä tietyllä tasolla. Jos nestettä on liikaa tai liian vähän, vauvan kasvu ja kehitys voivat kärsiä.

Mitä on lapsiveden vähyys ja mistä sen tunnistaa?

Kuten mainitsimme aiemmin, tämä vaiva tarkoittaa sitä, että sikiön ympärillä kohdussa ei ole tarpeeksi lapsivettä. Lapsiveden määrää mitataan erilaisin keinoin, joista yksi on ultraäänikuva. Näitä kuvauksia voidaan teettää raskauden kaikissa vaiheissa, ja lapsiveden niukkuuden hoitamiseksi niitä saatetaan tarvita useampiakin.

“Lapsivesi on nestettä, joka ympäröi ja pehmustaa lapsivesipussin sisällä kehittyvää sikiötä. Se mahdollistaa sikiön liikehtimisen kohdussa ilman, että kohtu mukautuisi liikaa sikiön vartalon ympärille. Tämän lisäksi lapsivesi tarjoaa sikiölle hydraulista tukea.”

– José Luis García & Claudia Carcía

Mikä aiheuttaa lapsiveden vähyyttä?

 • Raskauden aikaiset taudit kuten raskausmyrkytys, istukan irtoaminen ja äidin korkea verenpaine.
 • Sivuvaikutukset muista lääkkeistä, joita raskaana oleva nainen saattaa käyttää. Jotkut näistä lääkkeistä voivat olla jopa tavan tulehduskipulääkkeitä.
Millaisia ongelmia lapsiveden vähyys voi aiheuttaa?
 • Pitkittynyt tai lasketun ajan ylittänyt raskaus, ts. yli 40 viikkoa kestänyt raskaus.
 • Mikä tahansa sikiön kärsimä vaiva, joka liittyy virtsateiden kehityshäiriöihin.
 • Ongelmat sikiön kasvussa ja kehityksessä. Tätä kutsutaan yleensä istukan vajaatoiminnaksi.
 • Muutokset sikiön kromosomien muodostumisessa.

Kuinka lapsiveden vähyys oireilee?

Lapsiveden vähyyteen ei yleisesti ottaen liity mitään erityisiä oireita, jotka olisivat helposti huomattavissa. Joskus kuitenkin odottava äiti saattaa saattaa epäillä lapsiveden vähyyttä, jos vatsassa oleva vauva tuntuu yhtäkkiä liikehtivän tavallista vähemmän.

Eräs toinen ja selkeämpi merkki tästä vaivasta on se, että äidin vatsa ei kasva raskauden edetessä yhtä paljon kuin normaalisti.

Mitä ongelmia lapsiveden vähyys voi aiheuttaa?

Lapsiveden vähäinen määrä raskauden ensimmäisen puolikkaan aikana voi aiheuttaa muun muassa seuraavia ongelmia:

 • Synnytyksen aikaiset häiriöt kuten lapsen sisäelinten kokoon puristuminen ja äidin fyysiset vammat.
 • Tavallista suurempi keskenmenon ja kohtukuoleman riski.

Jos lapsiveden vähyys havaitaan vasta raskauden toisella puoliskolla, se voi aiheuttaa seuraavanlaisia komplikaatioita:

 • Sikiön kasvun hidastuminen, mikä aiheuttaa ongelmia etenkin sisäelinten kehityksessä.
 • Kasvanut ennenaikaisen syntymän riski.
 • Synnytyksen aikaiset komplikaatiot kuten napanuoran puristuminen. Myös keisarileikkauksen tarve on tavallista todennäköisempi.

Lapsiveden vähyyden hoito

Millaisia ongelmia lapsiveden vähyys voi aiheuttaa?
 • Kohdun sisäinen lääkintä synnytyksen aikana. Tällöin lääkäri ruiskuttaa kohtuonteloon eräänlaista lääkeseerumia katetrin avulla. Tämä hoito auttaa lapsiveden määrää palautumaan normaaleihin lukemiin. Samalla puristunut napanuora palautetaan entiselleen, jolloin myös keisarileikkauksen tarve on vähemmän todennäköinen.
 • Nesteinjektiot tai lapsivesipunktioNämä ovat samankaltaisia hoitokeinoja kuin ylempänä, mutta nämä tehdään jo ennen synnytystä. Tässä on tärkeää selventää, että lääkärin injektoima neste tehoaa vain noin viikon verran. Sen vuoksi se on väliaikainen keino, jonka avulla lääkäreillä on juuri sopivasti aikaa tarkkailla vauvan normaalia kehitystä aina siihen asti, kun on aika synnyttää.
 • Odottavan äidin nesteyttäminen. Myös suonensisäinen nesteytys tai veden juonti voi lisätä lapsiveden määrää kohdussa.

Sinun on tärkeää tietää, millainen määrä lapsivettä on vauvallesi tarpeeksi, jotta se pääsisi kasvamaan ja kehittymään oikealla tavalla loppuun asti. Muista, että tämä kohdunsisäinen neste toimii vauvasi kotina monien viikkojen ajan, ja siksi sen tilan on oltava mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Jos epäilet itselläsi lapsiveden vähyyttä, sinun on syytä keskustella lääkärisi kanssa testeistä, joilla asiaa voidaan tutkia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.